Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ДПС спуска нов курс за съдебна реформа с подменен проект

РБ предупреди за "отстъпление", Борисов извади план Б: "Оправяйте се!"

28 коментара
Снимка: БГНЕС

Предложената от правосъдния министър съдебна реформа да бъде редуцирана до несъществени промени, които съхраняват статуквото и те да се отчетат пред Брюксел като "знак" за истинска реформа. Това е "консенсусът", около който се групираха ДПС и АБВ – две от партиите, които заедно с БСП са против внесените конституционни промени за съдебната власт. Техните гласове или поне част от тях са необходими, за да мине първото четене на проекта, за който са нужни поне 160 гласа, а към момента има подкрепата на 133. Премиерът Бойко Борисов заяви през уикенда, че лично ще осигури консенсуса с опозицията и че конституционната реформа ще се гласува в парламента на 24 юли, петък.

След като в понеделник се срещна с АБВ, а във вторник – с ДПС, Борисов даде да се разбере, че най-важното за него е конституционният проект да не се провали още на първо четене, което ще бъде отчетено негативно от Брюксел и ще препъне плановете за Шенген.

Засега не е ясно дали ГЕРБ ще се съгласят на очертания от ДПС сценарий, според който в следващите два дни настоящият проект се оттегля и вместо него се внася редуциран вариант от три точки, за които има съгласие от всички без Реформаторския блок (РБ). В сряда сутринта разговорите на тази тема се подновяват, коментира пред Mediapool Димитър Лазаров от ГЕРБ, но без повече подробности.

Президентът Росен Плевнелиев, който през 2013 г. бе подведен от БСП и ДПС и даде картбланш на промените в закона за ДАНС, след което начело на агенцията бе избран Делян Пеевски, излезе с позиция за съдебната реформа, която призовава: "Нека да не позволяваме технически спорове относно детайли да се превръщат в непреодолими пречки!".

Противопоставянето на АБВ, ДПС и БСП обаче е по ключови "детайли", чието отпадане би обезсмислило реформата. Сегашният проект предвижда Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на съдийска и прокурорско-следователска колегия, като всяка взима кадровите решения съответно за съдилищата и прокуратурата. АБВ и ДПС настояват тези решения да се взимат общия пленум на двете камари, тоест, да се съхрани сегашната порочна практика на прокурорска намеса в съда.

Срещу "редукцията" на две трети от предложените поправки са правосъдният министър Христо Иванов и РБ. Реформаторите, които заедно с ГЕРБ, ПФ и част от БДЦ са вносители на конституционните промени, са против оттеглянето им и замяната им с окастрения вариант, за който настоява ДПС.

Христо Иванов: Разделеното кадруване в съдебната система е международен стандарт

Принципът кадровите решения в съдебната власт да са разделени на съдийски и прокурорски представлява международен стандарт, коментира в сряда правосъдният министър Христо Иванов, който присъства на заседание на Граждански съвет на Реформаторския блок.

Той уточни, че това е заложено като мярка в стратегията за съдебната реформа, приета от Народното събрание с гласовете на ДПС и на всички партии, които участват тези дни в преговорния процес за промените в конституцията.

Още

Какъв е алтернативният план на ДПС за "ускоряване" на реформата

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска настоящите предложения да бъдат оттеглени и вместо тях да се внесат нови, стъпващи на трите точки, за които Борисов вече обяви, че е постигнал съгласие с АБВ – разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегии, пряк избор на членовете от магистратската квота и разширяване на функциите на съдебния инспекторат.

Ако се внесе нов конституционен проект и той бъде одобрен с мнозинство три четвърти от депутатите (180 гласа), реформата на съдебната система ще се ускори, а промените могат да бъдат приети преди местните избори с едно извънредно заседание на парламента в края на август и едно в средата на септември, разясни Местан във вторник след срещата с Бойко Борисов, в средата на която към нея се включи и съпредседателят на РБ Радан Кънев.

Подобно на Първанов Местан посочи, че има няколко безспорни текста, които да залегнат в новия проект. Той настоя за "пропорционалност на политическата квота" в двете бъдещи колегии на ВСС, а не в прокурорско-следователската колегия да има превес на членовете, предложени от парламента, какъвто е сегашният вариант.

Местан не коментира правомощията на двете колегии и пленумът им ли ще взима важните решения, включително кадровите.

Той заяви, че всеки трябва да направи "не отстъпки, а стъпки" към разбирателството, като ДПС е готово да бъде "съучастник" с всички свои 36 депутати.

"След днешния ден е ясно, че никой не може да посочи ДПС като политическа сила, която забавя реформите. Напротив, водим до ускоряване. Направиха се важни стъпки не бива да се пропилява шансът за осъществяване на съдебната реформа. Неслучайно предлагаме завършек на конституционната реформа преди местните избори, за да се отчете това и в доклада на ЕК", уточни Местан, с което още веднъж даде да се разбере, че предлаганият от ДПС алтернативен проект цели по-скоро решаването на имиджови, а не на реални проблеми в съдебната система.

"Иначе конституционната реформа може да се провали, което ще бъде много лош знак за България – може да бъдем отделени от Румъния", предупреди лидерът на ДПС, визирайки механизма за сътрудничество и оценка на ЕК, по който в момента сме под общ мониторинг със северната ни съседка.

Само допреди седмица Местан настояваше гласуването на конституционните промени да се отложи за след местните избори на 25 октомври, а преди това партията му бе на позиция, че такива поправки не могат да бъдат направени от сегашния парламент, а само от Велико Народно събрание. Към днешна дата обаче лидерът на ДПС не спомена нито едно от тези условия, а се обяви за "ускоряване" на реформата, което вероятно е следствие от новия курс, заявен от главния прокурор Сотир Цацаров.

"Ако днес, 21 юли, внесем новия проект едновременно с изтеглянето на този, който очевидно не събира конституционно мнозинство като подкрепя, по конституция има изискване за минимум месец отлежаване на този проект. Нека спазим този срок и на 21 или 23 август, на извънредно заседание да го приемем", призова по-рано Местан пред бТВ.

А след срещата с Борисов обяви: "Стъпваме на общото консенсусно поле, което премиерът очерта през последните дни".

На въпрос защо няма обединение около настоящия проект, след като и Европейската комисия в т.нар. си устен доклад настоя той да бъде одобрен, Местан отговори, че не би разтълкувал така думите на ЕК.

Позицията на Бойко Борисов

След срещата си ДПС премиерът говори отново за трудния компромис, който може да се постигне в "шарения" 43-и парламент. Обясни, че провал на конституционните промени означава провал на съдебната реформа, както и че ако това се случи, няма да загуби никой друг освен държавата, която ще продължи да бъде остро критикувана в докладите на Брюксел.

"Ако имаме 180 гласа, това е нашата репутация. Много е голямо изкушението да влезем на местните избори в пълна конфронтация. Надявам се и президентът днес, и всички ние, да обмислим това, което ни предстои да направим. Ако съберем 160 гласа – добре, отиваме за края на ноември. Ако съберем 180 подписа, се ускорява с няколко месеца процедурата", заяви Борисов.

На първото четене на конституционните промени се гласуват ан блок. Ако бъдат одобрени със 180 гласа, предстоят още две четения текст по текст, които могат да се случат много бързо след първото. Ако гласовете обаче бъдат 160, процедурата се проточва във времето (не по-рано от два месеца и не по-късно от пет след първия вот).

Борисов увери, че разбирал "колегата Кънев в ангажиментите, които имат – те са твърди и последователни", но от друга страна подчерта, че ако настоящият проект не събере необходимата подкрепа, "си гарантираме изпреварването ни от Румъния".

Разделното кадруване на съдии и прокурори е "червена линия"

Борисов подчерта още, че парламентът трябва да се концентрира върху няколко точки, които обединяват партиите, изтъквайки, че е наясно, че тези точки не са достатъчни за реална реформа. Той сам определи "червената линия" в преговорите – разделянето на ВСС и правомощията на пленума му.

"Пленумът трябва да се занимава с, по армейски казано, тиловите въпроси – той трябва да събира, да определя бюджета, ще има ли нова сграда и да се даде шанс на съдиите и прокурорите да си избират ръководствата", застъпи се Борисов за варианта, подкрепян от РБ.

След което добави: "Имам план Б – вдигам ръце и казвам: "Оправяйте се!"

По неофициална информация на Мediapool обаче по време на разговорите Борисов и Местан са се обединили около мнението, че РБ трябва да склони на искането на ДПС и АБВ прокуратурата да продължи да се меси в решенията за съдии и обратно.

"Всеки има избиратели и ангажименти към тях. Не ми е лесно всеки ден да полагам толкова много усилия за нещо, за което мога и аз да седя отстрани и да наблюдавам процеса", каза Борисов на брифинга и допълни, че при провал негативите ще са много, обвиненията – също.

"Неслучайно и вчера поставих въпроса върху няколко точки, които ни обединяват. Те не са достатъчни, но са стъпка напред. Даваме възможност на съдиите и прокурорите сами да решават кой ще израства в кариерата. Предстоят ни срещи и с БСП и БДЦ. Бързината на съдебния процес минава през съдебната власт и промените на кодекса", каза още премиерът.

Радан Кънев е против имитация на съдебна реформа за пред чужденците

В тази ситуация Реформаторският блок продължава да настоява, че може да се договаря подкрепата на 180 депутати, с участието и на ДПС, но само ако при консенсус по настоящия проект.

Има "отстъпление от възможностите за постигане на консенсус", заяви Радан Кънев след срещата с Борисов и Местан.

"Ако законопроектът има 180 вносители и не отстъпва от настоящия, който предстои да се гласува в петък, е възможно да се говори за това ускоряване на съдебната реформа, което Лютви Местан представи пред медиите и пред нас с Бойко Борисов", коментира Кънев след срещата.

"Извън подобно съгласие, по отношение броя вносителите и запазване на параметрите, към настоящия момент не виждаме основа за съгласие", допълни той.

Проектът, който "предвижда имитация, тоест разделянето на ВСС да няма реална юридическа стойност, няма как да подпиша", подчерта Радан Кънев.

"Ако не минат конституционните промени, нищо не е стабилно в България", заяви той в отговор на репортерски въпрос възможно ли е конституционните промени да бъдат приети без гласовете на РБ.

"Тъй като никога не сме се съмнявали, че в настоящия парламент има конституционно мнозинство за имитации, такова е имало и във всички останали досега, политическият въпрос е дали говорим за имитации или за реална промяна”, каза Радан Кънев.

"В парламента никога не е имало мнозинство за истинска съдебна реформа. Но в българското общество вече има", изтъкна той.

"Съспенс" до последно преди гласуването в петък

Според него вероятно до последния момент преди гласуването в петък ще има "съспенс" и е възможно решението да се вземе точно тогава. Гласуване в петък ще има, дори ако партиите не са постигнали съгласие, убеден е Радан Кънев. Според него гласуването може да се отложи само ако има нов законопроект със 180 подписа под него, но този законопроект не е имитация на реформа и не предвижда разделяне на ВСС без реална юридическа стойност.

ДПС и АБВ от самото начало се противопоставят на поправките в основния закон, зад които стои правосъдния министър. След понеделнишката среща между Борисов и лидера на АБВ Георги Първанов се разбра, че в името на консенсуса от проекта трябва да отпаднат съкращаването на мандата на ВСС от 5 на 4 г., гласуването на назначенията на съдии и прокурори от отделните колегии, въвеждането на явно гласуване за членовете му по кадрови въпроси, съвещателният глас на правосъдния министър на заседанията на двете камари, сезирането на Конституционния съд от съдилищата и Висшия адвокатски съвет, изискването главният съдебен инспектор да има 10 години стаж като съдия, правомощия на инспектората да проверява магистратите за почтеност, конфликт на интереси и за съдържанието на имуществените им декларации.

"Ако реформата бъде изпразнена от съдържание, тя няма да е от полза за никого", коментира по този повод Христо Иванов в понеделник.

Първанов и Борисов се разбраха НС да приеме в четвъртък декларация, че за второ четене ще се обсъждат само трите текста, по които има консенсус до момента, а останалите 2/3 от проекта се отписват. Премиерът се съгласи на такъв обвързващ документ, който да бъде гласуван преди вота за конституцията в петък.

Плевнелиев: Нека техническите спорове не бъдат пречки

Президентът Росен Плевнелиев, който в последните дни води разговори с главния прокурор и политици за съдебната реформа, във вторник излезе с официална позиция, в която призовава политическите сили "да подходят надпартийно и национално отговорно и да използват следващите дни за намиране на решения и преодоляване на различията там, където все още ги има, в интерес на очакванията на българските граждани и европейските ни партньори".

"Нека да не позволяваме технически спорове относно детайли да се превръщат в непреодолими пречки! Важно е реформата да генерира устойчивост на промените в съдебната системата. А устойчивост е възможна единствено при максимално широко съгласие. Ако успеем да извървим останалите няколко стъпки своевременно и по този национално отговорен начин, ще изпратим силен позитивен сигнал до българските граждани и до европейските партньори", заявява държавният глава.

По информация на Mediapool позицията на Плевнелиев идва след среща между него премиера Борисов и лидера на ДПС Лютви Местан в понеделник вечер.

В отговор на въпрос, отправен към президентството дали такава среща, на която е обсъждан "планът Б" на ДПС за оттегляне на сегашния проект и внасянето на нов, обезсмислящ реформата,се е състояла от прессекретариата на държавния глава заявиха, че той е разговарял по телефона с двамата, както и с лидера на ДСБ Радан Кънев и други политици.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

28 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Nikola Nikolov
  #28

  Циркът, организиран от "десния" Банкянски хитрец продължава...Но и на него ще видим края !!!! Дано да е по-скоро !!!

 2. Асенов
  #27

  Пеевски предлага тяхна си реформа за запазване на статуквото.

 3. ирис
  #26

  Целуне ли Бойко Сатаната,да се смиата загинал за българската политика.Ако целта е да замени РБ с ДПС,правителстжото пада

 4. Bлaдo
  #25

  Боко отново изпуска момента да се еманципира малко от зависимостта си от ДПС... (вероятно защото изобщо и не ще). То е ясно, че дуганците дават мило и драго наново да скочат срещу сините и отново всичко да зависи от тях (от доганците) и че няма да пропуснат възможност да сръчкат Боко изотзад, за да им вдене на резбата и да заплещи пак по мутро-пожарникарски маниер срущу "костовите хора"... И друго е ясно - че на Боко нещо дълбоко му е втъкнато някъде и затова не смее да прави категорични движения. ;-)

 5. Мони_deactivated_1480055728
  #24

  Ето това не се харесва от ДпС и комунистите: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153669013589305&set=p.10153669013589305&type=1&theater

 6. Доналд Дък
  #23

  Смешно, дори конфузно !

 7. Васил Митов
  #22

  Тези се пишат по-византийци и от Ципрас. А не се ли сещат, че това просто няма да мине пред ЕС. Щом и Медиапул описва цялата схема като далавера, мислите ли, че ЕС пасат трева?

 8. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #21
 9. Ген. Иван Колев
  #20

  ДПС спуска нов курс?! Просто да се умили човек от такава грижа и ангажимент за реформи. Новият курс вероятно е промяна на 360 градуса. По-гнусна сбирщина от мафиоти не е имало в българската политика. Най-успешният министър-председател на България от 1989 г. насам, Иван Костов, нарече с право Доган демонът на България. И сега този демон след всички зулуми, които направиха в последните 26 години ще ми прави реформа? Айде де!

 10. Защо ли ДПС, АБВ и БСП партиите пълни с бивши агенти на ДС толкова ги е страх от независими съдии ???

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.