ДПС тества НС със заявка на Пеевски да разобличава "зловонието КТБ"

Президентът призова моделът "КТБ" да бъде разграден, а не възпроизведен наново

Делян Пеевски влиза да се закълне като народен представител в 43-тото Народно събрание  . Сн. БГНЕС

Първият тест, пред който ще се изправи новоучреденият парламент, е казусът с Корпоративна търговска банка" (КТБ), известна още като "Корпорацията ДПС" и материално превъплъщение на "модела Пеевски", срещу който хиляди граждани протестираха миналата година. В чисто оперативен план депутатите трябва да решат дали сриналата се банка да бъде фалирана или оздравявана, след като БНБ прехвърли отговорността за това решение на Народното събрание (НС). На базата на одиторския доклад, публикуван от БНБ миналата седмица, КТБ е със загуби от 4.2 млрд. лева и по закон Централната банка трябва да ѝ отнеме лиценза.

В политически план гражданите очакват от новото НС политики и действия, които не само да осветят схемите и отговорните зад финансово-индустриалния конгломерат КТБ, но и да направят така, че моделът да не мутира в нови разновидности.

В този дух бе призивът на президента Росен Плевнелиев към депутатите.

"Моделът КТБ" да бъде разграден

"Моделът КТБ" на контрол върху държавни пари, обществени поръчки, медии, политици и институции трябва да бъде разграден, а не възпроизведен отново", заяви той в обръщението си от парламентарната трибуна към народа и НС.

"Aко се замете истината за КТБ, подмененият преход на България ще продължи за много години напред. Истината не трябва да бъде потулена, търгувана или удобно превърната в средство за натиск. Това ще бъде стратегическа грешка за държавата и политиците, която няма да бъде простена от нашите деца. Наяве трябва да излезе целият модел ", заяви държавният глава.

По думите му случаят "КТБ" повдига много въпроси за начина, по който работят българските регулатори, финансовото разузнаване, специалните служби, правораздавателните органи и институциите като цяло.

"Необходимо е да се предприемат решителни мерки и реформи за разбиване на корупционни схеми, мрежи на влияние и неефективности в сектори от икономиката, обществените поръчки и институциите като цяло", посочи Плевнелиев, който миналата година влезе в конфликт с тогавашните управляващи от БСП и ДПС заради решението им да изберат Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Пеевски лично ще разобличава КТБ, с която нямал нищо общо

В същото време Пеевски дефилира на първа линия в новия парламент, демонстрирайки личен ангажимент и активност за "пълно опубличаване" на схемите около КТБ.

Депутатът от ДПС, заедно с прокуратурата и БНБ, е посочен за ликвидатор на КТБ от мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, който допреди година беше в партньорски отношения с Пеевски и компания.

"Искам пълна публичност по КТБ, да стане ясно, че нямам нищо общо със случая”, заяви пред журналисти Пеевски. В понеделник той се появи тържествено в НС, след като не беше стъпвал там от 14 юни м.г., когато злополучно бе избран за шеф на ДАНС, а след това имиджът му беше успешно "препран" чрез избора му от "суверена" (по думите на Лютви Местан) първо за Европарламента, от който той се отказа, а сега и за народен представител.

Лидерът на ДПС Местан разгласи още в изборната нощ на 5 октомври, че Пеевски и Йордан Цонев са написали проектозакон за КТБ, който ще извади цялата истина наяве.

Самият Пеевски обясни каква цел има неговия законопроект: "Пълна публичност за всичко, което се е случвало вътре. Международна разследваща фирма, която да провери всичко. Потоци, трансфери, активи преди затварянето, след затварянето, квестура. Всичко да стане ясно. Кой се разпореждал с активи, преди се е разпореждал, сега се разпорежда. Пълно опубличаване".


Той допълни, че когато се "отворят нещата" в КТБ, ще стане ясно кои политици са били намесени в делата на банката. "Аз не го разрешавам случая "КТБ". Искам пълна публичност, за да е ясно, че нямам нищо общо със случая "КТБ", каза депутатът.

В отговор на въпрос дали той е намесен в скандала "КТБ" Пеевски призова: "Вижте, дайте да подходим обективно за нещата. Аз не съм в основната на случая и това ще стане ясно, както вече стана ясно вече от всичко, което излезе. Ще видите и закона, ще излязат всички данни. Ще видите кой е в основата и кой не е". В заключение той обеща, че "ще имам много законодателни инициативи" в новия парламент, но те няма да са фиксирани върху КТБ.

Делян Пеевски бе партньор и приятел на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, а зрелищната им война съвпадна със срива на КТБ. Василев обвинява Пеевски и прокуратурата за атаките срещу банката. Самият Пеевски обаче няма никаква официална собственост. Твърди се, че всички негови активи, свързани с КТБ, вече са успешно прехвърлени на други подставени лица и фирми. Поради тази причина ДПС няма проблем с разследване на КТБ.

"Като се отворят нещата, ще разберем и за кои политици става въпрос”, допълни вносителят на проекта.


По думите му, ДПС е за пазарно решение на случая. "Има инвеститори, да чуем, ще решим”, каза той.


Пеевски декларира, че няма и никакви отношения с Цветан Василев.

Той обеща да има много законодателни инициативи занапред. "Вие сте тук, ще ме виждате”, завърши депутатът, който проявяваше хронична липса в предходния парламент.

Законопроектът предвижда разкриване на банковата тайна за всички лица, които са заемали и заемат висши държавни длъжности, на техните семейства и фирмите, в които са участвали.
Ако тези лица имат влогове или кредити, те няма да бъдат банкова тайна, а ще бъдат публикувани в два ежедневника 20 дни след началото на този процес, обясни Йордан Цонев в кулоарите на НС.

Законът предвижда също така всички офшорни компании, които имат кредити или депозити да разкрият своя истински физически собственик, каза Цонев. Освен това всички фирми и физически лица, които имат кредити и не ги обслужват или ги просрочват, също да станат публично достояние. "Едно от обвиненията на обществото е, че има някакви фирми или лица, които имат интерес от фалита на КТБ. Ако има такива, обществото ще ги види", аргументира се Йордан Цонев.


Друга точка от законопроекта е наемане от страна на квесторите на фирма с опит във финансовото разузнаване и проследяването на финансовите потоци, като целта е тази фирма да изясни какво акционерите са купували с пари на вложителите. "Къщи, собственост, фирми, акции, дялове - абсолютно всичко и отново да го направи достояние, за да не може моделът "КТБ" да бъде повторен повече, защото това е сериозен трус за българската банкова система", разясни Цонев.


ДПС ще разобличава с факти "анти-ДПС митологеми"

Преди това Лютви Местан обясни в стила на високия си словесен наратив, че този закон е само една от инициативите, с която партията ще атакува всички "анти-ДПС митологеми".

ДПС влиза в новото Народно събрание с "нов стил" – партията ще говори с "с езика на фактите за всяка анти-ДПС митологема", а разговорът започва със "зловонието КТБ", заяви лидерът на ДПС.


Чии злокобни политически фигури ще изплуват?

"Искаме пълната истина за КТБ. А чии злокобни политически фигури и кои политически сили ще изплуват от трезорите на КТБ е въпрос, чийто отговор дължим на българското общество", каза Лютви Местан.

Той обеща ДПС да инициира разговори за анти -ДПС внушенията. "Започваме със зловонието КТБ. Няма наша номинация за шеф на БНБ, нямаме никакви такива амбиции. Що се отнася до разговора за КТБ, първо - дължим истината защо се е стигнало дотук, има ли задкулисна връзка. Поставяме въпроса и ще видите кой е част от тази връзка. Аз бих искал да видя чии фигури ще изплуват от трезорите на КТБ. Ние искаме пълната истина за всички връзки в КТБ", каза лидерът на ДПС.


Той допълни, че партията му ще говори по всички останали тежки теми, давайки пример с купуването на гласове.


"И този разговор ще бъде отвъд мита, че една партия купува гласове. Това ще бъде разговор за необяснимия ръст от 12 пъти за някои други политически сили в определени избирателни райони. Няма да позволим разговорът за системните пороци на българската демокрация да се сведе до мита за една партия, още по-лошо - като разговор за няколко персони. Готови сме и за разговора с назначенията, в това число и в съдебната власт. Да видим как става това, дали е възможно една партия с двама предложени членове от нея пред ВСС да кадрува в съдебната система, при положение, че предложенията се вземат с 13 гласа за по-ниските етажи и с цели 17 гласа за по-висшите ръководители. Кои са останалите 15 участници в този процес", запита лидерът на ДПС.

БНБ призова за временна комисия в НС по случая с КТБ

Както обеща, още в първия ден на парламента БНБ внесе доклада за КТБ. "Част от приложената информация за първи път се представя пред народните представители и широката общественост", е посочено в съобщението, без да става ясно какви са новите факти.

"Стремежът на БНБ е да подпомогне народните представители при вземането на своевременни и адекватни решения, отчитайки кратките срокове, свързани със срока на специалния надзор върху двете банки", се казва в съобщението.

Специалният надзор на КТБ изтича на 20 ноември, като БНБ обеща да не го удължава повече, а този на банка "Виктория" – два дни по-късно.

"УС на БНБ призовава народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ", се казва в съобщението на Централната банка. В документа е записано, че се очаква КТБ да отчете отрицателен собствен капитал и това води до законовото задължение на БНБ да отнеме лиценза. Решението трябва да бъде взето пет дни след оповестяване на данните, ако НС не приеме специален закон.


До 20 дни след решението Фондът за гарантиране на влоговете трябва да започне изплащането на депозитите до 100 хиляди евро, а в момента фондът не разполага с достачно средства за това.

Служебният кабинет внася актуализация на бюджета

Междувременно служебният премиер Георги Близнашки съобщи, че най-късно във вторник внася в НС предложението си за актуализация на бюджета. Според него първата точка от работата на новия парламент трябва да бъде прекрояването на държавните пари, защото така могат да се търсят решения на редица проблеми в страната.

Бюджет със свръхдефицит от 4% на касова основа

Въпреки че основните политически сили се разбраха бюджетният дефицит да не надхвърля 3%, както е по европейските изисквания, предложението на служебния кабинет за актуализация на бюджета предвижда свръхдефицит на касова основа от 4%.

Това ще стане заради растящата дупка в бюджета, която се оценява на 3.1 млрд. лв. Тя идва от неизпълнението на приходите с около 1 млрд. лв., като в същото време се предлага ново увеличение на разходите с още 448 млн. лв. Отделно се предвижда тегленето на нов дълг до 4.5 млрд. лв., с който да се подкрепи банковата система и да се покрие дефицита. Така общият размер на емитирания нов дълг през 2014 г. ще достигне рекордните 8.9 млрд. лв.

Близнашки напомни за постигнатото принципно съгласие в Националния съвет за тристранно сътрудничество, че актуализацията на бюджета е необходима и неизбежна. Синдикати и бизнес обаче се обявиха против нови разходи от 448 млн. лв. за министерствата и поискаха да не се надхвърля дефицитът от 3%.

Близнашки изрази надежда да има нов кабинет до седмица или най-много до десет дни.

При пълната неяснота за бъдещото управление, обаче, не е изключено важните решения за КТБ и актуализацията на бюджета да бъдат гласувани преди съставянето на редовно правителство. Така формално отговорността за решенията ще тежи на временния кабинет, излъчен от президента.

Споделяне

Още по темата

Още от България