ДПС взима близо 87% от вота в Турция, ГЕРБ е втора с 4%

ДПС взима близо 87% от вота в Турция, ГЕРБ е втора с 4%

Без изненади, българските избиратели в Турция най-масово са гласували за Движението за права и свободи (ДПС). Партията на Ахмед Доган печели от там 19 283 гласа от всичките 335 701, подадени от партията на проведените в неделя парламентарни избори.

Пуснатите в Турция бюлетини са общо 24 957, а от тях недействителни са 2665 или 10.7 %. Самият изборен ден в страната беше белязах от напрежение и хаос, довели до дълги опашки.

ДПС взима общо 86.6% от действителните гласове в югоизточната ни съседка, а втора сила е ГЕРБ - 994 гласа или 4.5%. В почти всичките 35 секции ДПС води с голяма преднина пред останалите партии.

Любопитна е обаче третата по подкрепа партия. Това е "Българска прогресивна линия" на миналогодишните отцепници от БСП. Те получават 2.7% от Турция.

Всъщност обаче почти всички гласове за формацията идват от една секция – тази в кв. "Йешилтепе" на гр. Ергене. Там няма нито един глас за ДПС, което не се среща в никоя друга турските секции. За сметка на това в нея "Българска прогресивна линия" има 594 гласа, което е необичайно, защото в останалите секции партията или няма гласове, или има по 1-2. Възможно е причина за тази аномалия да се окаже номерацията на двете партии в бюлетината.

ДПС беше с номер 9, а "Българска прогресивна линя" – с номер 10, което да е объркало избирателите.

В част от секциите в Турция по традиция са гласували много хора. Пример за това е тази в кв. "Шейхсинан" в Чорлу. Там в рамките на изборния ден са гласували общо 1470 души. Така излиза, че там вота си трябва да са подавали по 1.9 души на минута. Изборният ден не е бил удължен. Подобна е ситуацията и в друга секция в града – тази в кв. "Хавузлар", където са гласували общо 1347 души и изборният ден не е бил удължен. Така излиза, че там са гласували по около 1.7 души за минута.

Официално отчетеният от ЦИК резултатът на ГЕРБ в Турция поставя под въпрос твърдението на лидера на Гражданско сдружение ДЕН Мехмед Дикме в сряда пред БНР, че "за първи път в Турция 1/3 от гласувалите не са подкрепили кандидатите на ДПС".

Сдружението ДЕН, което бе учредено през декември, подкрепи на изборите ГЕРБ. Самият Дикме обяви това като "гаранция", че оттук нататък ГЕРБ няма да работи с ДПС.

Във Великобритания, където също се образуваха огромни опашки от избиратели, са гласували над 32 хил. българи. Там убедително първа сила е "Има такъв народ" на шоумена Слави Трифонов с 43.3% подкрепа или 13 955 гласа. Втори са "Демократична България" с 18.8% (6 052 гласа), трета сила е "мандатоносителят на Васил Божков "Българско национално обединение" със 7.7% или 2 481 гласа. Едва на четвърто място се нарежда ГЕРБ с 6.5% (2 086 гласа). Следват БСП (5.1%), "Изправи се! Мутри вън"(4.2%), и ВМРО (1.1%).

След напускането на Великобритания от ЕС в страната по закон можеха да се разкрият едва 35 секции, както е в Турция. Това доведе до опашки от желаещи да гласуват, в част от секциите по над 1000 души.

В Лондон в една от секциите са гласували 1 789, а в друга 1 665 души, което прави по над двама души в минута. В други секции там също са гласували над 1300 души.

В секцията в Единбург пък са гласували общо 1013 души, в Кеймбридж –пък 1 041.

Споделяне

Още от Избори 2021

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?