ДПС стои зад Пеевски и иска от Вашингтон доказателства

Движението ще даде своя принос срещу Румен Радев на вота

Йордан Цонев, БГНЕС

ДПС е изпратило въпроси до всички възможни институции в България и САЩ, включително и до американския Конгрес, настоявайки да получи яснота и доказателства по отношение на наложените санкции към Делян Пеевски. Това обяви депутатът от движението Йордан Цонев пред БНТ.

Цонев каза, че обвиненията срещу Пеевски са изфабрикувани в офиси в София и са напълно несъстоятелни. "Докато не получим доказателства, ние стоим зад Делян Пеевски", каза депутатът.

На 2 юни тази година САЩ наложиха санкции по своя глобален закон "Магнитски" срещу Делян Пеевски, Васил Божков и още четирима българи. Аргументът бе сериозна корупция. ДПС не приема санкциите срещу Пеевски и обяснява, че те са немотивирани.

Ще положим усилия срещу Радев

В събота Йордан Цонев обяви, че ДПС ще работи срещу президента Румен Радев на предстоящите избори.

"Ние дадохме своя принос Румен Радев да бъде избран за президент, сега ще дадем своя скромен принос да не бъде избран отново", каза депутатът.

Причината е, че на 18 август Радев попитал лидера на ДПС Мустафа Карадайъ коя е неговата родина майка.

Дни преди парламентарните избори на 11 юли делегация на ДПС начело с лидера Карадайъ беше на посещение при президента Реджеп Ердоган в Истанбул.

Карадайъ бе цитиран да казва пред турските медии: "Турция е нашата родина, България е нашата земя, останали сме там след Османската империя".

След избухналия в България скандал, Анадолската агенция внесе уточнение, че поради нееднозначния смисъл на думите е станала неточност и Карадайъ всъщност казал "Турция е нашата майка родина".

При срещата си с Карадайъ българските президент направи препратка към цитирано изказване.

Карадайъ обясни на Радев, че неговата родина била България, но допълни, че хората с турски произход и българите имали обща "пра-пра родина".

Сега Йордан Цонев обясни, че въпросът на държавния глава е обидил членовете и избирателите на ДПС.

Ялови партии

Според Цонев самоопределилите се за "партии на промяната и протеста" са абсолютни ялови и безпомощни да съставят кабинет Той обясни, че те са показали най-грозното лице на демокрацията.

"Искаме да спасим парламентаризма, много сме загрижени, без него видяхме до какво се стига", каза Цонев, цитиран от "24 часа". Той отчете, че ДПС е най-конструктивната партия в Народното събрание.

Цонев коментира, че ДПС е била "против" актуализация на бюджета, но когато депутатите от движението се видели, че заради инфлацията без актуализация пари е можело да не стигнат до пенсионерите и здравните специалисти, са решили да подкрепят краткосрочните антикризисни мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?