Драконовските мерки срещу ЕРП-ата приети с резерви и очакване за корекции

Защитата на потребителите не е добре обоснована и текстовете може да не минат на второ четене, предупреди Рамадан Аталай

Драконовските мерки срещу ЕРП-ата приети с резерви и очакване за корекции

С много резерви, забележки и очаквания за бъдещи корекции бяха приети на първо четене в парламентарната енергийна комисия в сряда предложените от заместник-председателя ѝ Явор Куюмджиев и група депутати от БСП поправки в закона за енергетиката, които предвиждат драконовски мерки за електроразпределителните предприятия (ЕРП), ако услугата им за доставяне на ток е некачествена, и които осигуряват по-голяма защита за потребителите, които не са си платили навреме сметката.

Тринадесет депутати подкрепиха текстовете въпреки изказаните притеснения от Министерството на икономиката и енергетиката, че това може да доведе до злоупотреби от страна на некоректни абонати и предупрежденията на ЕРП-ата, че като махнат таксите за включване на потребител с прекъснато заради неплатена сметка електрозахранване те ще бъдат вкарани в цената на тока и тя ще се повиши.

Петима народни представители от ГЕРБ се въздържаха, а депутатите от ДПС все пак гласуваха "за", макар техният председател на комисията Рамадан Аталай от ДПС да коментира преди гласуването, че мотивите за защита на клиентите са много хубави, но текстовете не са систематично обосновани. Аталай дори призова заместника си и колегите му от БСП да оттеглят предложенията си, но Куюмджиев отказа да стори това и заяви, че времето между първо и второ четене е именно за това - който желае да направи предложения по изменение на внесените текстове.

Зорница Генова, която отговаря за регулаторния мениджмънт в доставчика ЧЕЗ, коментира пред депутатите, че и в момента таксата от 19 лв. за възстановяване на снабдяването на изключен заради неплатена сметка клиент не покрива всички разходи и ако тя бъде премахната, дружеството ще заяви пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) увеличение на разходите си и ще поиска това да се отрази в крайната цена на тока за потребителите.

Управителят на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев отново посочи, че ако предложените поправки влязат в сила, това ще натовари дружеството с около 70 млн. годишно, които няма откъде да дойдат освен от цената на тока.

Представителят на икономическото и енергийно министерства Димитър Куюмджиев изрази притеснения, че потребителите може да злоупотребяват с правота да не плащат сметката си, ако тя надвишава с една втора предишни техни фактури, а доставчиците ще са длъжни да доказват, че консумацията на това електричество е действителна. Това може да даде основания на некоректни клиенти са бавят плащанията. Трябва да се прецизира на какво основание ДКЕВР ще получи възможността да променя цените на тока на три месеца, смята Димитър Куюмджиев.

Бившият министър на икономиката и енергетиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пък призова колегите си да не се гласуват промените, а да се извика и ресорният заместник-министър Иван Айолов, както и председателят на ДКЕВР Анжела Тонева, които да коментират поправките, тъй като становищата и на двете ведомства са отрицателни и са изключително тревожни.

Въпреки това парламентарната комисия прие на първо четене тези и други корекции, които предвиждат и увеличаване на срока за предявяване на претенции пред ЕРП-ата за нанесени щети в резултат на некачествен ток от сегашните три дни след настъпването на случая на изгаряне на електроуреди или други поражения на 60 дни. Текстовете на поправките в енергийния закон въвеждат и забрана за изключване на тока за неплатена сметка в последния ден преди празнични и почивни дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?