ДПС търси обяснения от ДАНС за спецакцията срещу "радикалния ислям"

ДПС търси обяснения от ДАНС за спецакцията срещу "радикалния ислям"
Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обяви, че партията изпраща в сряда писмо до председателя на ДАНС Цветлин Йовчев с молба за среща по повод акциите на агенцията от миналата седмица в Родопите. Тогава МВР и ДАНС влязоха в домове и джамии и иззеха книги и литература, с която имало съмнение, че се проповядва "радикален ислям“.

Местан каза, че ДПС иска ясен отговор на въпроса "дали ДАНС е разполагала с достатъчно оперативна информация и данни, за да проведе тази масирана операция“.

Той предупреди, че ако с идеята за превенция на определени рискови тенденции, се предприемат действия, за които няма достатъчно основание, може да се стигне до точно обратния резултат - не политика на превенция, а на създаване на опасни реалности.

ДПС ще прояви цялата си отговорност на национална партия по този казус, за да стане ясно, че няма как цяла общност да бъде дамгосана с етикета "радикален ислям", "ислямски фундаментализъм", декларира Местан.

От партията смятат за особено важно да се свалят съмненията за легитимиране на политически внушения на други радикални политически сили чрез подобни акции.

Местан припомни за акция на "Атака“ от 9 септември, когато мюсюлманите празнуваха Рамазан, и изказване на лидера ѝ Волен Сидеров, че "Кърджали се е превърнал в анклав“, което за хората там било много обидно. "Тази теза звучи като кощунство“, подчерта Местан.

ДПС иска да чуе от властта "защо в официалните доклади за състоянието на националната сигурност през последните 20 години няма изводи, че има предпоставки за вътрешен екстремизъм“.

"Защо това заключение се появява сега и има ли връзка с факта, че от началото на септември председател на комисията за контрол на ДАНС е Волен Сидеров“, попита риторично Местан.

По думите му, това са въпроси, които трябва да получат категоричен отговор, за да се успокои обстановката.

Местан съобщи още, че Европейският съд по правата на човека в Страсбург е дал ход на делото, заведено от бившия депутат на ДПС Рушен Риза срещу решението на ЦИК, което отне един мандат в 41-ото Народно събрание от изборите през 2009 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?