ДПС взе най-важните комисии в парламента, Волен Сидеров - антикорупцията

ГЕРБ останаха без шефски постове

Председателят на антикорупционната комисия Волен Сидеров. Снимка: БГНЕС

Ключови комисии в парламента бъдат оглавявани от народни представители на Движението за права и свободи, а лидерът на “Атака” Волен Сидеров ще поеме тази за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Председателските постове бяха разпределени в сряда между трите партии от управляващото мнозинство БСП, ДПС и "Атака", но в отсъствието на депутатите от ГЕРБ, които бойкотираха заседанието и съответно не получиха нищо.

Избрани бяха шефовете на 20 от всичките 22 комисии в този парламент.

От ГЕРБ, единствената опозиционна партия, казаха, че с тях не са водени консултации за комисиите и разпределението на ръководствата им, които определят облика на НС, е в полза на ДПС.

С малки изключения, ДПС ще контролират ресори, чиито министри са от квотата на БСП, а БСП ще следи секторите, които са с министри на ДПС.

Комисиите, които ще ръководи ДПС, са следните:

Комисия по икономическа политика и туризъм - Алиосман Имамов

Комисия по бюджет и финанси – Йордан Цонев

Комисия по енергетика - Рамадан Аталай

Комисия по правни въпроси - Христо Бисеров

Комисия по отбрана - Янко Янков

Комисия по здравеопазване -Нигяр Джафер

Комисията по транспорт и далекосъобщения -Камен Костадинов

Ето какво взема БСП:


Комисия по земеделието и храните - Светла Бъчварова

Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред - Атанас Мерджанов

Комисия по външна политика - Янаки Стоилов

Комисията по регионална политика и местно самоуправление - Димчо Михалевски

Комисия по инвестиционното проектиране - Емил Костадинов

Комисия по околната среда и водите - Петър Курумбашев

Комисия по труда и социалната политика - Корнелия Нинова

Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове - Младен Червеняков

Мегакомисията, която трябва да се занимава със контрол върху специалните служби, бе оглавена от заместник-председателя на БСП Димитър Дъбов. За член на тази комисия бе избран бившият премиер Сергей Станишев.

Психологът Христо Монов, който е избран от т.нар. гражданска квота на БСП, оглави на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, актьорът Стефан Данаилов - Комисията по култура и медии, а Мая Манолова - Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения.

Отложено беше формирането на Комисията по образованието и науката, която по първоначалните договорки трябваше да бъде дадена на "Атака" и за председател се гласеше Станислав Станилов. Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите също остана несформирана. Оказа се, че мнозинството искало да повери председателството на ГЕРБ.

БСП предложиха бившия зам.-министър на образованието в тройната коалиция Ваня Добрева, но гласуването на членовете беше отложено за четвъртък.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров беше избран за председател на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Постът му бе обещан преди време от лидера на БСП Сергей Станишев със следния аргумент: "Единственото нещо, което е поискал Волен Сидеров, е антикорупционната комисия и не виждам защо да не я получи, след като “Атака” не е участвала пряко във властта".

Макар повечето депутати от БСП и ДПС да споделят мнението, че Сидеров не става за шеф на каквато и да е комисия, а това, че му е поверена и парламентарната етика, моментално го вкарва в конфликт на интереси, тъй като би трябвало да разследва себе си, въпросът въобще не бе поставен на обсъждане. По същия начин, по който лидерът на РЗС Яне Янев бе удобен на предишните управляващи ГЕРБ с разобличителните си кампании срещу тогавашната опозиция БСП, сега Сидеров върши работа на БСП и ДПС в атаката срещу ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България