Служебното правителство:

ДПС управлява МВР по места

Йордан Бакалов: Явно Камен Костадинов организира вота в Галиче

Филип Гунев, сн. : БГНЕС

"МВР беше основно в ресора на ДПС, то беше управлявано основно от него", заяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Тази публична тайна бе обявена от него на заседанието на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори в понеделник.

Политизацията в МВР е най-големият проблем при разследването на купуването и продаването на гласове, заяви служебният зам.-министърът Филип Гунев.

Малко по-рано вътрешният министър Йордан Бакалов обвини някои районни полицейски управления в изпълнение на "заповед да бъдат статични" по време на вота и обяви, че действащи политици са замесени в купуването на гласове.

"Предходното правителство и по-предходното са имали практиката всички директори на областни дирекции да бъдат сменяни. МВР беше основно в ресора на ДПС, то беше управлявано основно от него. На местно ниво тези областни директори не са просто назначения на професионалното ръководство, а са политически назначения, те се съгласуват с партиите", поясни Гунев.

По думите му политизацията се размножава надолу - сменят се началници на районни управления, както и по-невидими за външния свят назначения като началници на криминална полиция в областна дирекция или в районно управление.

"Те също са промотирани от дадена партия. Това не е проблем при разследване на битовата престъпност и донякъде при организираната престъпност, но на фона на икономически престъпления, свързани с обръчи от фирми, като стане въпрос за разследване на корупция, на купуване и продаване на гласове, там даденото назначение съответно е в конфликт на интереси най-малкото, защото трябва да разследва онези, които са го назначавани. Някои директори, макар промотирани от някои партии, не се съобразяват с това и си вършат работата, но други се чувстват зависими и са по-пасивни", каза още Филип Гунев.

За предсрочния парламентарен вот на 5 октомври са получени 877 сигнала, повечето от които в самия изборен ден или няколко дни преди това, като са най-вече за видимите, ниски нива.

"Те са тези, които трябва да се разследват активно седмици, месеци преди изборите, точно за тях в областните дирекции такива проактивни действия бяха започнати седмици преди това", обясни зам.-министърът.

По думите му дейността на ведомството е била базирана на предварителен анализ, от който станало ясно, че в дирекции като Пазарджик и Варна имат много високи нива на търговия.

"Там работата не е съответствала на риска, който е бил идентифициран и резултатите са ясни. В момента правим отново анализ на резултатите с цел да видим къде не е свършена добре работата. По отношение на това какво може да се предприеме по съответния ред, не е задължително уволнението на директор да е единствената мярка", заключи Гунев.

Водачите в листи и заповедта за пасивност

Вътрешният министър Йордан Бакалов каза в понеделник, че действащи политици са замесени в купуването на гласове, но отказа да обяви конкретни имена. В същото време той посочи Камен Костадинов от ДПС като организатор на изборната победа на движението в емблематичното село Галиче.

Според Бакалов основна роля в изборния процес обикновено играят водачите на парламентарните листи по места.

"Но така или иначе някои от тях не само, че са действащи, някои в тях са и в комисиите за контрол на…примерно на министъра на вътрешните работи, пък контрол на специалните служби... Друг е големият проблем – този омагьосан кръг един път завинаги трябва да бъде разсечен, и ще ви кажа защо. Защото, стигайки до такива лица, които са и ще станат народни представители, и хората, които се борят срещу купуване и продаване на гласове, именно моите служители, в един момент стигат до там и казват “ама той утре ще ни контролира нас...“, каза Бакалов пред бТВ.

Той отказа да посочи каквито и да било конкретни имена, но влезе в подробности около изборния процес в село Галиче. Според излъчено след изборите телевизионно журналистическо разследване победата на ДПС там струвала 70 000 лева.

Бакалов потвърди, че МВР е имало информация за случая. "Те (тези пари – бел. ред.) са разпределени по съвсем друг начин. В смисъл като дарения за дружинката, доколкото си спомням, за пенсионерски клуб и т.н... Знаехме ги и го контролирахме, но може да се каже, че не успяхме", каза Бакалов.

Според него водачът на листата на ДПС във Враца Камен Костадинов "явно е човекът, който си е организирал, както се казва, и си е уредил спонсорирането на пенсионерски, на ловен и всичко останало".

"Няма да коментирам имена, но така или иначе уродливото от тази цялата работа е, че те си поръчват, купуват си всичко останало, стават народни представители, а МВР трябва да ги преследва. Нали се сещате как става? Изобщо…", каза Бакалов.

Той съобщи, че за тази избори има 70 досъдебни производства за нарушения.

"Вече има за 1 седмица три осъдителни присъди във връзка с купуването и продаването на гласове, за които можем да кажем, че те са хората, които са купували, или са правили опит да купуват гласове. Това купуване е предотвратено. И ако трябва да сравня с евроизборите – досъдебни са 10, а на предишните избори са били 14, сега са 70. И съм сигурен, че тези три осъдителни присъди ще нараснат", каза Бакалов.

Някои районни управления обаче по думите му са изпълнили заповедите да са активни по време на изборите, а други – не.

Изводът, според Бакалов, е следният: ези, които изпълниха заповедите на министъра на вътрешните работи, а именно да бъдат много проактивни спрямо купувачите на гласове, говоря за области, областни дирекции, РПУ-та, директори и т.н., резултатите там са наистина много добри. И аз онзи ден съм пуснал едно благодарствено писмо, като съм изредил въпросните дирекции, като благодарност за това, че са си свършили работата. Тези, които обаче изпълниха друга заповед, а именно да бъдат статични и да привикат хората, и само да ги карат и да ги предупреждават, и да им връчват предупредителни протоколи, резултатите не мога да кажа, че са добри".

По думите му във Варна, Пазарджик, Смолян и на други места не са се справили добре.

"Нека се уточним – те бяха статичните, т..е пасивните. Те определено също свършиха определен вид работа във връзка с изборите, но не достатъчно така, както на мен ми се искаше, защото от анализа, който съм направил и който направихме последната една седмица се вижда, че контролираният, говоря контролирания с изключение на тези осъдените, които са доказани вече, че са купувал и продавали гласове, но контролираният вот е намален с около 30%. И това е за 3 месеца", каза Бакалов.

Заместник-министърът Филип Гунев от своя страна припомни, че има контролни органи в самото министерство, които обаче през последната година са значително отслабени. Хора от Инспектората са били изпратени на местата, където са очаквали да има най-голяма търговия с гласове.

Целта беше да се следи за нерегламентирани връзки на служители на полицията и областни директори с политически лица, отбеляза Гунев.

Местан срещу десния морален абсолютизъм

Председателят на ДПС Лютви Местан обаче отхвърли анализа на Бакалов, като обясни, че резултатът на партията му във врачанското село е закономерен, тъй като ДПС увеличава доверието сред ромското население.

"...ДПС в Галиче получава подкрепа от много години, в границата от 300 до 400 гласа. Например през 2009 в това село сме имали 396 гласа, а 2014 имаме 423 гласа. По отношение на феномена купуване на гласове, имах възможност да обясня, че ДПС ще увеличава доверието сред ромското малцинство заради политиката, която водим, но аз не възразявам да поставим на специален анализ феномена трудно обясним ръст на гласовете за всички политически сили всъщност, в това число и за ДПС", каза Местан.

Той представи анализ на резултатите в Хасково на Реформаторския блок ( министър Йордан Бакалов е от СДС, който е част от РБ -бел.ред.).

"На изборите през 2013 г. всички съставляващи днес РБ партии имат сумарно 1331 гласа в цяла Хасковска област. Ще ви оборвам с езика на фактите. На 5 октомври 2014 г. резултатът на РБ е 12 пъти по-голям – 15 565 гласа. Имате ли политическо обяснение, при положение, че в страната като цяло има спад на гласовете от 41 000 в една област, за която предупредих, че ще се случи, имат ръст 12 пъти", посочи Местан.

Той попита дали някой ще разследва този феномен или "щом е в полза на добрите, всичко е наред.

"Задава се едно много опасно задкулисие, което ще се крие зад един нов политически параван, параванът на идеологемата за по-добрите и за лошите и моралните цензури, които са си присвоили претенцията, че са носители на доброто, могат да правят каквото си искат, защото те са добрите, и това е проблем на българската демокрация. Този нов феномен се определя от ДПС като десен морален абсолютизъм", заключи Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?