Драги: Икономиката на еврозоната расте солидно, но още се нуждае от стимули

ЕЦБ остави водещата си лихва на нулево равнище, но свива наполовина програмата за изкупуване на облигации

Марио Драги

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че еврозоната преживява "солиден и с широка основа растеж" , но все още се нуждае от значителни парични стимули, предаде Асошиейтед прес.

Драги направи изявлението си, след като на днешното си заседание 25-членният управителен съвет остави без промяна лихвите на рекордно ниски равнища и посочи, че няма да ги повишава до към средата на 2019 година. ЕЦБ запази основната си лихва по кредитирането на нулево равнище. Лихвата по депозитите остава също без промяна, на ниво от минус 0,4 на сто.

Институцията подчерта, че лихвите ще останат ниски и догодина, макар да се очаква Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да вдигне своите през идните месеци, допълва Асошиейтед прес.

Същевременно банката потвърди, че ще прекрати постепенно програмата си за изкупуване на облигации. Банката бавно свива стимулите си, за да не разтревожи пазарите и като внимава за рисковете от търговски конфликти.

ЕЦБ ще намали месечните покупки на облигации от 30 млрд. евро до 15 млрд. евро от октомври до декември, когато програмата трябва да приключи.

Краят на схемата ще има широкомащабни последици като увеличаване на цената на кредитирането за правителствата и купувачите на жилища. Увеличаването на възвръщаемостта на "сигурни" активи като облигациите и спестовните сметки може да засили привлекателността на тези инвестиции спрямо акциите и да промени възгледите на инвеститорите за рисковете от продължителен "бичи пазар" (пазар, на който се наблюдава повишение на курсовете - бел. ред.).

Драги посочи, че несигурността, свързана със заплахата от протекционизъм, остава изразена. Според него споразумението, постигнато между ЕС и САЩ за намаляване на напрежението в търговията, е "добър знак".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американският президент Доналд Тръмп се споразумяха вчера да се опитат да намалят митата, замразявайки засега американските заплахи за налагане на мита на автомобилите, внасяни от Европа. Двете страни посочиха също така, че ще се опитат да намерят начин да отменят митата, наложени от двете страни, върху стоманата и алуминия.

Драги ограничи коментарите си по въпроса днес, тъй като не е запознат с цялото съдържание на споразумението, но по думите му то сочи, че има желание за обсъждане на търговските проблеми.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?