Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Драмата приключи: Медицински сестри прекараха над 24 ч. барикадирани в парламента (обновена)

Тероризъм, отвличане, провокация срещу държавността, шантаж - властта и съсловни лидери осъдиха окупацията

84 коментара
Драмата приключи: Медицински сестри прекараха над 24 ч. барикадирани в парламента (обновена)

Пет от протестиращите медицински сестри прекараха повече от денонощие барикадирани в сградата на парламента на площад "Батенберг" от 16 ч. в четвъртък до малко след 20 часа в петък. Те отказаха да напуснат сградата след заседанието на парламентарната здравна комисия в четвъртък, а на сутринта в петък напрежението ескалира, след като една от тях излезе на външния перваз на един от прозорците и отказваше да слезе повече от час.

С убеждаването ѝ да се прибере беше ангажиран лично шефът на НСО ген. Красимир Станчев, като в сградата имаше и психолози. В преговори с нея на живо в ефир влезе и водещият на сутрешния блок на бТВ. Медицинската сестра Бойка Анастасова обаче отказваше да влезе, като твърдеше, че я е страх и срещу нея и колежките ѝ е имало насилие. Тя твърдеше, че е удряна и блъскана от охранителите. НСО обаче отрече и казва, че охраната е била бутана от жената.

НСО в епична битка с една медицинска сестра на перваза на парламента.

Публикувахте от Медиапул в Петък, 6 март 2020 г.

След като престоя час на перваза, тя все пак се прибра, след като междувременно в сградата бяха допуснати и медии, както тя настояваше, а под сградата беше разпънато платнище от пожарната. По-късно протестът на сестрите стана повод и за скандал между управляващи и опозиция в парламента. 

Окупацията на парламента беше определена от разлини представители на властта като тероризъм, отвличане, провокация срещу държавността, политическа акция, а съсловната лекарска организация БЛС призова правителството да не се поддава на шантаж и заплаши с контрапротести. По-късно сестрите поставиха допълнителни условия, за да напуснат сградата на парламента, но те бяха отхвърлени в петък вечерта от правителството като неизпълними. В крайна сметка малко след 20 часа медицинските сестри излязоха по собствено желание от сградата на парламента, но казаха, че ще продължат протеста си. Те казаха, че тепърва ще обсъдят помежду си точно как да продължат.

Сестрите протестират вече цяла година и твърдят, че няма съществен напредък в изпълнение на исканията им и затова обявиха безсрочен протест, който се радикализира в четвъртък следобед. Те обясниха, че са излезли по прозорците, защото токът в сградата е бил спрян, а охраната е правила опити да ги изнесе.


Протестиращите медиедицински сестри на перваза, снимка: БГНЕС

НСО оставени сами да се оправят с "тероризъм и отвличане"

След като Анастасова слезе от перваза на прозореца директорът на НСО Красимир Станчев каза пред журналисти, че за първи път службата има такъв инцидент, наподобяващ тероризъм и заложническа криза, като се извини за думите, които ползва, но не се сеща за по-подходящи, с които да опише ситуацията. Той не отговори дали охранителите са действали адекватно в ситуацията, като са допуснали да се стигне до излизане по прозорците. На място още от снощи обаче е имало психолози от НСО. Поискали са и съдействие от МВР, но са били оставени да се справят сами.

"За първи път на НСО се случва нещо подобно, като някакъв тип терористичен акт, или някакъв тип отвличане, да го кажем в този типаж, не че това имах предвид. Помолих за съдействие органите на МВР, но тук освен нас няма.никой. Очаквах по-качествени психолози да изпратят, които да имат опит. Нашите хора не са от този типаж. Не бих казал, че липсата на МВР е причина за невъзможността да ги изведем. Тук бяха 5 дами и 5 мъже от НСО. От 18.00 часа до сутринта, почти 12 часа се опитвахме по всякакъв начин да изпълним правилата", каза шефът на НСО. Той отново увери, че насилие не е имало, но охраната е правила опити да изнесе сестрите от сградата.


Бойка Анастасова слиза от перваза, снимка: БГНЕС

Станчев каза, че още по-рано е имало заплахи от друга медицинска сестра, че ще скочи от прозореца, ако охраната я приближи: "Едната от дамите още в 20.00 часа като влязох ме предупреди да не се доближавам до нея, тъй като щяла да скочи от прозореца. Не е Бойка, не е Мая, само техните две имена знам, на останалите три не ги знам".

Той каза също, че токът в сградата е бил изгасен и това е бил тактически ход от страна на НСО. Сега продължават опитите на НСО да изведат жените от сградата.

Сестрите поставиха още условия, за да излязат, правителството ги отхвърли

По-късно следобяд медицинските сестри заявихха, че са подготвили и изпратили по имейла проект на споразумение до зам.-министър Жени Начева. То включва старите им искания плюс даването на защитен статут на професията им и гарантиран минимум от две минимални заплати. Лидерката на протеста Мая Илиева каза, че ако споразумението бъде подписано, ще излязат от сградата, в противен случай - не. Тя уточни, че исканията са със срокове за изпълнение.

"Ако споразумението бъде подписано, ние ще излезем от залата, в която сме в момента. Но протестът ще продължи на палатки“, каза Илиева, цитирана от БНР.

По-късно на съвместен брифинг на  вицепремиера Томислав Дончев, Начева и социалния министър Деница Сачева.стана ясно, че исканията няма да бъдат приети, защото са неизпълними и противоречат на целия правов ред в здравеопазването. Дончев каза, че клишето без търговски дружества в здравеопазването гали ухото, но няма да промени по същество нищо в системата, защото същественият въпрос е колко пари влизат и как се харчат. 

Той призна, че са необходими промени в системата, включително по отношение на контрола как се харчат парите, но не стана ясно защо досега не са предприети в нито едно от управленията на ГЕРБ. Дончев обаче беше категоричен, че каквито и да е големи промени не могат да се случат без сериозно обществено обсъждане. Дончев изрази надежда ситуацията да бъде разрешена по толерантен начин, защото никой не иска да е груб с няколко дами, но и не не иска примерът с барикадата да бъде последван.

Социалният министър даде пример, че част от исканията са взаимно противоречащи си – като това да няма търговски дружества в здравеопазването и сестрите да имат право на частна практика, както и лекарите, която да се финансира от НЗОК.

Сачева каза също, че няма как правителството да приеме и подпише нещо, което се предлага от физически лица, защото няма никаква правна стойност.

След часове инспекции на строителството на магистрала “Хемус“ и на "Балкански поток", премиерът Бойко Борисов все пак реши да коментира темата със сестрите, като омаловажи случилото се. "НСО постъпват правилно. Буквата на закона е друга. Начинът, по който трябва да се действа в правова държава е друг, но това са български сестри, майки, съпруги. Какво толкова е станало, че са преспали там?", каза той. 

Междувременно МВР и НСО направиха тотално различен прочит на ситуацията със сестрите.

Ананиев: Провокация срещу държавността

Здравният министър Кирил Ананиев заяви по-късно в петък от Брюксел, че случилото се е директна провокация срещу държавността. Според него зад действията на петте сестри стоят организации, които се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори.

"Категорично пред вас искам да заявя, че това е директна провокация срещу държавността чрез използване на различни методи на манипулиране на българските граждани. Никога, нито аз, нито министър-председателят, нито правителството не е отказвало диалог с медицинските специалисти. Последната ми среща беше преди 9 дена. Всичко, което са пожелали, е или изпълнено, или в процес на изпълнение. Но с всяка нова среща те поставят нови и нови искания, които са напълно неизпълними", каза Ананиев.

Той обясни, че няма как да се изпълни автоматично искането на сестри за две минимални заплати, защото ще настъпи хаос и противопоставяне в съсловието, ако утре лекарите поискат шест минимални заплати. Искането болниците да не са търговски дружества също било неизпълнимо, защото финансовият ресурс няма да е достатъчен за всички.

Министърът призова всички, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, посочвайки БСП и Мая Манолова, да спрат да манипулират хората.

Дариткова: Как НСО допусна психически нестабилна жена на прозореца?

По-рано председателят на здравната комисия и на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова също коментира, че случилото се е целенасочена провокация: "Случилото се вчера с медицинските сестри беше целенасочена и организирана провокация. Вчера в 15.30 ч. се проведе редовно заседание на Комисията по здравеопазване. Сътрудниците на комисията са допуснали представителите на протестиращите медицински сестри, както сме ги допускали много пъти, въпреки че те не представляват легитимна организация. Комисията започна своето заседание в 15.30 ч. Те влязоха в 16.00 ч. Поради отсъствие на министъра на здравеопазването едната точка от дневния ред отпадна. По време на протичащо заседание те влязоха и се насочиха в далечния ъгъл на залата до столовете и прозорците. Влязоха с комуникация с журналистите. Ние приключихме заседанието и те останаха в залата против всякакви правила", каза Дариткова. По думите ѝ сестрите са отказали комуникация с представители на комисията.

"Техните дейтвия станаха най-активни, когато можеха да ги покажат по телевизиите. Барикадата на прозореца се състоя в праймтайма на всички телевизии. Снощи една от видните политически деятелки, в чийто инициативен комитет бяха, се появи пред Партийния дом, за да ги подкрепи", коментира още д-р Дариткова, визирайки бившия омбудсман Мая Манолова. Освен това Дариткова постави под въпрос професионално ли са действали НСО. "А най-големият въпрос, който си поставяме, е дали отговорният за НСО смята действията им за адекватни, защото за мен беше изключително рисково да оставят една жена в нестабилно психологическо състояние на прозореца и двама видни представители да не могат да се справят с тази ситуация", каза Дариткова.

По-късно президентът Румен Радев отговори на критиките към НСО и каза, че протестът на сестрите е в следствие на дълбок структурен проблем на здравеопазването, а не е проблем на службата. "НСО трябва да действа своеобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти. Но това не е проблем на сигурността. Това е дълбок структурен проблем на българското здравеопазване и аз призовавам към един откровен конструктивен диалог. Този проблем не може да се реши от НСО. Този проблем следва да се реши от Министерството на здравеопазването и ресорната комисия в българския парламент", заяви Радев.

Напрежение в парламента заради барикадиралите се медицински сестри

До напрежение между управляващи и опозиция и прекъсване на пленарното заседание се стигна заради барикадиралите се в бившия партиен дом медицински сестри. Социалистите дори поискаха протестиращите да бъдат изслушани в пленарната зала, но това не стана.


Напрежение в парламента заради протестиращите медицински сестри, снимка: БГНЕС

В пленарната зала темата бе повдигната от лидера на БСП Корнелия Нинова, която разкритикува изказването на Дариткова: "Днес отново показахте неразбиране на проблема, арогантност и цинизъм. Вместо да признаете проблема, нарекохте случилото се провокация. Две години тези медицински сестри са на улицата, на протести, на срещи с вас и вие наричате това провокация. Вместо да признаете проблема и да тръгнем да търсим решение проявихте арогантност като показахте, че Здравната комисия в този момент може да заседава между 3 и 5 минути и то в присъствието на тези медицински сестри", каза в декларация от името на групата на БСП Нинова.

По думите ѝ решението на сестрите да се барикадират в другата сграда на Народното събрание е безпрецедентен акт на отчаяние. "Причините посочиха самите медицински сестри: "Правителството ни лъга една година. Слушаме само лъжи, лъжи и пак лъжи", добави Нинова и посочи, че на фона на това Дариткова, която е лекар, си е позволила да дава диагноза на "тази жена, която е направила това сутринта като акт на отчаяние".

Последва декларация от ГЕРБ. Дариткова обяви, че вижда "остра конкуренция кой да оглави протеста на 6 медицински сестри между "БСП за България" и Мая Манолова". "Неморално е да се възползвате от психологическото състояние и на тази база да трупате политически дивидент", каза тя

Социалистите пък обявиха, че парламентът се намира в извънредна ситуация. Депутати започнаха да подвикват от местата си.

Кой кого нарече "терористки"

По думите на социалистите Спас Гърневски от ГЕРБ нарекъл сестрите "терористки". Затова и поискаха той да бъде изгонен от заседанието. "Думата терористки беше произнесена от тази зала и от вашето мнозинство", каза Александър Симов от БСП.

Последва размяна на реплики, самият Гърневски поиска думата, но тя не му беше дадена. Вместо това беше обявена 15-минутна почивка. Пред журналисти депутатът от ГЕРБ каза, че не говорел за сестрите, а за БСП. "Казах "терористки" на онези, които са взривявали църквата "Св. Неделя", които са предали два пъти България, представяйки я за 16-та Съветска република и които са избили хората в Народния съд", посочи той.


Протестиращите медиедицински сестри, снимка: БГНЕС

Лекари обявиха окупацията за шантаж и заплашват с контрапротест

Българският лекарски съюз (БЛС) осъди остро окупацията на парламента от медицинските сестри в своя декларация по-късно в петък. "БЛС с недоумение следи окупацията на Парламента, започнала миналата нощ и продължила и тази сутрин. Съсловната организация изразява своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки", се казва в декларацията. По-късно се очаква от ръководството на съсловната организация да направят и изявления. Според БЛС подобни действия са "абсурдни и недопустими", а медицинските сестри са с "неустановено легитимност". Според съсловната организация на лекарите исканията на сестрите са напълно своеволни и постоянно ескалиращи.

"Налагането на политически искания не става чрез окупация на Народното събрание и нарушаване на демократичния процес", коментираха от БЛС.

Столичната колегия на организацията също осъди барикадата на сестрите и прозова правителството да не се поддава на шантаж.

"Призоваваме премиера Бойко Борисов и правителството да не се поддават на шантаж и натиск от 5 медицински сестри с неясна принадлежност и легитимност, за налагане на реформи в здравеопазването, които нямат реална икономическа и структурна обоснованост, а само политически характер. В противен случай ние, българските лекари ще реагираме и ще направим контрапротест в защита на нашите авторитет, съсловие и система на здравеопазване", се казва в позиция на организацията. 

Протестът на сестрите

Медицинските сестри подновиха протестите за по-високи заплати и по-добри условия на труд на 1 март и разпънаха палатков лагер пред Министерския съвет, защото смятат, че за тази една година от началото им исканията им не са изпълнени.

Бойка Анастасова е сред активно протестиращите и в знак на солидарност с нея протестът на 1 март тръгна от "Пирогов", където тя работи и беше наказана със "забележка" заради намесване на името на болницата в предходен протест без да е упълномощена.

Това не е първият път, когато представители на протестиращите сестри се барикадират в сграда на институция. В края на миналата година те отказаха да напуснат и сградата на МЗ по време на преговори със здравния министър, но в крайна сметка бяха убедени да си тръгнат.


Протестиращите медиедицински сестри, снимка: БГНЕС

Исканията на медицинските сестри са за основна заплата от поне две минимални или 1220 лева, а докато това се изпълни - поне да се постигнат заложените в колективния трудов договор 950 лева, което все още не е факт навсякъде. Те искат още по-високо платен нощен труд, премахване търговския статут на болниците и др. Според Министерството на здравеопазването по-голямата част от исканията на сестрите са изпълнени и заплатите в сектора са повишени с 20%-30%.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

84 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. [email protected]
  #84

  Най интересното е,че пет жени направиха смешни от НСО,и тези ще ми охраняват държавните лица :))))

 2. Дичо Петров
  #83
  Отговор на коментар #82

  Честито на всички тролове и дерзайте на медицинско-политически теми.Няма да се уморите скоро.Стояна Георгиева ви е грантирала месеци напред анонимен тролски форум.

 3. Калоян Алексиев
  #82

  ГЕРБ = Глупаци за Експресно Разграбване на България !

  България вече 11 г се управлява от жалки престъпници, ченгета и доносници от ДС, начело с агент Буда борисOFF, зад когото стоят мародери и българоубийци, натрупали стотици милиони и някой дори милиарди като Румен Николов - Пашата, Ахмед Доган - Агент Сава, Делян Пеевски - Шиши, Младен Михалев - Маджо, Георги Гергов - Свинаря, Кирил и Георги Домусчиеви, Цеко Минев, Валери Симеонов - Винкела, Орлин Алексиев - Кмета (на София) в сянка, Христо Ковачки,

 4. edin.drug
  #81

  Пет медицински сестри с мизерни заплати и трудно ежедневие се оказаха "терористки"! Добре че не ги гръмнаха като Чората. Виж безделните шкембелии-полицаи или учителите (които ако спрат да работят ще газират избирателите) като се вдигнат - за тях винаги има. Но най-възмутителна е лекарската организация, която ако не солидарност, то поне мълчаливо съгласие можеше да изрази.

 5. Калико Джо
  #80
  Отговор на коментар #79

  Значи в здравеопазването ни всичко е наред, Ананиев е направил необходимото, но Корнелия е намерила 5 луди медсестри готови на всичко заради нея! Защо това не ми звучи никак сериозно...

 6. Коментарът е изтрит в 21:57 на 07 януари 2021 от автора.
  #79
 7. Stan
  #78

  Здравната комисия на Парламента е срам за България. А Народното събрание е позор. Позор е Спас Гърнервски и Даниела Дариткова. Позор сте всички вие и го знаете,но не ви се пуска кокала.Докато народът не ви покаже червен картон ще сте нагли и безсрамни.

 8. Boso Garev
  #77
  Отговор на коментар #75

  Майстор на плоската демагожката мисъл бих те нарекъл...удобно пропускаш факта, че нито заплатите на сестрите в държавите, които даваш за пример, са под 400евро, нито заплатите на полицаите 500евро. Дали управляващите в някоя от тези държави биха си позволили да си вдигнат заплатите в комисия, пред погледите на протестиращи за по-добри условия сестри, и да закрият заседанието на петата минута? По-леко с примерите, че хич не сме за пример!

 9. Диана
  #76
  Отговор на коментар #75

  Иванов, ако властите Ви настъпят по мазола и излезете на протест (ако изобщо излизате,а не се спотайвате дОма), какво справедливо поведение на полицията си избирате - бой по кокалите, влачене по земята, обгазяване или въздушни куршуми? Щото за чуждите неволи сте много ербап! Кой е казал, ча непременно одобряваме действият на правоохранителните органи в други държави?!Можем да се учим от другите на добрите им практики, но няма защо като папагали да копираме всичко!

 10. Иванов_lom
  #75

  В България сме 5-6 милиона. Т.е. може да се формират около милион протестиращи групи ... ще трябва да си направят график за следващите 100-тина години ... През това време парламент и правителство ще се занимават само с тях ... За такива действия в Франция, САЩ, Англия ... бият яко! .... ??? Защо НСО ги търпя половин ден, цяла нощ и започна да ги дърпа чак на сутринта??? Има ли връзка обстоятелството, че НСО е подчинена на Президента!?!?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.