ДПС участва в кампанията на Орешарски на ръба на закона

Според Сметната палата само от кандидат-президента зависи дали ще уличи движението в нарушение

<i>Мустафа Карадайъ и Пламен Орешарски, сн: БГНЕС</i>

Движението за права и свободи не издигна свой кандидат-президент, но по средата на предизборната кампания заяви официална подкрепа за издигнатия като независим Пламен Орешарски. Мониторингът на Института за развитие на публичната среда върху медийната агитация на различните кандидати показва, че ДПС е сключило два договора за отразяване на предизборна кампания – един с БНТ и един БНР. В самите договори не е посочено за чия кампания са сключените те, нито става ясно в какви форми ще е отразяването. Общата сума на договорите е 9 820 лв. без ДДС (9 660 лв. за БНТ и 200 лв. за БНР).

Проверка на сайта на БНТ показва, че там е публикувано видео излъчено като платена форма на реклама, отразяващо откриването на кампанията на кандидата Орешарски в “бастиона на ДПС” в гр. Кърджали. В клипа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призовава да се гласува за Орешарски и казва, че иска “да покаже, че движението е силно и решено да спечели изборите”.

По закон, ако партия няма регистриран кандидат, тя не дължи отчет пред Сметната палата за разходваните средства в кампания, защото се приема, че тя такава няма. Затова и ДПС не трябва да подава отчет по Изборния кодекс пред одитната институция. В края на годината партията трябва да подаде стандартния си отчет за политическата си дейност.

Думата имат ЦИК и Изборния кодекс

Дали обаче плащанията на ДПС за предизборна агитация са в нарушение на изборния закон? Компетентната институция ЦИК не се ангажира с официално мнение. Двама нейни членове обясниха пред Mediapool, че движението нарушава закона като финансира агитация на кандидат, издигнат от инициативен комитет. Те обаче пожелаха да не бъдат цитирани, тъй като комисията не се е занимала с този казус и изразявали личното си мнение.

Какво казва Изборния кодекс? В главата "Забрани, свързани с финансирането и подпомагането на предизборната кампания", член 168 постановява, че "партия, коалиция или инициативен комитет във връзка с предизборната кампания не може да получава анонимни дарения под каквато и да е форма и средства от юридически лица и от еднолични търговци".

Казва се също, че юридическите лица (каквито са партиите – бел.авт.) "не може да предоставят във връзка с предизборната кампания движими и недвижими вещи за безвъзмездно ползване, както и безвъзмездни услуги под каквато и да е форма".

Тълкувайки кодекса, членове на ЦИК неофициално коментираха, че след като ДПС финансира клип, с който агитира за Пламен Орешарски в национален ефир, явно партията като юридическо лице е "подпомогнала" кампанията му. "Спорен мен това е нарушение на Изборния кодекс, но от него не следва нищо", каза член на комисията, акцентирайки, че мнението му е лично и не изразява становище на ЦИК.

Сметната палата: Орешарски ще реши дали ДПС нарушават закона

Другата ресорна институция по възникналия казус е Сметната палата. Потърсихме мнението на одитор, отговарящ за финансовите отчети на политическите партии, чрез контактите, посочени на сайта на институцията.

На въпрос законосъобразно ли е партия, която няма кандидат-президент, да излъчва предизборни клипове в платена форма за кандидат, издигнат от Инициативен комитет, одиторът отговори: "Това означава, че се извършва финансиране като юридическо лице, което не е законосъобразно. В Изборния кодекс, член 168, е записано ясно и категорично, че предизборна кампания не може да се финансира от юридическо лице". Политическите партии нямат право да финансират предизборни събития, концерти или "каквото и да било" в полза на лице, което е участник в изборите, но не е издигнато от тях, допълни представителят на Сметната палата.

По думите му обаче проблемът е друг – ако инициативният комитет на Пламен Орешарски не приеме платените от ДПС клипове като финансиране и не признае това за финансиране, нито ДПС, нито Орешарски са законово уязвими.

"Защото утре някоя фирма може да реши някой инициативен комитет да рекламира. И какво? Инициативният комитет какво трябва да направи? Той не приема това финансиране, ама те така са си преценили. В такъв случай не е нарушение на закона", казаха от Сметната палата.

Оттам повториха, че закононарушение може да се докаже само ако инициативният комитет, издигнал Орешарски, реши да декларира рекламите в обществените медии, платени от ДПС, като част от кампанията си.

"Ако кандидатът реши да не ги признае този тип непарични дарения, то няма казус, защото партията може да си отчете тези пари после в годишния отчет, а Законът за политическите партии не ѝ го забранява", допълниха от Сметната палата.

След като се представи отчетът за приходите и разходите в предизборната кампания на партия, коалиция или инициативен комитет, одитната институция го проверява. "Ако кандидатът е отчел концерт в негова подкрепа, или събитие, платено от БСП, ДПС или ГЕРБ – няма никакво значение, тогава ние ще констатираме нарушение", казаха още от Сметната палата.

Казусът "Разград"

Mediapool потърси информация как са уредени съвместните участия на независимия кандидат Орешарски и подкрепящата го партия ДПС по места. Такива например са срещи на кандидат- президента в Разград, провели се в хотел "Cartoon". На въпрос към администрацията на хотела кой е направил резервацията за мероприятията, оттам отговориха, че това е "Севгин Шукри – областният координатор на ДПС в Разград". На уточняващ въпрос те ли платиха за наемане на залата, от хотела отговориха утвърдително.

Така практически ДПС финансира предизборната кампания на регистриралия се като независим кандидат Орешарски. В крайна сметка обаче казусите най-вероятно ще останат на ръба на закона, защото всичко ще зависи от документалното оформяне на отчета, който предстои да бъде изготвен от инициативния комитет на бившия премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?