Драконовски глоби за риболовците бракониери

Процент от продадените риболовни билети ще отива за зарибяване

сн: Архив/БГНЕС

Драстично увеличаване на глобите за риболовците бракониери и използващите динамит от 10 хил. и 15 хил. лв. за първо и второ провинение, предложиха депутати от ГЕРБ, които внесоха в петък поправки в Закона за рибарството и аквакултурите. Решението е взето след широки консултации с риболовни организации и кметове, тъй като "положението с бракониерите е стигнало граница на нетърпимост, която не може да продължава повече така", обясни пред журналисти в парламента един от вносителите на новите текстове Иван Миховски.

Предвиждат се допълните правомощия за служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), за да могат хванатите от тях бракониери да могат да получават осъдителни присъди. Пет процента от приходите от продадените риболовни билети пък се предвижда да бъдат прибирани от държавата за провеждане на мерки за зарибяване.

Миховски обясни, че в момента бракониерстващите риболовци масово се измъкват от ударите на правосъдието заради недостатъчно правомощия на служителите на ИАРА

Той даде пример как служители на ИАРА стават свидетели на поставянето на хрилни мрежи за риболов, но при залавяне на бракониера мрежите са празни и това автоматично оневинява нарушителите в съда.

Друг пример е залавяне на бракониер с автомобил, пълен с хрилни мрежи и уловена риба, но тъй като служителите не са били преки свидетели на незаконния улов, бракониерът е оправдан, продължи депутатът.

Затова се предлага да се дадат повече правомощия на служителите на ИАРА при задържане на нарушители, но не стана ясно какви точно ще са те.

"Искаме всеки един бракониер да понесе своята наказателна отговорност", декларира той.

Колегата му Александър Мацурев пък представи идеята пет процента от стойността на продадените в риболовните магазини риболовни билети да отиват за зарибяване на реки и водоеми.

Предвижда се още ловците задължително да бъдат запознавани със съществуващата нормативна уредба, засягаща дейността им.

За последните три години от бракониери са иззети над 456 000 м мрежи или 456 км мрежи, които могат да бъдат положени от Бургас до Варна или от София до Варна, обоснова предложението Иван Вълков.

Споделяне

Още от Бизнес