Драгомир Стойнев: "Мини Марица-изток" ще бъдат държавни, съкращения няма да има

Драгомир Стойнев (в дясно), сн. БГНЕС

"Мини Марица-изток" ЕАД ще остане държавно дружество и няма да има съкращения на работници. Това обеща министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който в петък посети мините.

В навечерието на професионалния празник на миньорите той бе на рудник "Трояново-север" и пусна в експлоатация нов претоварен пункт на стойност над 10 милиона лева. Съоръжението ще съкрати общата дължина на жп линиите за доставка на въглища към ТЕЦ "Ей И Ес-Гълъбово" с 5 километра.

Започнахме да увеличаваме добива на въглища. През юни ви обещах нова цена на въглищата и това вече е факт, обърна се министърът към миньорите, цитиран от БТА.

По време на разговорите на министър Стойнев с ръководството на държавното минно предприятие и представители на синдикатите стана ясно, че след предприетите мерки за увеличаване на добива и цената на въглищата, вече не съществува напрежение сред миньорите, се казва в разпространеното от министерския пресцентър съобщение.

Досега цената на добиваната в "Мини Марица-изток" ЕАД суровина бе 71.50 лв. за тон условно гориво (ТУГ). Новата цена от 75 лв./ТУГ бе утвърдена в четвъртък от министър Стойнев.

"В момента по-голямо увеличение не е възможно. Нашата цел е да заработи системата и най-рано през януари 2014 г. можем да направим анализ за ново увеличение цената на въглищата", обяви министърът.

Цената на въглищата е обвързана и с тази на електроенергията, която от първи август беше намалена.

Вследствие на направените промени в Закона за енергетиката, през първите петнадесет дни на август в "Мини Марица-изток" ЕАД са добити общо 1 133 487 тона въглища. Само през вчерашния ден добивът е бил 85 349 тона, се посочва в съобщението и се добавя, че това е станало възможно след освобождаване на износа на ел.енергия.

Споделяне

Още по темата

Още от България