ДПС успя да прокара и двете си поправки в Изборния кодекс

Партията получава допълнителен член в ЦИК и промяна в изборната бюлетина

ДПС успя да прокара и двете си поправки в Изборния кодекс

Въпреки съпротивата си срещу каквито и да е промени в Изборния кодекс месец и половина преди евровота, БСП помогна да бъдат приети наложените от ДПС две законови поправки. С едната ЦИК се увеличава с един човек, който ще е от квотата на ДПС, а с другата се променя видът на изборната бюлетина, така че избирателите на Движението да не гласуват "погрешка" за преференциален кандидат от партийната листа.

Поправките, с които парламентът наруши собствения си правилник и самия изборен закон, бяха одобрени в петък, когато в началото на пленарното заседание пак се разгираха драми с кворума, но накрая той бе осигурен.

Предложението на председателя на правната комисия Четин Казак (ДПС) за промяна в изборната бюлетина, при която номерата на кандидатите в листата се отбелязват с кръгче, а не с квадратче, както номерата на партиите, първоначално не успя да събере нужния брой гласове. "За" гласуваха 45 депутати (19 от ГЕРБ, 25 от ДПС и 1 независим), 20 бяха "против" (18 от ГЕРБ и по един от БСП и "Атака"), а 25 се въздържаха.

Мустафа Карадайъ (ДПС) поиска прегласуване, при което промяната беше одобрена с 65 гласа "за", 23 "против" и 19 "въздържал се". При новото гласуване 12 депутати от БСП бяха "за", както 25 от ГЕРБ и 27 от ДПС.

С друго свое решение парламентът увеличи състава на ЦИК с един член, който ще бъде от квотата на ДПС. Текстовете бяха внесени от ГЕРБ след скандала между управляващите и президента Росен Плевнелиев какво е представителството на парламентарните партии в ЦИК.

Промяната предвижда 18 от членовете на ЦИК да са от парламентарнопредставените партии, а останалите двама да са "плаваща квота", излъчени от извънпарламентарни партии, които имат избрани евродепутати.

Така след изборите за Европарламент на 25 май, президентът трябва да промени състава на ЦИК, ако НДСВ не успее да спечели евродепутатско място, както и да назначи представители на нови формации, които ще имат представителство в ЕП, разясни Казак.

Три след влизането в сила на приетите в петък промени, президентът трябва да назначи трети представител на ДПС в ЦИК.

Поправката бе внесена от ГЕРБ, но инспирирана от ДПС, след като лидерите на двете партии Бойко Борисов и Лютви Местан показно пиха кафе в Кърджали и по-късно ДПС подкрепи избирането на зам.-шеф на ЦИК от ГЕРБ, а партията на Борисов предложи промяната в закона, с която ДПС получава трета квота.

Между двете четения на тези промени в правната комисия, Четин Казак предложи изненадващо нов дизайн на изборната бюлетина, за да се улеснят избирателите - различни графични знаци, в които да се отбелязват номерата на партията или коалицията и кандидатите с т.нар. преференция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?