Драгомир Стойнев: Няма политическо решение за рестарт на АЕЦ "Белене"

Руските претенции са за 872 млн. евро, готвим контраиск

Сн.БГНЕС

На този етап няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ ”Белене”, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. На този етап нито има чуждестранен инвеститор, нито са водени преговори по възобновяването на проекта, няма развитие, каза още той в понеделник пред бТВ. Стойнев съобщи, че внесеният в петък вечерта от “Атомстройекспорт“ (АСЕ) иск срещу “Националната електрическа компания“ (НЕК) заради спирането на ядрения проект е за 872 млн. евро, но НЕК от своя страна подготвя контраиск срещу руснаците.

Искът на АСЕ е пред арбитражен съд в Женева, според предишните заявления на руснаците той трябваше да е до 1 млрд. евро. НЕК от своя страна води дело срещу изпълнителя на строежа в арбитражен съд в Париж за 350 млн. евро за неплатени суми за закупено старо оборудване

За съжаление, или за радост на някои хора, Народното събрание взе решение проектът да бъде замразен, каза министърът. Според него е необходимо да се актуализира икономическата и финансовата характеристика на проекта с оглед бъдещо потребление през следващите 15-20 години на електроенергия в региона и едва тогава може да се мисли за рестартиране на проекта.

Руската страна от дълго време предупреждаваше, че има иск, но бившото управление, без да искам да се оправдавам с него, подписа няколко анекса, които задълбочиха работата по проекта АЕЦ "Белене", коментира Драгомир Стойнев. “Изведнъж се каза: “Спираме проекта“ и съответно руската страна внесе иск. Ние казваме, че ще има контраиск от наша страна, наета е с доста добро реноме международна адвокатска кантора, която ще ни защитава, така че тези взаимоотношения ще се решат в съда. Това е нормалната практика“, допълни той.

”Ние не сме преговаряли за проекта АЕЦ ”Белене”, нито имаме финансова възможност да строим проекта, което означава, че на този етап проектът няма развитие”, посочи Стойнев.

Той отново коментира, че целта му е да се запази цената на тока на сегашните нива и да се разработи модел за тарифиране, който да позволи в бъдеще електроенергията да поевтинява и да се възобнови износът на ток.

”Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса ”износ”, която не е конкурентна и за една година сме загубили 1.5 млрд. лева”, каза Стойнев.

Той каза, че такса ”пренос” зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Стойнев посочи, че до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс и да се махне таксата , която пречи българската енергетика да бъде конкурентоспособна. От бизнеса обаче коментираха още преди седмица, че изнасянето на таксите за зелена и кафява енергия и за дългосрочните договори от таксата пренос в общата цена на микса ще натовари най-вече бизнеса.

Министърът посочи, че ако отново на българската енергетика ѝ се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора. ”Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител”, каза още Драгомир Стойнев.

Междувременно бившият шеф на Агенция "Държавна финансова инспекция" Теменужка Петкова заяви, че всички разходи за АЕЦ "Белене" до момента възлизат на 1.3 млрд. лева, като сериозна част от тях са отишли за консултанти. Тези разходи са били направени, без да е подписан договор, каза Петкова в понеделник пред Нова телевизия.

Тя смята, че е била освободена от новото правителство заради констатациите ѝ за злоупотреби по проекта, разкрити пред анкетната комисия за АЕЦ "Белене" в предишния парламент.

Петкова разказа как била повикана от министъра на финансите Петър Чобанов на третия ден от управлението на новото правителство и помолена да си подаде молба за напускане. Като мотив за това било изтъкнато създалото се около нея напрежение в последните месеци.

Петкова е убедена, че в основата на отстраняването ѝ е констатацията, че сегашната цена на електроенергията се дължи на направените разходи за АЕЦ "Белене".

"Във връзка с този проект се натъкнахме на изключително сериозни нарушения", посочи тя. Такива били констатирани през периода от 2006 г. (от сключването на споразумението с "Атомстройекспорт"), до март 2012 г., който е обхванала проверката. Част от тях са свързани със Закона за обществените поръчки.

В докладите на АДФИ били включени всички нарушения, не само онези, извършени от предходни правителства.

"Нашите проверки във връзка с проекта АЕЦ "Белене" започнаха през есента на 2009 г. Те не са извършени дни преди референдума за ядрената енергетика", заяви Петкова, чиято длъжност е мандатна, а мандатът ѝ изтичаше през 2014 г.

Теменужка Петкова отново защити тезата кси, че договор за изграждането на АЕЦ "Белене" няма, а само споразумение, в което се казва, че двете страни ще продължат преговорите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?