ДПС свали Местан от всички постове и го изключи от партията

Доган се закани, че това ще е "съдбата на всеки, който се изправя срещу националните интереси на България", бившият му съпартиец му отвърна, че те от години са свързани "с ЕС и НАТО, а не с Русия"

Централният съвет на ДПС свали в четвъртък от всички постове досегашния председател на движението Лютви Местан и го изключи от партията, съобщи говорителят на формацията Велислава Кръстева.

Участниците в извънредното заседание на съвета единодушно са решили да освободят Местан от постовете му на партиен председател, на шеф на Централния съвет, на Централното оперативно бюро, както и на парламентарната група на ДПС.

Начело на партията на негово място застават трима съпредседатели – Четин Казак, Рушен Риза и Мустафа Карадайъ, чиято политическа звезда изгря след нападението на Октай Енимехмедов с газов пистолет срещу Доган в началото на 2013 г. По думите на говорителя на партията, почетният лидер е завършил обръщението си към делегатите на извънредното заседание на Централния съвет в четвъртък с думите: "Такава ще бъде съдбата на всеки, който се изправя срещу националните интереси на България".

Малко по-късно Местан реагира на тази реплика, заявявайки в декларация до БТА, че "българският национален интерес от години е свързан с Европейския съюз и НАТО, а не с Русия".

"Не мога да бъда обвинен в изправяне срещу националните интереси на България заради защитата на евроатлантизма", добави той.

Според него декларацията му, прочетена от парламентарната трибуна за сваления руски самолет, е най-висша проява на отстояване и защита на българския национален и евроинтеграционен интерес.

По този повод добави в интервю пред бТВ, че преди новогодишния купон и след прочитането на декларацията, за която в последствие получи критики, е имал няколко срещи с Ахмед Доган, но на тях не е имало забележки към него.

"Не знам какво се промени от последната ни среща до новогодишното тържество, случиха се доста неща, имаше една визита на турския премиер, но аз не мога да гадая", каза още сваленият партиен лидер. 

Атаката на Доган провокира разцепление сред депутатите на движението

Няколко часа по-рано Местан даде изненадваща пресконференция в родния си град Кърджали, на която даде да се разбере, че атаката срещу него провокира разцепление в движението. Той бе придружен пред медиите от депутатите Шабаали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, както и от областния лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер.

"Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка", категоричен бе вече бившият председател на ДПС.

По думите му извънредното заседание в т.нар. Боянски сараи в София е незаконно, тъй като трябва да се свика от председателя, каквото той изобщо не е правил.

"Не съм избягал никъде, тук съм в България, в моя роден град Кърждали и ще бъдат тук тези дни. Не очаквайте да избягам и да се скрия", обяви още низвергнатият лидер на ДПС.

Лютви Местан е призовал заседанието на съвета да се отложи за след Нова година, но преди първата за 2016 г. парламентарна сесия на 11 януари. Според БНТ той съобщил още, че не е бил уведомен за заседанието на Централния съвет на ДПС, не е получил и отговор на запитването си дали може да присъства на него.

"Свободата, Санчо, е велико нещо"

"Отправям призив към всички да имаме съзнанието, че ако загубим човешкото достойнство, губим себе си. Знам какво ме чака. Няма от какво да се срамувам. Днес ще получа най-ценния подарък", каза още Местан, добавяйки лаконично: "Свободата, Санчо, е велико нещо".

До тази ситуация се стигна, след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган остро разкритикува политиката на наследника му към сближаване с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, визирайки протурската декларация, прочетена от Местан в парламента след свалянето на руския бомбардировач край турско-сирийската граница на 24 ноември. Според източници на Mediapool е малко вероятно Доган да се върне като официален лидер на ДПС, но при всички случаи ще има грижата да посочи човека, който да застане начело.

Едно от най-спряганите имена е на депутата Тунчер Кърджалиев, който напоследък имаше по-чести изяви в парламента, но е възможно постът да бъде даден на колегата му Ферихан Ахмедова или на евродепутата Филиз Хюсменова. Това няма да има голямо значение, важното е да се даде ясен знак, че ДПС се връща под контрола на Доган и ще следва нов курс, коментираха пред Mediapool представители на партията.

Словото на Доган, което предизвика невижданите досега турбуленции в ДПС, бе произнесено в Боянските сараи. От думите на основателя на движението става ясно, че той не иска ДПС и турското етническо малцинство в България да се превръщат в "пета колона" на Турция и "пушечно месо" в конфликта между Москва и Анкара, които мерят сили на Балканите. Доган публично атакува лидера на ДПС Лютви Местан за политиката му към сближаване с режима на Ердоган в Турция.

"Моето желание е с политиката да се занимават хора, които разбират от политика...Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави...", заяви Доган, чието изказване бе пълно с метафори и политологически претенции за геополитически анализ на световните проблеми.

Той критикува Местан пред целия "елит" (думите са на Доган) на ДПС за неадекватната позиция на ДПС, направена след свалянето на руския самолет от Турция: "И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция. За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагонът няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?!… Ние сме в периметъра на потенциални военни действия... Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическия смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?