Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Драмата КОЙ купува ЧЕЗ разтресе властта и отнесе енергийния министър

Нинова: Да не си даваме държавата на Гинка от Пазарджик или който стои зад нея

56 коментара
Драмата КОЙ купува ЧЕЗ разтресе властта и отнесе енергийния министър

Съмненията около пазарджишката фирма, която е напът да придобие стратегическия бизнес на ЧЕЗ в България, предизвика мощен политически трус, чиято първа жертва е енергийният министър Теменужка Петкова. Тя обяви оставка в петък, след като предишния ден чешката компания одобри сделката за продажбата на българските си активи с неизвестната до скоро фирма "Инерком" на Гинка Върбакова. Петкова призна, че познава фамилията на Върбакова от 20 години, макар да не им е кума, каквито слухове има.

По-сериозните подозрения обаче са, че Върбакова е подставено лице на далеч по-корпулентен играч, който по същата схема контролира и други големи икономически активи в България.

Премиерът побърза да приеме оставката

Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел, побърза да съобщи от там, че приема оставката на Петкова, въпреки твърденията на заместника му Цветан Цветанов, че въпросът първо трябва да се обсъди от съвета на управляващата коалиция ГЕРБ-"Обединени патриоти".

В парламента пък се заформи нещо като общ фронт между БСП и представители на ГЕРБ като Делян Добрев, които възпротивиха на сделката за ЧЕЗ.

Нинова: Да не си даваме държавата на Гинка и на който стои зад нея

"Призовавам всички институции и гражданското общество като един да застанем този път и да кажем, че не си даваме държавата нито на Гинка от Пазарджик, нито на който и да е този, който стои зад нея", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Гинка от Пазарджик е регистрирала тази фирма през септември 2017 г., т.е. преди няколко месеца с капитал от 50 хил. лв. и Гинка от Пазарджик плаща 320 млн. евро за бизнес, който прави оборот над 1.5 млрд. лв. и засяга над 2 млн. български граждани и семейства", изтъкна Нинова и призова българският бизнес на ЧЕЗ да бъде одържавен.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев настоя сделката да бъде проверена и от ДАНС, освен от Комисията за защита на конкуренцията и от Комисията за енергийно и водно регулиране. Той добави, че като чул новината за избрания купувач, а помислил за фалшива и изрази притеснения как такава фирма без опит ще управлява толкова сериозен бизнес.

В същото време Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, вицепремиерът Валери Симеонов и др. обясняват, че няма как да се повлияе на пазарно решение, взето от чешката компания собственик.

Борисов: Не бих оставил ни най-малко съмнение, че стоим зад частна сделка

Теменужка Петкова, която е втори мандат енергиен министър, си спечели репутация на независим и професионален ръководител в сложен ресор, подложен на огромен лобистки и политически натиск.

В петък сутринта БСП вдигна скандал в парламента за Гинка от Пазарджик, намесвайки името на Петкова. Тогава министърката каза, че е разговаряла с Борисов относно депозирането на оставката си.

"Много се говори по тази тема (дали е кума на Върбакова - бел.ред.)", каза енергийният министър. Още миналата година имаше въпроси, когато в публичното пространство се завъртя, че такава фирма с тази дама участва в процедурата. Тогава казах, че познавам тези хора от последните 20 години, но не съм им кума", допълни тя.

Борисов обяви, че приема оставката,"за да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен или на Теменужка Петкова, която е честен човек".

"Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам това, което мисля и заедно ще вземем решение кой да я замести", допълни той.

"За съжаление, Теменужка Петкова каза, че ги познава тези хора и не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка", декларира премиерът. "Искам да потвърдя, че по никакъв начин не сме повлияли на сделката за ЧЕЗ. Няма как да контролираме сделка в Чехия между частни компании, нито да ѝ попречим", допълни Борисов и обеща, че "институциите ще си свършат работата".

Горанов: Не виждам нищо укоримо в сделката

Финансовият министър Владислав Горанов определи оставката на Петкова за прибързана. "Не намирам аргументи за нея", каза той и допълни:"Странно е всеки да носи отговорност за действия и бездействия на приятел. Не виждам нищо укоримо в тази сделка, но това е нейно решение".

"Ако има работещи институции е без значение кое на кого, ако не е в нарушение на конкуренцията", коментира той.

Вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов определи сделката като изненадваща.

"Нямам представа каква е тази фирма, не съм я чувал", коментира той по адрес на "Интерком". Според него обаче няма основание държавата да се меси. По думите му, ако фирмата има някакви дългове и закононарушения, ДАНС може да се намеси, а сега на ход са регулаторите.

Волен Сидеров: Да се заеме прокуратурата

Различна позиция обаче изрази лидерът на "Атака" Волен Сидеров, чиято формация е част от управляващата коалиция. Той поиска Министерският съвет, а може би и прокуратурата да се занимае със сделката. "Не знам дали има разумен човек, който да не се усъмнява в тази сделка", коментира Сидеров и добави, че се надява "на здравия разум на правителството, да преразгледа тази сделка". Според него сделката трябва да се провери основно и ако има основания, да се прекрати.

БСП отново настоя държавата да купи активите на ЧЕЗ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова прочете декларация от името на партията си, настоявайки държавата да се противопостави на сделката за ЧЕЗ.

По думите ѝ продажбата засяга 1/3 от територията на страната и въпрос на национална сигурност. Лидерът на БСП обяви, че Борисов е лично отговорен и призова всички институции да направят проверки откъде малката фирма на Върбакова "Инерком груп" е извадила огромните 320 милиона евро, за да закупи активите на чешкото дружество, което генерира близо 1.8 милиарда лева оборот.

Нинова каза още, че "между две вечери" Борисов трябва да намери време и да дойде в парламента, за да отговори на въпроса има ли правителството информация за тази сделка и какво е отношението на премиера по нея.

"Ако има информация, значи става дума за "паралелна държава" и "паралелен премиер", посочи лидерът на БСП. Ако обаче министър-председателят не знаел нищо за сделката, значи изобщо нямаме министър-председател, а в добавка това било показателно за отношението на чешкото правителство към българското, посочи още Нинова.

Според нея в скандала трябва да се намеси и държавният глава Румен Радев, защото той има отношение към националната сигурност, а енергийната мрежа е част от нея. Нинова настоя и общественият защитник Мая Манолова да вземе отношение, тъй като ЧЕЗ доставя електричество за 2 милиона домакинства.

Лидерът на БСП призова парламентарните партии за обединение по темата. "Толкова ли държавата няма 320 милиона!? Въпрос на държавническо отношение е, това тук е въпрос на национална сигурност", настоя отново Нинова държавата да купи енергодружеството. Най-вероятно "Обединени патриоти" ще подкрепят подобна стратегия.

"Не си даваме държавата нито на Гинка от Пазарджик, нито на който е този, който стои зад нея. Вие, г-н Борисов, носите персонална отговорност за тази сделка. Ние ще се противопоставим на този най-ярък пример на паралелната държава!", обяви в заключение Нинова.

Делян Добрев: Да вземем да продадем на Гинка и реакторите от "Белене"

"Аз също изразих въпроси", отвърна в реплика към БСП депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който обаче призова да не се омаловажават срещите на Борисов в Брюксел, където той бил на вечеря с 12 лидери на ЕС.

Добрев каза, че самият той няма информация за сделката, но дали държавата ще се съгласи, зависи от одобрението на КЗК и КЕВР. Според него е нужна и проверка от ДАНС, "за да се установи дали има нещо сиво".

"Това, което е смущаващо е, че първоначално на мен това ми прозвуча като фалшива новина, защото не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 хиляди лева активи и 11 000 лева загуби, ще купи най-големия частен енергиен бизнес в България", каза по-рано Делян Добрев пред Нова Телевизия. Според него не се вижда какъв опит имат купувачите на активите на ЧЕЗ.

Той изтъкна, че е много важно да се обяви произходът на средствата по сделката и се пошегува, че след като Върбакова може лесно да намери толкова пари за такава покупка "да вземем да ѝ продадем и двата реактора за АЕЦ "Белене".

Скандал и в Чехия

Сделката с "Инерком" предизвика вълнения не само в България, но и в Чехия, където "Енерго-Про" повдигна въпроса за прозрачността на процедурата и скрита държавна помощ. Чешката "Енерго-Про", която бе кандидат за закупуването на активите на ЧЕЗ у нас, бе единственият претендент с опит в управлението на такъв тип бизнес, тъй като притежава електроразпределителната мрежа и доставя ток в Североизточна България. Нейният собственик – милиардерът Яромир Тесарж, коментира пред чешкото издание Lidovsky че от 20 години работи в Източна Европа, но такова неща досега не е срещал.

В четвъртък надзорният съвет на енергийната група ЧЕЗ обяви, че е одобрил сделката за продажбата на активите си в България на пазарджишката фирма "Инерком".

"Инерком България" ЕАД е регистрирана през септември 2017 г. в София с капитал 50 хил. лв. Собственик е учреденото месеци по-рано дружество "Инерком Инвестмънтс" ЕАД, притежание на Гинка Върбакова, която управлява и двете фирми, както и регистрираната в Пазарджик "Инерком", имаща три фотоволтаични парка - в Априлци, в панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик.

"Инерком България" ще придобие седем дружества с участието на ЧЕЗ – "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Разпределение", търговеца на ток "ЧЕЗ Трейд", ИТ-фирмата "ЧЕЗ ИКТ", както и два ВЕИ-парка в Орешец и Бара. Само годишните приходи на "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" надхвърлят 1.7 млрд. лева. Официално цената на сделката не беше съобщена, но според неофициална информация тя е 320 млн. евро.

Жечо Станков се спряга за наследник на Петкова

Неофициални източници от управляващата коалиция твърдят, че Петкова ще бъде наследена от Жечо Станков, който е неин зам.-министър още от предишния кабинет на Борисов. Това са спекулации, всичко тепърва ще договаря, това е взривоопасен ресор, предупреждават други източници.

В последните месеци Теменужка Петкова си навлече недоволството на работодателските организации, които я обвиниха, че не може да се справи с енергийните реформи и дори и поискаха оставката, но после се отказаха. Големите частни енергийни компании обаче подкрепяха Петкова в усилията ѝ да сложи ред на пазара, който е в момента на трансформация, засягаща огромни икономически интереси.

Освен това от месеци в бранша се говори, че Гинка Върбакова е нейна близка и затова се ползвала с политическата и държавната подкрепа за закупуването на един от най-големите енергийни бизнеси у нас.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

56 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Kruger
  #56
 2. lindentown
  #55
 3. lindentown
  #54
 4. Преслав
  #53

  За всеки непредубеден нещата които писа lindentown са много по-убедителни. Заложени са параметри по които по-късно технически са уточнени конкретните цени.

 5. Kruger
  #52
 6. lindentown
  #51
 7. velko
  #50

  В цената на ЧЕЗ,наред с Теменужка са калкулирани и много други високо поставени хора във властта.

 8. Kruger
  #49
 9. lindentown
  #48
 10. Преслав
  #47

  Не знам какво е видно, но точно ти се въртиш. Няма нормален инвеститор който би вложил толкова пари без предварително да е наясно с възвръщаемостта на инвестицията си.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.