Драма с бъдещата първа дама на Германия

Йоахим Гаук с приятелката си Даниела Шат

Германците си имат нов проблем: името на бъдещия им президент едва бе станало известно, и ето че се появи следният драматичен въпрос: кой ще се настани с него в двореца "Белвю", щом първата дама не му е законна съпруга?

Дясноцентристки политици в Германия призоваха кандидата за президент Йоахим Гаук да уреди семейното си положение преди да поеме поста на държавен глава, предаде Дойче веле.

В интервю във вторник баварският християндемократ Норберт Гайс заяви, че е "в интерес на самия Гаук да уреди семейното си положение, за да не дава поводи за нападки”.

Подобни гласове се чуха и от средите на социалдемократите, макар оттам да отправят призиви да не се прави сензация от един личен въпрос.

Волфганг Тирсе заяви, че по въпроса за брака е консервативен, но предупреди семейното положение на Гаук "да не се превръща в държавна афера”.

Шефът на германската дипломация Гидо Вестервеле изрази възмущение от дискусията, която според него е признак на лош вкус.  

Новият германски президент Йоахим Гаук от години има връзка с журналистката Даниела Шат от Нюрнберг. 52-годишната дама е шеф на отдел "Вътрешна политика" във в. "Нюрнбергер Цайтунг". Двамата не живеят заедно, срещат се през уикендите. Гаук не е разведен със съпругата си Ханзи Гаук, макар че не са заедно от 1991 година. Още когато се кандидатира за президент през 2010 година, Гаук заяви, че ако стане държавен глава, ще се ожени за приятелката си Даниела Шат, за да може тя да поеме задълженията на първа дама. Същевременно обаче той изключи възможността за "бърза женитба".

Сега обаче натискът се засилва. Изборът на Гаук за президент на 18 март се смята за сигурен. Само че преди да се ожени за Даниела, Гаук ще трябва да се разведе с Ханзи, която е майка на четирите му деца.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят