Заради информационната завеса на Министерството на културата

Драмата с ремонта на Класическата гимназия стигна до Брюксел

Разнобой между ученици и родители къде да учат децата, слухове за частен интерес към обновената сграда

Докато родители, ученици и учители спорят дали възпитаниците на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) "Св. Константин Кирил Философ" в София да останат да учат в предоставената от Столичната община сграда до Женския пазар, или да се преместят в ремонтираното с евросредства старо тяхно училище в кв. "Модерно предградие", случаят стигна до Европейската комисия.

 

Причината е, че ремонтът на сградата в кв."Модерно предградие" се прави по проект, финансиран от оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). Съгласно правилата за устойчивост на проекта е необходимо пет години той да се ползва по предназначение. В противен случай държавата, т.е. всички данъкоплатци, трябва да върнем парите на Брюксел.

 

Изпълнителната агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" (ОСЕС) е била сезирана от ОПРР по казуса. Мнението ни е, че сградата трябва да продължи да се ползва като училище, за да бъде допустим разходът, дали точно от НГДЕК, както е кандидатствано по проекта, или от друго училище, е необходимо да се направи запитване до Комитета за наблюдение на ОПРР и Европейската комисия, каза Добринка Михайлова, изпълнителен директор на ОСЕС пред Mediapool. От ОПРР обещаха по-късно да отговорят на въпросите на медията.

 

Ремонт за близо 1.6 млн. лв. без ДДС

 

Ремонтът на сградата в кв."Модерно предградие", където до края на миналата учебна година се подвизаваше НГДЕК, е приключил. В понеделник предстои комисия на Министерството на културата да приеме обекта, за да бъде подписан т. нар. Акт 15 и до десетина дни след това трябва да бъде издаден и Акт 16 - за въвеждане на обекта в експлоатация, заяви Явор Стоянчев, управител на "Евро Арка Консулт", която извършва строителния надзор на обекта.

 

Изпълнител е регистрираното по Закона за задълженията и договорите дружество – "Енергийна ефективност", според регистъра за обществените поръчки. В Търговския регистър обаче няма такова обединение от фирми. Така компаниите участвали в строителните дейности остават скрити. Те са спечелили поръчката с цена от над 1.57 млн. лв. без ДДС.

 

По проекта има избран изпълнител за публичност и информация – "Ламбаджиев Стандарт", но досега не е обявявана организацията и на едно публично мероприятие, въпреки че изпълнителят ще получи близо 20 000 лв. без ДДС.

 

Още по-фрапантен е случаят с посочената за координатор на проекта Венета Вутова, която взима близо 28 000 лв. без ДДС за три месеца работа, но потърсена от Mediapool, не можа да каже докъде е стигнало изпълнението на проекта. За сравнение надзорната фирма, която следи качественото изпълнение на обекта, за същия период на работа е взела двойно по-малко пари – 15 хил. лв. без ДДС.

 

При ремонта са премахнати всички азбестови плочи в сградата. Това каза Явор Стоянчев по повод твърдението на Ирина Абаджиева-Репуц, председател на училищното настоятелство, че сградата в "Модерно предградие" е опасна за здравето на учениците, заради наличието на азбест, който не е премахнат при ремонта, и затова е по-добре учениците да останат в сградата до Женския пазар.

 

Липсата на информация ражда слухове

 

Най-различни слухове ражда липсата на информация от страна на Министерството на културата относно намеренията за реновираната сграда в "Модерно предградие". Един от тях е, че обновената с европейски средства сграда се подготвяла, за да приеме частно училище или учебен център в нея. Тиражирано бе името на фондация "Грижа за утре", в чийто управителен съвет е треньорът по баскетбол Константин Папазов – брат на директорката на НГДЕК Мариела Папазова.

 

"Това е долна инсинуация и злонамерени действия от страна на уволнени учители", каза Константин Папазов пред Mediapool. Той декларира, че фондацията през последните две години не развива дейност и никога не е имала и няма и за в бъдеще намерение да се нанесе в сградата в "Модерно предградие".

 

Другият пуснат слух е, че в училището ще се прави учебен център за децата от малцинствата и на бежанците.

 

"Министерството на културата ще работи за разрешаването на проблемите с настаняването на учениците от НГДЕК "Константин Кирил Философ" в най-подходящата за тях среда, с цел постигане на оптимален за всички заинтересовани страни вариант". Това заявиха от Министерството на културата на запитване на Mediapool за съдбата на училището. Подчинените на културния министър Петър Стоянович препратиха на редакцията отговора, който са пуснали на запитване от миналата седмица на депутата от ГЕРБ Джема Грозданова,, заявявайки, че няма какво да добавят към него.

 

Растящо напрежение

 

На фона на тези неясноти расте напрежението сред ученици и техните родители, които буквално са се разделили на два лагера.

 

Едните са "за" връщане в ремонтираното здание в "Модерно предградие", недоволни от състоянието на бившото 13-о училище на Женския пазар, чиято сграда след закриването му заради липса на записани деца бе предоставена от Столичната община на Министерството на културата. В момента там огромен трибагреник крие изронена мазилка и огромни пукнатини по стените, трите етажа са с решетки пред мръсни прозорци и изгнили черчевета, а доскоро на места са липсвали стъкла. Заради застудяването обаче вече има такива като за целта НГДЕК е изхарчила 4 хил. лв. от собствения си бюджет, по обявени от Константин Папазов данни. В някои от учебните стаи има заковани с дъски дупки в паркета, токът спира по няколко пъти на ден. Ученичка от Х клас се оплака пред Mediapool, че в нейния клас стоят по трима на чин, защото няма място за още чинове. Учим информационни технологии по картинки, защото няма компютърна зала, допълва друг възпитаник от Класическата.

 

"Противниковият" лагер обаче иска училището да остане до Женския пазар, защото сградата била в центъра, близо до Софийския университет, чийто лицей се явява НГДЕК. Според тях и директорката на училището Мариела Папазова, заради отдалечеността на училището в "Модерно предградие" преподаватели и други лектори отказвали да ходят до там, за "да не газят кал и сняг". Откакто били в центъра, вече няколко външни лектори са ги посещавали, твърдят ученици, които искат да останат до Женския пазар, защото им е по-близо до домовете. Те твърдят, че ще се справят със сегашните несгоди в името на това гимназията да е в центъра на София. Според тях са инсинуации твърденията, че районът около Женския пазар е криминогенен. "По-добре ли е в двора на сградата в "Модерно предградие" редовно да пасат коне", пита ученичка от Х клас.

 

Заради местонахождението си през последните години гимназията се превръща от училище с национално значение в квартално школо, коментира преди два дни пред Дарик радио Мариела Папазова. "Сега преобладаващо децата ни са от "Люлин”, около 40%, заедно с "Обеля” и "Надежда” стават 70%. За мен това автоматично довежда до извода, че се превръщаме в едно не национално, а квартално училище. От което не печели нито образованието, нито учениците ни. Този спад е немислим, за тях е комфортно по местоживеене да си осигурят къде да учат”, заяви тя.

 

Родителите на "люлински" деца, но не само те, обаче припомнят, че всички деца са влезли с отделен изпит в Класическата гимназия и изисквания за успех и че елитността на училището се определя от образованието, което то предлага, а не от местоположението му. Те също са за преместване в центъра, но след ремонт на сградата на 13-о училище и след реконструкцията на Женския пазар, която трябва да е факт идната пролет.

 

Папазова обаче не можа да представи на среща между двата лагера в понеделник в двора на училището до Женския пазар план за ремонта му, евентуални начини за финансирането му  и срокове, в които обновяването може да стане.  

 

Според родители подобно разделение на учениците по местоживеене е недопустимо и само внася допълнително напрежение в и без това обтегнатата обстановка в НГДЕК, която след пенсионирането на Гергина Тончева се тресе от скандали с уволнения и постоянна смяна на учители, от което страда учебният процес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?