ДПС търси опровержение от "Ню Йорк таймс"

Местан отрече да са проруска и етническа партия и поиска "право на отговор" в американското издание

Лютви Местан на възпоменателния митинг край Тюркян чешма в кирковското село Могиляне на 27 декември 2014 г. по повод 30 г. от смяната на турските имена. Сн. БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан опровергава пред "Ню Йорк таймс", че движението е проруска партия. Пресцентърът на ДПС разпространи във вторник право на отговор на Местан до главния редактор на изданието за обзорния материал от 30 декември "Как Путин изкова сделка за тръбопровод, която се провали".

Лидерът на ДПС възразява срещу абзаца: "Изборите в България изглежда също са работили в полза на Путин. Те довели до странно коалиционно правителство между две проруски партии - социалистите и партията на турското малцинство".

Според Местан това е "дълбоко некоректно и невярно твърдение", тъй като от създаването си на 4 януари 1990 г. до днес "ДПС е най-последователната евро-атлантическа партия на България".

В писмото си, публикувано на сайта на ДПС Местан излага няколко факта, които според него потвърждават тезата му.

ДПС е първата българска партия, която още в началото на прехода от тоталитаризъм към демократично гражданско общество изведе като официална партийна позиция членството на България в НАТО за стратегически приоритет на българската външна политика, пише Лютви Местан.

Впоследствие, изтъква той, цялото политическо поведение на ДПС било в пълно съответствие с тази позиция, като припомня, че през 1999 година ДПС, макар и в опозиция, бе единствената политическа сила, която подкрепи правителството на ОДС с министър-председател Иван Костов за даване на въздушен коридор на натовските сили срещу югославския диктатор Слободан Милошевич.

Относно проекта "Южен поток" Местан отбелязва, че "за разлика от БСП, която през 2014 година застъпи тезата, че "Южен поток" следва да се изгради "въпреки Брюксел", ДПС като втората партия, която стоеше зад Кабинета "Орешарски", заяви чрез своя председател в мое лице на специална пресконференция, че "Южен поток" е възможен само със съгласието на Брюксел и евро-атлантическите партньори на България".

"Припомням също така, че именно ДПС бе сред партиите, които поставиха въпроса за необходимостта проектът да покрие изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС и с връщането на страните в полето на международното право", продължава Местан.

"Уважаеми г-н Главен редактор, без да ангажирам вниманието Ви с всички останали последователни евро-атлантически позиции на ДПС, ще си позволя да изразя силното си огорчение и огорчението на избирателите на ДПС от незаслужения етикет "проруска партия”, който ни бе лепнат от Вашата медия", пише лидерът на ДПС.

Местан възразява и срещу определянето на ДПС като партия на турското етническо малцинство: "Що се отнася до другото определение на ДПС като партия на турското малцинство, ще призная, че ДПС представя интересите на малцинствата в България, но наред с това и интересите на всички български граждани, които споделят ценностите на съвременната либералдемокрация, и затова не бихме могли да бъдем определяни като етническа партия. Неслучайно сме първата българска политическа партия, която стана пълноправен член на Либералния интернационал и на семейството на европейските либерал-демократи в лицето на АЛДЕ".

След което още веднъж подчертава огорчението си и настоява писмото да бъде публикувано като "право на отговор" в "Ню Йорк таймс".

Изглежда странно, че възражението срещу определението на ДПС като "турска етническа партия" се появява в този момент, при положение, че всички международни информационни агенции и западни медии го използват от много години. Почти във всеки чужд материал, в който се споменава ДПС, се посочва стандартното уточнение, че това е етническата турска партия в България (Bulgaria's ethnic Turkish party).

Споделяне

Още от България