ДПС спряло корупцията в Държавния резерв, според новия шеф

Корупцията и злоупотребите с Държавния резерв, който е под шапката на вицепремиера и министър по бедствията и авариите Емел Етем (ДПС), са намалели през последните 8 месеца. Това увери в четвъртък Николай Боршуков, който оглави резерва през октомври миналата година, след като предшественикът му Димитър Димитров бе махнат от поста по изрично настояване на Етем и впоследствие срещу него бяха повдигнати обвинения за злоупотреби за 1 млн. лв.

Димитров, който бе назначен от НДСВ, и до днес твърди, че е уволнен заради опитите си да спре източването на резерва чрез верига от фирми, близки до ДПС. Преди седмица той направи публични разкрития за признанията на свързания с ДПС бизнесмен Мирчо Петков – Циганина, че е плащал милиони левове подкупи на заместник-главен прокурор, че “купил” министерските постове на Емел Етем и Нихат Кабил и правил различни “услуги” на още маса политици и бизнесмени, свързани с властта.

В четвъртък Боршуков бе изслушан от парламентарната комисия за борба с корупцията. Той определи като абсурдни изнесените твърдения, че ДПС командва резерва. “Не съм имал никакъв натиск и проблеми, Емел Етем, като ресорен министър ни оказва пълно съдействие в провеждането на политиката”.

Боршуков посочи, че през последните 8 месеца има само 37 дела за нарушения, свързани с резерва, а за няколко години до 2006 г. тяхната бройка е около 800, като те са предимно за продажба на жито и гориво.

Изслушването се проведе при закрити врата, за да може министър Етем да се чувства по-комфортно и да се проведе по-откровен разговор, казаха депутати от мнозинството, въпреки че първоначалният мотив да се закрие заседанието бе, че щяла да се обсъжда класифицирана информация.

Шефът на резерва обясни пред журналисти, че за да няма спекулации и различни интерпретации, вече ще има “пълна прозрачност и контрол по отношение на Държавния резерв и информациите, които не са класифицирана информация, ще се изнася в медиите”. Боршуков посочи, че държавата не може да събере над 220 млн. лв. от фирми, които имат договори с резерва. Според него парите вероятно са загубени.

Той посочи, че прокуратурата работи усилено по делата за източването на националния запас.

“Това, което сме предприели и ще елиминира много от корупцията, която е съществувала, е да работим пазарно”, обясни шефът на резерва. Допълни, че “няма как да продаваш резерва на ниски цени и да купуваш на много високи безобразни. Както се казва, тази практика ще остане в миналото”.

По повод декапитализация от 50 %, той даде пример със сделка от януари 2004 г., “когато е внесено жито за 365 лв. без ДДС, а миналата година е продавано, в рамките на изтичащия срок на съхранение, на цена 169 лв. за тон”. “За един тон по този начин продадена пшеница се губи малко над 1 тон,  който може да се купи”, каза Боршуков.

“Искаме да продаваме пазарно, да продаваме ако може по-скъпо и да купуваме по-евтино, за да правим прираст”, каза още той.

Пред комисията Боршуков е представил анализ на състоянието на резерва, преди той да го поеме.

В доклада е записано, че при встъпването си в длъжност е констатирал “редица нарушения, които създават условия за корупционно поведение и практики при управление на резерва”. Не е имало и ясни приоритети и концепции в управлението му, неефективно е работила администрацията, имало е дублиране на функции и пр.

Като пример за неизгодни сделки в анализа се посочва продажбата на сапун за 1 ст. на бройка или боб по 3 ст. на кг. “Освен това са продавани не освободени резерви и запаси в нарушение на установения в закона ред”, пише още в доклада. Над 80 % от материалите, стоките и суровините, не са били съхранявани и са с изтекъл срок на годност. Складовите помещения са били 30-40 % запълнени, но въпреки това са плащани наеми за други помещения.

Споделяне

Още от България