Драгомир Стойнев ще сезира прокуратурата за източване на енергетиката с 230 млн. лв.

Министърът открил два начина за злоупотреби на ГЕРБ в сектора

Драгомир Стойнев ще сезира прокуратурата за източване на енергетиката с 230 млн. лв.

В понеделник министърът на икономиката и енергетика Драгомир Стойнев ще внесе сигнал в прокуратурата за източване на държавната енергетика с 230 млн. лева.

Това е четвърти сигнал и е за неправомерно изразходвани средства от студен резерв, чрез сключване на договори на ЕСО с "определени дружества" през 2012 г., уточни той пред ТВ 7.

Стойнев посочи, че другите три сигнала са подадени преди 10 дни и са за злоупотреби с огромни средства за 160 млн. лева.

"За съжаление, в енергетиката през годините много хора са се възползвали, много тъмни субекти са влезли и са източили енергетиката на гърба на народа”, каза още Стойнев.

По думите му при управлението на ГЕРБ енергетиката е източвана по два начина.

"Единият е официален – когато г-н Дянков събираше 80% от дивидентите на всички дружества. Резултатът е, че дружествата са обезкървени, нямат финансов ресурс нито за ремонти, нито за инвестиционни дейности. Вторият начин е източване на енергетиката именно с тези сигнали, които давам в прокуратурата - има договори за студен резерв, има договори за "непредвидени загуби в системата", има договори за транзитна електроенергия, има договори със съответни дружества", каза той.

Стойнев коментира още, че кабинетът "Борисов" е изплатил фактури за 13 млн. лв. за надзор на проекта "Белене", въпреки мораториума и решението на Народното събрание за замразяване на проекта.

"Получил съм 4 фактури за около 5 млн. евро за атомната централа, те са върнати и не смятам да ги плащам", добави той, в стил на Бойко Борисов, който говореше за държавни плащания в първо лице, единствено число. По това време, като опозиционен депутат Стойнев често твърдеше, че "държавният бюджет не е бащиния на Борисов“.

"Боян Боев е председател на Българския енергиен холдинг и съм му разпоредил за всяка злоупотреба, за всякакво съмнение за източване на енергетиката, да се сезира прокуратурата.”, подчерта министър Стойнев.

 "Българският народ трябва да разбере, че има правителство, което иска контрол”, каза той.

Новият сигнал е за неправомерно изразходвани средства в случай на студен резерв на стойност 230 млн. лева, което се е случило през 2012 г. "Тук става въпрос, тъй като трябвало да се слключват договори от ЕСО към определени дружества, в случай че възникне проблем, те да имат готовност да работят. Само че това е възможност да се източват средства", уточни министър Стойнев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?