ДПС засега печели за участието на турските изселници в евровота

След продължителни и остри дебати депутатите от правната парламентарна комисия решиха да няма изискване да си живял определено време в страната, за да можеш да участваш в изборите за български представители в Европейския парламент (ЕП).

В сряда комисията започна да гледа на второ четене законопроекта за евровота, който ще се проведе през пролетта.

България трябва да изпрати в ЕП 18 свои представители.

Според приетия текст, който е по предложение на Мая Манолова (БСП), право да участват в изборите ще имат граждани на ЕС със статут на продължително или постоянно пребиваващи в България.  Всъщност така, с гласовете на представители на БСП, НДСВ и ДПС, отпаднаха предложения на депутати от ДСБ, БНС и ОДС. Опозицията искаше да бъде въведен т.нар. принцип на отседналост и да могат да гласуват за ЕП български граждани, които са живели в страната най-малко 6 месеца в България или друга държава от ЕС.

Тези предложения предизвикаха разгорещен спор между опозицията и представители на ДПС в комисията. “Предлагаме 6 месеца, защото трябва да има някакъв ценз за отседналост”, заяви Надежда Михайлова (ОДС), която е вносител на предложения по законопроекта.

В отговор Ремзи Осман разпалено обясни, че с въвеждането на този ценз се нарушава “свещеното право на българските граждани да могат да гласуват”. “Този текст е противоконституционен и ако го гласувате, ще завалят десетки хиляди дела срещу България, че се ограничават правата на българите”, допълни Осман. По думите му ако се въведе определен срок, това означава, че и много българи, които отиват на специализация за 3 или повече месеца в чужбина, като се върнат в България няма да могат да упражнят правото си на глас.

“Българската държава изпраща свои представители в ЕП със своя суверенитет, не трябва да се подменят нещата”, контрира Елиана Масева (ДСБ). Представители на опозицията коментираха още, че премахването на принципа за отседналост е в полза на ДПС, които по традиция организират електората си от турски изселници, за да гласуват за тях на избори.

Правната комисия отхвърли и предложението на ПГ на Български народен съюз (БНС) да бъде въведено задължително гласуване на евроизборите. По-рано сутринта в кулоарите на парламента Красимир Каракачанов, съпредседател на БНС, обясни, че с въвеждането на задължително гласуване ще се “премахне опасността българските интереси да бъдат определяни от малцинствени популистки партии, представляващи 8-10% от избирателите”. На въпрос какво ще стане ако някой не гласува, Красимир Каракачанов, съпредседател на БНС, обясни, че ЦИК може да налага санкции, които започват от 50 лв.

“Глобата може да е минимална, но тя ще бъде стимул българите да излязат и да определят съдбата си, а не малцинствен електорат да им начертава бъдещето”, допълни Каракачанов.

БНС отново обяви позицията си вотът за ЕП да се провежда само в страни-членки на ЕС. “Не е нормално в Анадола и по разни турски медресета, да се определя кои да са бъдещите ни представители в ЕП”, каза още Каракачанов. На въпрос на Mediapool дали така няма да се ограничат правата на българските граждани, лидерът на ВМРО отговори, че всеки закон е някаква рамка и не е нормално хора, “които живеят от 5-6 или повече години в Турция, да изпращат наши депутати в ЕП, пък и Турция не е членка на ЕС”.

В сряда следобед комисията реши кандидатите за евродепутати да бъдат проверявани от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДСКИ) за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Депутатите записаха още, че вотът ще е по пропорционална система, като страната ще бъде един многомандатен избирателен район.

Спор между депутатите предизвика и предложението на независимите Мария Капон, Димитър Абаджиев и Елеонора Николова от ОДС, които искаха регистрирани в ЦИК партии и коалиции, които не получат пълен мандат, да могат да прехвърлят гласовете си на предварително посочена партия или коалиция.  В крайна сметка предложението им бе отхвърлено.

В законопроекта бе записано още в районните и секционните избирателни комисии да се назначават лица, които владеят български език.

В четвъртък комисията трябва да продължи гласуването на текстове. Намерението на управляващите е законът да бъде приет окончателно до началото на февруари.

Споделяне

Още от България