Драматични преговори за "ГОРУБСО-Мадан" с личното участие на премиера

Скрити дългове за 12 млн. евро разколебаха кандидатите ПИБ, "Минстрой" и "Химимпорт"

Снимка: БГНЕС

Драматичните преговори за спасяването на "ГОРУБСО-Мадан", за които се очакваше да приключат в петък следобед, продължават и вечерта, като в тях се намеси лично премиерът, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Преговорите за нов собственик на закъсалото предприятие на Валентин Захариев, в което служителите втора седмица стачкуват заради неплатени заплати, вървят от четвъртък, като тогава вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че до края на деня дружеството ще бъде продадено.

Това обаче не стана и в петък сутринта министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обясни пред БНТ, че кандидатите се разколебали заради изникнали допълнителни задължение за 12 млн. евро на "ГОРУБСО-Мадан". Тогава стана ясно, че преговорите се водят с "Първа инвестиционна банка", фирма от групата на "Химимпорт" и Николай Вълканов - собственик на "Минстрой" и ГОРУБСО – Златоград".

За 16 часа следобед икономическото ведомство насрочи брифинг, на който Добрев трябваше да се обяви кой е новият собственик на "ГОРУБСО-Мадан", но министърът излезе със закъснение пред журналистите и отново изрази съжаление, че сделка няма, но преговорите продължават, за което се информира премиерът.

"На този етап всички кандидати са близо до сключване на сделка", каза Добрев, но не пожела да коментира какви са предложенията на кандидат-купувачите за спасяване на мината.

"Обяснимо е като научат за допълнителни тежести, да има отдръпване на кандидатите", коментира министърът.

"Тези 12 млн. лв. не са задължения, а някаква форма на поръчителство, което е някакъв вид тежест", уточни Добрев. "Нашата цел е да осигурим финансов ресурс, с който по най-бърз начин да осигурим работните заплати на работниците", допълни той.

По думите му по-лесният вариант е да се прекрати концесията и на работниците да се платят заплатите от гаранционния фонд към социалното министерство, но при това положение, за да заработи отново предприятието трябва да се обяви нов търг за концесионер. Това ще отнеме време по провеждане на процедурата и евентуалното ѝ обжалване.

Добрев не пожела да съобщи и дали преговорите са за поемане на концесията от валентин Захариев или да купуване на участието му в "ГОРУБСО-Мадан".

"Аз съм по-притеснен за самата сделка. Ако не се случи сделката в срок, след това процедурата не е в полза на работещите там хора. Най-добрата развръзка е да се случи някакъв вид сделка, за да може работниците да не остават без работа", посочи той.

След като и след 19 часа преговорите не постигнаха резултат, в тях се включи и премиерът Борисов, който ще даде по-късно пресконференция, казаха от икономическото ведомство.

Междувременно синдикатите заявиха, че ако до петък следобед парите на стачкуващите не бъдат преведени, ще блокират пътища в Мадан.

"Спешно пращаме декларация до министър-председателя Бойко Борисов с копие до финансовия министър. Чакаме днес до следобед парите да бъдат по банковите ни сметки. В противен случай ще блокираме пътищата", заяви пред БНР Мехмед Бодуров – секретар на КТ "Подкрепа".

"Всички, които работят в хранително-вкусовата промишленост, ще откажат да снабдяват магазините и да продават хранителни стоки. Нека това правителство да го има предвид, тъй като хората нямат никаква вина, а за проблема с парите - държавата да не се опитва чрез финансовото министерство да лавира, тъй като финансовият министър отлично знае по какъв начин може да преведе тези пари и после чрез купувачите да си намери начин да си върне обратно парите в бюджета. Има гаранционен фонд. Една от страните, която разписва този концесионен договор, е държавата. Така че държавата да си влезе в ролята, в лицето на финансовия министър. Ако не - спешно искаме намесата на г-н Борисов", допълни Бодуров.

Добрев от своя страна заяви, че с финансовия министър Симеон Дянков вече мислят върху варианти за промени в закона за концесиите. Според него държавата трябва да гарантира оттук нататък да не се дават концесии на концесионери, които не са доказали, че са достатъчно отговорни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?