ДПС заплаши кабинета с вот на недоверие заради Петър Москов

Здравният министър: Движението търси дестабилизация и връщане във властта

Петър Москов и Лютви Местан. Сн. БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан заплаши с вот на недоверие срещу кабинета, ако министър-председателят Бойко Борисов не потърси политическа отговорност на здравния министър Петър Москов заради статистиките, които той изнесе относно нападенията над лекари.

В края на миналата година Москов обяви, че нападенията над медицински екипи са 227 и по-голямата част от тях са извършени в ромски махали.

Местан обаче заяви, че е отправил питане до вътрешния министър Веселин Вучков относно нападенията над лекари, и му е било отговорено, че общо те са само 17, а статистика за етническата принадлежност на извършителите няма.

От здравното министерство обаче разпространиха в сряда справка, според която през последните две години са станали 372 нападения над екипи на спешна помощ и са издадени едва три осъдителни присъди. През 2013 година нападенията над спешни медици са били 145, а към декември 2014 година – 227. Най-много са случаите на насилие над спешни медици в областите Бургас, София област и Враца. Едва в няколко случая има възстановени материални щети и глоби. За останалите случаи текат полицейски проверки и се точат дела.

Москов: Обвинявайки мен, Местан обвинява медиците от спешна помощ в лъжа

Москов заяви, че разминаването в данните на спешните центрове и на МВР за нападенията на лекари се дължи на това, че не всички медици са подали оплакване в полицията, и коментира, че ако Местан го обвинява в лъжа, това означава, че той обвинява всеки един от медиците от спешна помощ в лъжа.

"Ако някой се съмнява в моите думи, значи се съмнява в думите на всеки един от работещите в тези центрове, а това е доста долно дори за баналната политическа игра като тази на г-н Местан", каза Москов.

Той определи новото искане на ДПС за неговата оставка като "някак фарсово". "ДПС търсят някаква дестабилизация и връщане във властта и в управлението", коментира Москов.

Той благодари на вътрешния министър Веселин Вучков за добрите съвместни действия и заяви, че след тях нападения над спешните екипи практически няма.

Вотът на недоверие ще е за "етическата непригодност на министъра"

Местан уточни, че ако се стигне до внасяне на вот на недоверие, той ще бъде заради "етическата непригодност на министъра", а не заради проблеми в сектора "Здравеопазване", тъй като все още не са изминали 100 дни от началото на работата на правителството.

Първо обаче ДПС ще изчака реакцията на премиера, за което няма поставен срок.

Според Местан с огромното увеличение на броя на нападенията министър Москов цели манипулация на общественото мнение и изграждане на образа на врага.

В отговор на въпрос от кого ще потърсят подкрепа за нужните минимум 48 подписа, за да внесат вот на недоверие, Местан заяви: "Нямаме никакви притеснения да се обърнем към всички народни представители, защото става въпрос за легитимността на българския кабинет, като такъв в България - член на ЕС. Това е много категорична и ясна политическа позиция на ЕС. Смятам, че трябва да срещнем разбиране, защото това е мерило за демократична и политическа зрялост. Не поставяме срокове, но от днес всички знаете за отговора на министър Вучков".

Ще бъдем коректни да изчакаме позицията на Бойко Борисов, каза още лидерът на ДПС. Ако такава няма, ще информираме за това целия дипломатически корпус в България, всички министри на здравеопазването на страните-членки на ЕС. Това не е закана, а нормално и естествено политическо задължение на ДПС, допълни Местан. Той добави също, че партията му ще сезира и главния прокурор Сотир Цацаров за подбуждане на омраза от страна на здравния министър.

Москов: Нямам проблем с ромите, а със защитниците на гетото като Местан

Попитан дали се чувства "етически непригоден", както обяви Местан, Москов отвърна, че това е "страховит термин", издаван на гражданите по времето на Държавна сигурност. "Нима г-н Местан казва, че такъв проблем не съществува? Ако казва това, той е слепец", обяви Москов.

Здравният министър посочи, че в разговорите с циганските общности не е имало проблем в разбирателството. "Оказа се, че има проблем със защитниците на модела на гетото като г-н Местан. С тях нямам разговор", обяви Москов.

Той коментира, че "да се подценява нивото на мнозинството и на министър-председателя, че те могат да участват в банални политически игри, е лоша оценка". "Те са различен тип хора и няма да паднат на нивото на г-н Местан", каза Москов.

Споделяне

Още по темата

Още от България