Драмата в "Арена Армеец" приключи след 2 кошмарни денонощия

Шефката на ОИК-София подозира, че припадащите са симуланти

Сн. БГНЕС

След два кошмарни дни драмата с предаването на изборните книжа в столичната зала "Арена Армеец” приключи и вече няма чакащи хора от секционните комисии. До ранните часове във вторник все още имаше близо 300 бедстващи членове на секционните избирателни комисии (СИК). В 10 часа сутринта бяха предадени и последните протоколи.

Тоталният хаос доведе до искане на оставките на целия състав на ЦИК от страна на ГЕРБ. БСП отиде още по-далеч и поиска оставката на ресорния министър Томислав Дончев. На този фон шефката на столичната Общинска избирателна комисия (ОИК) Диляна Иванова, която създаде най-големия проблем, отхвърли всякаква отговорност и заподозря, че част от припадналите в залата са "симуланти".

В нощта на понеделник срещу вторник в зала “Арена армеец” бяха разположени походни легла за стотиците чакащи. Хората, които чакаха да предадат пликовете с бюлетини обаче, твърдяха, че техният брой е бил крайно недостатъчен. ЦИК направи опит да овладее кризата едва в понеделник следобед, когато изпрати 20 свои експерти, които да се включат в приемането на протоколите.

”52 часа ни отнеха изборите - от неделя, при които ни беше забранено да напускаме района на спортната зала", разказа член на секционна комисия пред Нова телевизия.

”Оградени отвсякъде. Не сме спали. Стояхме там два дни кошмарни. Стояхме до бюлетините. Пускаха ни само на терасите. Бяхме охранявани като екзотични животни. Беше ни забранено да излизаме и да търсим храна по наш вкус. В началото бяхме около 5000 души", обясняваха членoве на СИК. Едни от последните останали в залата разказаха пред БНР, че е било пълен хаос.

"Липса на всякаква организация от страна на ЦИК и огромно напрежение, умора, много припаднали хора. От неделя срещу понеделник - 3:00 часа през нощта, горе долу толкова беше… Никаква организация, абсолютно никой. В момента чакаме и транспорт да ни закара, няма кой да ни прибере", допълни член на СИК.

"Симуланти"

Председателят на ОИК-София Диляна Иванова (излъчена от ГЕРБ), не смята, че има основание за оставки на когото и да било. Пред "Дарик" тя разказа за своите подозрение, че част от хората, потърсили медицинска помощ насред кошмара в "Арена Армеец", са симуланти.

"На вас не ви ли се струва, че бройката на хората, потърсили медицинска помощ, е внушителна", каза Иванова. Според нея някой може да е търсил лекар и за главоболие. "Субективна преценка на даден човек е дали да потърси медицинска помощ или не. Не можем да коментираме моментното състояние на дадено лице", каза тя. Иванова допълни, че не е била пряк свидетел при търсене на медицинска помощ.

"Членовете на СИК по свое собствено желание са станали членове на тези комисии и поемайки това задължение, съответно поемат задължения, същественото от които е да може да се задължат след приключване на изборния ден да отчетат резултата от гласуването и да предадат протоколите и торбите с изборните книжа", обясни тя и попита "За какво причиняване на страдание говорим?".

Общо 117 души са потърсили лекарска помощ за двата дни в спортната зала, един мъж получи инсулт, а случаите на хипертонични кризи бяха десетки.

Общо 5000 членове на СИК станаха заложници на хаоса в зала "Арена Армеец", където бяха приемани изборните книжа. Според шефа на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов в 90% от протоколите на СИК има грешки и това е довело до голяма част от проблемите.

"Хаосът за щастие приключи. Искам да изкажа искрените си извинения на хората, които пострадаха от този хаос, въпреки че дружеството, което представлявам, вероятно има най-малка вина за това. Независимо от това, всички са виновни в този случай”, коментира Константинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?