Драма: Правосъдната министърка била пред оставка заради президентството

Мария Павлова била подложена под натиск от "Дондуков" 2 пак да предложи орязване на изборни права

Мария Павлова
Служебният премиер Огнян Герджиков призна за "напрежение" между правосъдния министър Мария Павлова и президентството около законовите промени за ограничаване на вота зад граница.
 
"Проблем имаше допреди 24 часа, но вече няма", коментира той в сряда по повод публикация във в. "24 часа", че Павлова е заплашила да подаде оставка заради натиск от екипа на президента да се публикува отново оттегленият от правосъдното министерство проектозакон, въвеждащ тримесечна уседналост за парламентарни и президентски избори. 
 
Преди ден президентът Румен Радев направи първото си обръщение към нацията, в което подкрепи законодателни мерки за ограничаване на вота в чужбина поради заплахи за суверенитета на страната. Остана обаче въпросът кой е авторът на спорните текстове и защо те бяха скоростно оттеглени, след като държавният глава призна – макар и с половин уста, че стои зад тях. 
 
"Това вече е минала история. Имало е известно напрежение. Министър Павлова ми се беше обадила. Напрежението е свалено отдавна. Нещата са в ред. Така, че вече няма никакъв проблем. Проблем имаше допреди 24 часа, но вече няма никакъв проблем", коментира Герджиков в отговор на журналистически въпрос. 
 
Той не отговори дали промените отново ще бъдат публикувани и прехвърли въпроса към Павлова: "Трябва да питате Мария Павлова. Тя е министър, тя отговаря за своето министерство, аз отговарям за правителството".
 
Самата Мария Павлова се крие от медиите от момента на избухването на скандала миналата седмица с публикуваните на сайта на министерството ѝ промени в изборния закон, които фактически забраняват гласуването на българите зад граница.

Текстовете бяха оттеглени, тъй като не съответстват на конституцията, а Министерството на правосъдието стовари вината върху шефа на законодателната дирекция във ведомството Любомир Талев. 

 
Министър Мария Павлова бе отличена със "Златен скункс" от "Господари на ефира" по два повода: за положения венец в Деня на съветската армия и проектозаконът за уседналостта.
 
Уволненият Талев се закани да търси правата си в съда, отхвърляйки обвиненията, че не е съгласувал проекта с ръководството.
 
По думите му поръчител на закона е лично президентът Румен Радев и текстовете са дошли от секретаря на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева, като финално били подписани от ресорния зам.-министър преди да бъдат качени за обществено обсъждане. 
 
"Президентът лично каза, че трябва да се въведе тази уседналост, защото в противен случай ДОСТ ще влезе в парламента на следващите избори – това бяха думите", каза уволненият служител.
 
До момента никой не е опровергал твърдението му. Самият Румен Радев миналата седмица с половин уста призна "бащинството" върху проекта, а после потвърди това с обръщението си към нацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?