ДПС вижда "тревожни сигнали" в генералските смени

Наличие на тревожни сигнали разкри ДПС в отстраняването на шефовете на НСО и НСБОП Димитър Владимиров и Румен Миланов. Дясната ръка на Доган Емел Етем посочи, че е нужен е не само професионализъм, но и прозрачност в дейността на службите. Според ДПС трябва да се изясни дали проблемите са персонални или трябва да се решат законодателно.

ДПС, което винаги стои зад гърба на вътрешния министър Георги Петканов обаче отрече, смените в МВР да са инспирирани от БСП.

Етем определи като несериозни и като част от необявената предизборна кампания упреците на дясната опозиция, че БСП кадрува и заема ключово влияние в сектора за сигурност.

ОДС и ДСБ обвиниха НДСВ и ДПС, че предават контрола над сектора за сигурност на БСП без да е спечелила избори. Соченият за кадровик в МВР зам. шеф на ВС на БСП Румен Петков отрече да се меси в сектора за сигурност, макар да е публично известно, че той наложи преди месеци директора на Националната полиция ген. Илия Илиев, а сега - новия шеф на НСБОП ген. Валентин Петров.

Етем подчерта, че по време на това управление НДСВ и ДПС се стремят да наблегнат на професионализма, а не на политически симпатии и антипатии.

В същия дух бе и коментарът на колегата ѝ Касим Дал, който каза, че смяната на директорите на НСО и НСБОП не са тревожен факт и, както отбеляза самият премиер Сакскобургготски преди дни, не става въпрос за някаква тенденция. Той определи като съвсем нормални промените с допуснатите преди това гафове - засечените гардове от НСО, работили за съмнителни бизнесмени.

Смените на Димитър Владимиров и Румен Миланов не означават, че задължително предстоят още кадрови промени в сектора за сигурност, каза Касим Дал, цитиран от БНР. Той предположи, че вероятно ще има среща на политическо ниво и с ръководството на МВР.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган отказа коментар по темата.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?