Драматично-куклените театри с по-голяма държавна субсидия

Драматично-куклените театри с по-голяма държавна субсидия

Драматично-куклените театри ще могат да получават повече пари от държавата за реализирани продукции, след като правителството реши в сряда да раздели някои стандарти за финансиране на държавните културни институти в сценичните изкуства.

Досега драматично-куклените театри получаваха субсидия от 2.50 лв. за всеки лев приходи от продажба на билети, колкото е помощта и само за драматичните продукции. Вече ще се разделят плащанията за драматичния и кукления продукти. За драматичните постановки се запазва досегашният размер на помощта, за куклените представления се повишава на 3 лв.

Създава се нова група "Театрално-музикални продуцентски центрове“, при която също се предлага стандартът да бъде диференциран чрез приходите от различните видове реализирани продукти. За музикален субсидията ще е 6 лв. за 1 лв. приходи, а за театрален – по 2.50 лв. за всеки лев от продадни билети.

Чрез промените се очаква да бъде постигнато по-голямо многообразие на предлаганите продукти, усъвършенстване на мениджмънта и увеличаване на броя на зрителите, аргументира се правителството.

Новият начин на изчисление на полагащата се субсидия – на базата на реално реализирани приходи от продажба на билети, беше въведен от средата на 2015 г. Чрез него бяха преодолени някои от установените слабости във финансирането на държавните културни институти от сценичните изкуства, създадоха се условия за пълна прозрачност при определяне размера на субсидията и се създадоха условия за навременен контрол върху дейността и финансовите резултати на институтите, посочва се още в съобщението.

Споделяне

Още от Общество

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?