ДПС уверени, че НДСВ пак ще им отстъпи

ДПС са убедени, че НДСВ ще им отстъпи в спора за бюджет 2004 и управляващата коалиция няма да се разпадне. След заседание на Централния съвет на движението, заместникът на Доган Лютви Местан отхвърли варианта движението да бламира бюджета и правителството и изрази увереност, че спорът с НДСВ за недостига в хазната ще се разреши, без да се пипа нито лев от субсидиите за фонд "Тютюн" и фонд "Земеделие".

В петък сутринта депутатът от ДПС Кемал Еюп заплаши с генерален ремонт на кабинета, нов кабинет или разпад на мнозинството, ако до края на месеца НДСВ и ДПС не постигнат съгласие по проектобюджета за 2004 г. По този повод Румяна Георгиева, бивша депутатка от НДСВ и сега независима, предложи на управляващите да потърсят подкрепа за бюджета от народни представители от опозицията, за да не позволят на Доган да ги изнудва, което развесели и СДС, и БСП. Няколко часа по-късно изявленията на ДПС се смекчиха, но позицията им по спорния въпрос остана непроменена.

Всичко това стана, след като в четвъртък вечерта политическите ръководства на двете партии не успяха да се споразумеят на среща при премиера Сакскобургготски. Ябълката на раздора в коалицията е предложението на финансовото министерство да намали субсидиите за фонд "Земеделие" и фонд "Тютюн" общо с 25 млн.лв., за да покрие част от недостига в бюджета за догодина. Той се получи, след като Велчев склони допълнително да намали с 3% данъка за хората с най-ниски доходи, да увеличи на 120 лв. необлагаемия минимум и да запази размера на обезщетенията за болничните. Тези искания на синдикатите бяха подкрепени публично и от ДПС.

В резултат в бюджета се появи дупка от 70 млн. лв., която финансовото министерство предлага да се покрие с 35 млн.лв. намаление на разходите за издръжка на министерствата, 15 млн.лв. намаление на субсидията за фонд "Тютюн", 10 млн. лв. намаление на субсидията за фонд "Земеделие" и 10 млн. лв. от субсидията за БДЖ.

ДПС и НДСВ имали и по-тежки проблеми от бюджета

Проблемите между НДСВ и ДПС по повод бюджета не са най-тежките, пред които коалицията е изправена. Затова вероятността да бъде намерено решение е много голяма, заяви зам.председателят на движението Лютви Местан след заседание на Централния съвет на ДПС, който подкрепи лидера си в спора с НДСВ.

ДПС няма да бламира бюджета, защото това е най-важният от политическа гледна точка законодателен акт за годината и от него се вижда кои политически сили са управляващи и кои - опозиция, декларира Местан. Движението оставало в диалогов режим с НДСВ и се надява през следващата седмица да се намери решение.

Заместникът на Ахмед Доган бе убеден, че ще се стигне до алтернатива за попълване на липсите в бюджета, без да се изтеглят средства от фондовете "Земеделие" и "Тютюн".

По думите на Местан, НДСВ и финансовият министър Милен Велчев "леко са преиграли" с двата фонда и скоро ще го осъзнаят. Като аргумент бе изтъкнато, че тютюнопроизводителите са най-бедния слой на българското население и не може на техен гръб да се решават социалните проблеми на една обществена категория.

От друга страна, субсидиите за "Земеделие" и "Тютюн" не трябвало да се намаляват, защото в противен случай България ще получи по-малко субсидии от ЕС по глава "Земеделие".

Доган "откри" 1 млрд.лв. приходи в бюджет 2004, но спести насрещните 1,2 млрд.разходи

Преди заседанието на ръководството на ДПС, лидерът Ахмед Доган не отговори дали партията му ще подкрепи бюджет 2004, ако не се постигне съгласие с НДСВ. Той се измъкна с думите "Политиката е процес, този проблем трябва да се реши".

Според Доган, проблемът с фонд "Земеделие" и фонд "Тютюн" е създаден изкуствено и към тях се посяга тенденциозно. Той отказа да уточни дали тези действия са от страна на финансовия министър Милен Велчев или от страна на НДСВ.

Когато има един милиард лева повече в приходната част на бюджета за 2004 г., не може да се посегне на фондове, които имат отношение към стандарта на хора под границата на екзистенцминимума, заяви пред медиите Доган преди заседанието на Централния съвет на ДПС. Лидерът на ДПС не уточни за какъв милиард става дума. Според него, още има възможност да се направи реконструкция на рамката на бюджета и липсващите средства да се намерят от други източници. Надявам се до началото на другата седмица въпросът да се реши, добави той.

Министърът на финансите Милен Велчев обясни пред mediapool.bg, че в бюджета за догодина наистина има 1.042 млрд.лв. повече приходи, в сравнение с тазгодишния. Срещу тях обаче стоят 1.215 млрд.лв. разходи в повече от тези през 2003 г., които не включват недостига от 70 млн.лв.

Велчев уточни, че увеличението на разходите за догодина идва от по-високи разходи за фонд "Земеделие" и фонд "Тютюн" - с по 15 млн.лв., 313 млн.лв. за пенсии, 222 млн.лв. за образование, 214 млн.лв. за здравеопазване, 97 млн.лв. за инвестиции, 254 млн.лв. за заплати и осигуровки в бюджетната сфера и др.

Министърът на финансите отново повтори, че досега не е получил от ДПС предложение от кои от тези суми могат да се отрежат 70 млн.лв.

СДС и БСП не приемат насериозно варианта да подкрепят Симеон

"Моето чувство е, че предстои "развод" между НДСВ и ДПС, тъй като партньорите показват, че нещата не вървят добре", заяви Румяна Георгиева, бивш народен представител от НДСВ, а сега - независима, член на комисията по бюджет и финанси. "Водим политически пазарлък за съдбата на България", каза Георгиева, според която това не е добра атестация за влизането ни в Европейския съюз, тъй като показваме, че управляваме държавата с пазарлъци.

С несъгласието си да бъдат отклонени парите от Фонд "Земеделие", ДПС отклонява вниманието на обществеността от Министерството на земеделието и съществуващата зърнена криза, заяви още Георгиева.

Според нея е "безотговорно" да се казва на коалиционния партньор НДСВ, че няма да се приеме един от основните закони за функционирането на държавата - бюджетът. "Ако ние трябва да спазваме правилата на Народното събрание, вече всякакви предложения относно промени в бюджета не могат да се правят, тъй като срокът е свършил", заяви тя.

Според Румяна Георгиева, още преди два месеца е имало индикации за предстоящия "развод" между НДСВ и ДПС, но след местните избори ДПС се почувствали още по-силни.

"Колегите от НДСВ могат при такава ситуация, за да няма катаклизми и да не се приеме бюджета, да проведат разумни разговори с колеги от ляво и дясно, които вече изразиха становище, че това е балансиран бюджет в условията, в които живеем, работим и действа икономиката", прогнозира Румяна Георгиева.

Прогнозата ѝ обаче тутакси бе опровергана от представителите и на дясната, и на лявата опозиция.

Няма да го подкрепим, нито един депутат от ОДС няма да гласува за бюджета, освен ако някой не се обърка с копчетата, бе иронично-категоричен Муравей Радев от ОДС.

В нито един раздел от бюджета нямаме допирни точки с управляващите, коментира и Димитър Дъбов от БСП. Той добави, че не познава колеги от левицата, които биха подкрепили проектобюджета. Георги Пирински направо отсече, че не вижда никаква възможност някой от Коалиция за България да подкрепи бюджета.

Още от България