"Дракон" на "Спейс екс" се скачи с Международната космическа станция

Сн. НАСА

Космическата капсула "Дракон" на компанията "Спейс екс" успешно се скачи с Международната космическа станция, съобщи НАСА.

Това е първият безпилотен космически кораб, направен от частна компания, който пристига на Международната космическа станция.

По този начин американската компания се доближи до целта си да изпрати хора в Космоса.

Създаването и мисията на "Дракон" са част от програмата на НАСА за търговско сътрудничество с частни компании. Целта е САЩ отново да могат да изпращат астронавти от американска земя в Космоса, след като през 2011 г. беше последния полет с американска совалка до станцията.

"Дракон" бе изстрелян вчера с ракета "Фалкон" от космическия център "Кенеди" във Флорида. Мисията без екипаж дава възможност на "Спейс екс" да покаже, че може да построи космически кораб, който да отведе хора в Космоса.

Корабът ще остане 5 дни скачен за орбиталната станция, преди да се върне на Земята следващия петък. През това време астронавтите на станцията ще направят тестове за изпитване на "Дракон".

НАСА отпусна 6.8 млрд. долара на "Спейс екс" и "Боинг", за да направят свои ракети и капсули за извеждане на астронавти в Космоса. НАСА ще избере една от двете компании, която ще получи правото да е първата частна корпорация, която ще може да изпраща хора в космоса със собствени ракети.

В момента НАСА разчита на руските космически ракети за изпращането на астронавти до Международната космическа станция, а един билет струва 80 млн. долара, припомня Ройтерс.


Въпреки че успешната засега тестова мисия на "Дракон" е стъпка напред в плановете на НАСА, не е ясно дали ще бъде постигната целта за осъществяването на полет с човек на бора до края на 2019 г.

Според информация на Ройтерс и "Спейс екс", и "Боинг" трябва да решат още доста проблеми, свързани със сигурността и дизайна на ракетите си преди да стане възможно с тях да пътуват и хора.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?