ДПС вероятно няма да разреши намаляване на партийната субсидия

ДПС вероятно няма да разреши намаляване на партийната субсидия

Въпреки многократните обещания, че бюджетните субсидии за партии, преминали 1% на избори, ще бъдат намалени от настоящите 12 лева на глас, управляващите най-вероятно няма ги променят. Според неофициални обяснения причината е в предстоящите избори.

"Нямаме нагласа да намаляваме парите. Кампанията струва милиони, а ако отрежем субсидиите си, ще трябва да търсим още повече спонсори от бизнеса", заявиха народни представители от БСП и ДПС пред Mediapool.

Сега държавата плаща по 12 лв. на получен глас на парламентарни избори. Тези пари се превеждат по сметките не само на партиите, които са получили над 4% и са влезнали в Народното събрание, а и на тези, които са останали извън парламента, но са взели над един процент. Размерът на субсидията е фиксиран в Закона за бюджета.

Намаляването на субсидията бе един от първите ангажименти, поети от БСП и ДПС след като поеха управлението. В средата на юли парламентът дори прие промени в Закона за политическите партии (ЗПП) и тогава депутатът от БСП Георги Кадиев предложи намаляване на субсидията - по 6 лв. на глас и 45 хил. лв. за спечелен мандат. Предложението бе отклонено с мотива на доскорошния зам.-председател на НС и на ДПС Христо Бисеров, че не е редно размерът на субсидията да се вкарва в постоянно действащ закон. Той допълни, че партията му принципно е съгласна да се намали държавното финансиране за партиите, но при приемането на държавния бюджет наесен. Същата позиция изрази и колежката му от БСП Мая Манолова, макар че нито един от двамата не спомена колко да е намалението.

Есента дойде и още преди внасянето на Закона за държавния бюджет в парламента се видя, че в него не е залегнало намаляване на парите за партиите.Тогава депутати от мнозинството коментираха неофициално, че това може да се случи между първо и второ четене на бюджета.

Това обаче няма да се случи. Причината е, че макар БСП да били склонни на символичното орязване на бюджетната издръжка от 12 на 10 или 11 лева на глас, ДПС са се противопоставили на всякакви подобни искания.

Преди окончателното приемане на бюджета обаче има две постъпили предложения. Едното е на "Атака", която се обявява за отпадане на партийните субсидии въобще през 2014 г. Другото е отново на Георги Кадиев и предвижда бюджетните пари за извънпарламентарните партии да бъдат съкратени наполовина (по 6 лв. на получен глас годишно), а за парламентарните - със 17%.

Социалистите ще обсъждат в началото на следващата седмица дали да подкрепят намаляването на субсидията и точно с колко. А може и да си спестят усилието, тъй като депутатът от ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев вече обяви, че той няма да допусне промяна в държавното финансиране на партиите, защото в противен случай трябва да зависят от дарения на бизнесмени и за изпадат в зависимост.

Отказът от предизборните обещания на БСП се случва на фона на пищния им партиен митинг, проведен съвместно с ДПС в София, както и на многохилядния митинг, организиран от ГЕРБ в Пловдив. И трите партии твърдят, че са платили мероприятията от държавната си субсидия.

Споделяне

Още по темата

Още от България