Драшков посочи Сертов като отговорен за подслушването

Драшков посочи Сертов като отговорен за подслушването
Уволненият зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков отрече да има нещо общо със скандалното дело "Галерия" и прехвърли отговорността към председателя на агенцията Петко Сертов. Драшков, който според официалните мотиви е отстранен заради участието му в подписка срещу социалистката Татяна Дончева, заяви, че не е главният организатор на документа и в него няма никакви политически елементи. Във вторник пред Нова телевизия той коментира, че е "направен недостоен опит да се хвърли недостойна сянка върху ДАНС и бившата НСС, които имат принос за стартирането на агенцията".

Драшков уточни, че подписката, адресирана до ръководителите на всички държавни институции, е всъщност "едно обръщение, в което се твърди, че има изнесена информация, която е класифицираната". Той визира изявление на Дончева, в което за пръв път бе съобщено, че ДАНС е вадила разпечатки от телефонните разговори на депутати.

Самото обявяване, че има или е имало разпечатки на телефонни разговори е класифицирана информация, защото между ДАНС и службата ДОТИ на МВР информацията протича с гриф "поверително", заяви Драшков.

Той уверено каза, че обръщението е от 300 служители на агенцията, които се противопоставят срещу изнасянето на класифицирана информация от Татяна Дончева.

По думите на Драшков само председателят на ДАНС би могъл да даде разрешение за изнасянето на информацията за разпечатките.

Той е убеден, че депутатите, твърдящи, че са им искани разпечатки, са имали предварителна информация за това. Драшков каза, че Татяна Дончева и Иван Чобанов (бивш началник на НСС, който е говорил по телефона с Дончева -бел.ред.) са били предварителни информирани за тези разпечатки.

Скандалът с разпечатките гръмна, след като ръководството на вътрешната парламентарна комисия отиде в МВР да се запознае как са похарчени милионите за специални разузнавателни средства. Вместо да обявят резултатите от тази проверка, на другия ден депутате "хвърлиха бомбата" с телефонните им разпечатки.

"Защо трябваше да се уведомяват? Предупреждаването, че има разпечатки, е в основата на скандала", коментира Драшков.

"Нямам нищо общо с "Галерия"

Бившият за.-шеф на ДАНС, за чието семейство дни преди уволнението му контролирано изтече информация, че върти милионен бизнес, посочи няколко пъти, че няма нищо общо с делото за разработване на журналисти "Галерия" и прехвърли отговорността на Петко Сертов, който в последния месец упорито отказва да я поеме.

Драшков отрече да е разпореждал или контролирал действията по делото, не е давал указания по него и не е подписвал искания за подслушване на журналисти и издатели. Добави, че е "научил повече подробности по случая едва от протокола от проверката на депутатите в ДАНС и от медиите".

На пресконференция след уволнението на Драшков, говорителят на ДАНС Зоя Димитрова заяви пред журналисти, че "Галерия" е открита на 12 август, когато шефът на агенцията Петко Сертов е бил в отпуск между 4 и 15 август, а функциите му през този период са били поети от Драшков.

Определяйки твърдението на Зоя Димитрова като манипулативно, Драшков заяви: "Става въпрос за чисто технологични проблеми, а не за проблеми, свързани с разпореждането – кой е разпоредил делото. Делото е разпоредено вероятно малко преди началото или съвсем в началото на август. Естествено, че от председателя на агенцията".

Драшков обясни, че според правилника на ДАНС служителят по сигурността на информация Владимир Писанчев, който е и шеф на дирекция "Сигурност", е пряко подчинен на председателя на агенцията. Признавайки гафа с разпечатките, Петко Сертов прехвърли отговорността на Писанчев и го отстрани от работа, а след това от ДАНС обявиха, че Драшков му е разпоредил делото.

Бившият зам.-председател на ДАНС обаче заяви във вторник, че шефът на "Сигурност" в ДАНС е подчинен само и единствено на председателя. "Това, което знам е, че е разпоредено от председателя на агенцията. Аз не мога да разпореждам на г-н Писанчев", каза Драшков пред Нова телевизия.

Трябва просто да се провери кой е подписвал, кой е разпоредил и кой е следил делото. Всичко го има на документ, посочи Драшков.

По думите му разработката по сайта "Опасните", заради който е образувано делото "Галерия" е започнала започнала в средата или началото на юли. Ако това е вярно, ДАНС е започнала да събира информация много преди делото да бъде образувано.

Иван Драшков отрече да е имал отношение и към разработката на "Опасните".

Той отрече Петко Сертов да се е позовал на премиера, когато е дал инструкции да започне разработката на този сайт, но каза, че председателят на ДАНС е определил материалите в сайта като "нападение срещу държавните институции и правителството".

Журналистът Огнян Стефанов, който ДАНС разкри, че стои зад анонимния сайт "Опасните", бе зверски пребит на 22 септември, с което на практика възникнаха подозрения за ролята на ДАНС в случая.

"Неприемливо е да бъда освободен по този унизителен начин"

Драшков не може да приеме унизителния начин, по който е бил освободен след 25 години служба. Той посочи, че заповедта му за уволнение е много лаконична и че до този момент не е видял мотивите. Не е разговарял и с Петко Сертов след решението на правителството.

"Това не е най-важното. По-важното е, че се направи един недостоен опит да се хвърли сянка върху десетки служители на ДАНС и изключителните усилия, които те положиха в последните месеци. След 25 години служба, там горе на бул."Черни връх" (сградата на НСС – б.р.), искам само да кажа:, че е абсолютно неприемливо да бъда освободен по този унизителен начин", каза Иван Драшков.

По-късно във вторник прмиерът Станишев коментира, че Драшков има силни професионални качества, но е неприемливо в ДАНС да се прокарват линии и да се правят подписки. Името на Драшков стои начело на подпската, каза Стенишев, който не вижда никаква драма за работата на агенцията от махането на зам.-председателят.

Според Станишев имало доста рапорти от висши служители, че им е оказван натиск да подкрепят подписката. "Оказването на натиск за подписване на тази подписка е много лош сигнал за такава структура", каза Станишев и пропусна въпросът дали Драшков е оказвал натиск.  

Сега конкретните резултати на ДАНС са най-силните мотиви за тази съществуването агенция, коментира Станишев.

Още по темата
Още от България