Драгомир Стойнев на път да бъде отстранен като зам.-председател на БСП

Овчаров: Докато не кажем, че кабинетът "Орешарски" беше даден на концесия на Пеевски и Василев, хората няма да ни повярват

Драгомир Стойнев на път да бъде отстранен като зам.-председател на БСП

Пореден скандал скара социалистите на днешното заседание на Националния им съвет. Този път обект на острите реплики е бил бившият енергиен министър в кабинета "Орешарски" и зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев, който отсъстваше от заседанието заради служебен ангажимент в Хърватия, научи "Дневник" от участници в заседанието.

Тон срещу Стойнев, който беше и кандидатът на Сергей Станишев за председател на БСП, задал бившият зам.-министър на енергетиката в тройната коалиция Явор Куюмджиев, който сега ръководи Съвета по енергетика на "Позитано" 20. Той поискал оставката на Стойнев с аргумент, че зам.-председателят не спазва партийните решения, говори в подкрепа на сегашните управляващи като решението за американските централи.

Куюмджиев цитирал и думи от интервю на Стойнев: "Теменужка Петкова считам, че към този момент върши своята работа. В крайна сметка тя продължава политиката, която водеше кабинетът "Орешарски". Не можеш да си зам.-председател на БСП и да защитаваш това управление, заявил Куюмджиев.

Дадохме правителството си на концесия на Пеевски и Василев

Тезите му защитил и Румен Овчаров, който според участници във форума, заявил, че Стойнев не е бил министър на БСП, а е бил от квотата на Делян Пеевски. Докато не кажем, че предишното правителство беше дадено на концесия на Делян Пеевски и Цветан Василев, хората няма да ни повярват, настъпил Овчаров болното място на БСП. Според социалистите не може повече в името на лъжеразбрано единство да продължават да си мълчат.

Лидерът на партията Михаил Миков казал, че имал идея да прави промени в Изпълнителното бюро, но след днешния разговор ще предложи още на следващото заседание на пленума по-големи структурни промени, включително изваждане на някои хора от Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство).

Ако искаме да си възвърнем доверието на хората, трябва да наречем нещата с истинските имена. Не може да се крием зад единство, за нещо което не сме съгласни, заявил Куюмджиев.

Пред "Дневник" той отрече разговорът днес да е бил заради отсъствието на двамата засегнати Драгомир Стойнев и Сергей Станишев. От последните пет заседания Стойнев е бил само на едно, докога да го чакам, той може да дойде чак на Коледа, отговори Куюмджиев.

БСП вкара в енергетиката лаици

Куюмджиев е критикувал работата не само на Стойнев, но и на Петър Димитров, който беше министър на икономиката по време на тройната коалиция, след като наследи Румен Овчаров. Имаме уникален принос с това, че показахме как енергетиката може да се управлява от лаици. След Румен Овчаров, който беше последният експерт начело на енергетиката, нещата продължават да стават все по-зле, заяви Куюмджиев.

Пловдивският бизнесмен Георги Гергов го питал защо е мълчал досега, разказаха социалисти. Около 80-90% от присъстващите на днешното заседание обаче одобрили критиките на Куюмджиев, сред които били Георги Пиринскии Янаки Стоилов.

"Ако бях гадняр, можех да настоявам днес да се гласува отстраняването му и нагласите в Националния съвет бяха такива, че тя щеше да мине", коментира Куюмджиев.

Драгомир Стойнев все още не е открит за коментар на случилото се на пленума.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?