Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Драстичен ръст на бюджетните пари за църквата и мюфтийството

14 коментара
Премиерът Бойко Борисов обеща преди време заплатите на свещениците да стигнат учителските, а спорните текстове от Закона за вероизповеданията да бъдат променени.

Държавата смята да увеличи в пъти бюджетните субсидии за православната църква и мюсюлманското вероизповедание. Предложения за промени в закона за вероизповеданията дават възможност средствата за православната църква да надхвърлят 40 млн. лева годишно. Тези за мюсюлманското вероизповедание може да достигнат около 5.7 млн. лева.

Увеличението ще е възможно, след като се приемат предложенията на Цветан Цветанов (ГЕРБ) и Мустафа Карадайъ (ДПС) вероизповеданията, към които се определят над 1% от хората в страната, да получават по 10 лева за всеки вярващ.

Промените в закона в същото време дават възможност субсидията за православната църква да се ограничи до 15 млн. лева, каквато вероятно ще е практиката поне през следващата година.

Запазва се държавното финансиране за вероизповеданията с по-малко последователи, но не се въвеждат критерии за формирането на тези суми. Така те ще се приемат по предложение на кабинета и след крайното решение на парламента. В момента те са от порядъка на 70 000 лева за католици, арменци и евреи и 120 000 за всички останали.

В същото време се предвижда да отпаднат всички спорни текстове в Закона за вероизповеданията, внесени основно от "Обединени патриоти". Те предизвикаха недоволството на представителите на всички религиозни общности в страната, а в последните седмици на няколко пъти бяха организирани и протести в центъра на София.

"Патритоите" искаха ограничения за финансирането на вероизповеданията, както и за участие в богослужението на свещенослужители от чужбина. Отпада и предложението вероизповеданията да изкарат на светло даренията си. Запазва се възможността да се финансират от фондации, които сами създават за тази цел.

Повече пари

Промените в закона, които предстои да бъдат гласувани на второ четене, предвиждат вероизповеданията, към които се числи над 1% от населението в страната, да получават по 10 лева субсидия на всеки мирянин. Данните за това ще се взимат от последното преброяване на населението, направено от Националния статистически институт.

Според актуалните към момента данни на това условие отговарят Българската православна църква и мюсюлманското вероизповедание. Над 1 на сто са и определилите се като протестанти, но този процент е изчислен на базата на хората, които са отговорили на въпроса за религията при преброяването. Отнесен към цялото население, делът на протестантите също е под 1 на сто.

Също така според актуалните данни от преброяването като източноправославни са се определили над 4.37 млн. българи. Това означава, че субсидията за църквата може да надхвърли 43 млн. лева. В същото време обаче в предложението на Цветанов и Карадайъ е оставена вратичка за предоставянето на по-малка от тази сума. Според законопроекта, ако не може да се изпълни изискването за 10 лева на мирянин, то въпросното вероизповедание ще получи от бюджета минимум 15 млн. лева. Тази хипотеза важи само за православната църква, тъй като определилите се като мюсюлмани в страната по време на преброяването са 577 138 души. Така субсидията за това вероизповедание би трябвало да е повече от 5.7 млн. лева на година до следващото преброяване през 2021 г.

Към момента по-големите средства за двете основни вероизповедания не са заложени в проекта на държавния бюджет, който предстои да се приеме окончателно от парламента. Освен това законовите разпоредби за увеличаване на субсидиите все още не са факт. Това обаче не пречи, ако текстовете бъдат окончателно приети, бюджетните субсидии да бъдат увеличени през следващата година с решение на правителството. Вероятно обаче сумата за православната църква ще е на минимума от 15 млн. лева. Дори и при това положение увеличението ще е над 3 пъти спрямо сегашните пари. Според проектобюджета за догодина за православната църква са предвидени 2.9 млн. лева, а още около 1 млн. лева са заложени за трите големи манастира - Рилски, Троянски и Бачковски. Освен това са заложени средства за структурите на българската църква в чужбина. Според закона на Цветанов/Карадайъ парите по това перо се запазват.

Ако предложенията за по-голямо финансиране бъдат приети, средствата за мюсюлманското вероизповедание ще нараснат около 12 пъти. В бюджета за догодина по това перо са заложени 460 000 лева, които може да набъбнат до над 5.77 млн. лева.

Законопроектът, който предстои да се приеме на второ четене, предвижда да се финансират и останалите вероизповедания, въпреки че първоначално това не бе заложено. Парите за тях обаче ще зависят от волята на кабинета и депутатите, тъй като ще се определят без ясен критерий в Закона за държавния бюджет. В момента средства се отпускат на католическата и арменската църква, както и на еврейската религиозна общност. Общата сума за подпомагане на вероизповеданията е 5.5 млн. лева, а средствата са основно за ремонт и строителство на храмове.

Заплати като на учителите, но не съвсем

Според предложените промени в Закона за вероизповеданията, държавната субсидия за тях ще може да се използва за текущи и капиталови разходи, а религиозните ръководства ще трябва да предоставят план и отчет за харченето на парите.

Законопроектът формално се придържа към обещанието на премиера Бойко Борисов да се изравнят заплатите на свещенослужителите с тези на учителите. Разликата обаче е, че преподавателските заплати са посочени като таван на възнагражденията на свещениците и няма никаква пречка те да получават много по-малко.

Според разчетите за догодина таванът на заплатите на свещениците би трябвало да е около 1300 лева. Този за останалите служители към храмовете не може да надхвърля средната заплата в обществения сектор за съответния месец.

Самите служители може да са и чужди граждани, но трябва да са получили разрешение за пребиваване в страната. Те могат да участват в богослужение, сред като за това бъде уведомена Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет. Освен това отделните вероизповедания трябва да поддържат регистър на служителите си и да осигурят достъп до него на въпросната дирекция.

В законопроекта е предвидено също всяка година вероизповеданията да предоставят на държавата списък с храмовете, обредните и молитвените домове, които ползват. Те ще се включват в централен регистър и само за тези сгради ще могат да се ползват данъчни преференции. Предвижда се още при строителството на нови храмове разрешителни да се издават на съответното вероизповедание, което би трябвало да ограничи изграждането на храмове от частни лица.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. edin.drug
  #14
  Отговор на коментар #13

  "Ще се забрани получаването на дарения от чужбина, с които да се плащат заплати на свещенослужители. А всички дарения от хора или организации извън България, например за социални дейности, ремонти на храмове и благотворителност, ще трябва да минават през предварително одобрение от дирекцията по вероизповедания към Министерския съвет. Даренията от страната над определена сума също ще трябва да се декларират пред дирекцията.Друга сериозна промяна ще е и на практика забраната за религиозни общности,

 2. Donna
  #13
  Отговор на коментар #12

  Мисля, че не си добре информиран относно предложените промени в закона :)

 3. edin.drug
  #12
  Отговор на коментар #10

  Свободата на вярата няма да отнемат, а само субсидиите на малцинствените вероизповедания - при това те ще намерят начин да го компенсират. Мисля, че всички са наясно, че борбата е с ислямския фундаментализъм.

 4. edin.drug
  #11
  Отговор на коментар #8

  Увеличаването на средствата за клира е помощ не към владиците, които са несменяеми феодали, разполагащи с огромни средства по свое усмотрение, а за свещениците. За сведение свещеническата заплата (без допълнителните приходи, които само в големите градове са значителни) е ок. 400 лв. Което превръща свещениците в требничари, използващи всяка възможност, за да оцелеят. За да имат що годе достоен живот и да не умрат от глад като пенсионери, епископите трябваше да им осигурят и повече средства. Но те

 5. Donna
  #10

  Медиапуул, не разбирам, защо не отразявате протестите срещу промените в този закон за вероизповеданията и всички гледни точки по въпроса, а излизате със статия колко увеличения щяло да има? Не е ли редно като независима медиа да уведомите хората, че тези промени ще отнемат свободата на вярата на стотици хиляди българи? Питам просто.

 6. edin.drug
  #9
  Отговор на коментар #7

  Борянке, не се напъвай да разсъждаваш - не ти се получава. През "царско" (израз, който употребяват главно комундерите) БПЦ не е съществувала. Имало е Българска екзархия, която не е в общение с нито една от православните църкви. Приемат ни обратно именно заради комундерските гонения - за да не чувстват българските клир и миряни, сами в гонението, което търпят. Подгонването на "поповете" се обяснява просто - болшевизма имаше за цел унищожаването на всяка религия. И подгонени бяха всички. А това, че

 7. Практик от София
  #8

  Лоясалите тулуми на митрополитите тотално заслоняват духовната страна на църквата по същия начин, както грандоманските небостъргачи нагло се препречват между измъчените софиянци и хубава Витоша. В съседна Гърция държавата отделя църковните институции от топлото си виме, а тук банкянският стратег формира още един отдел "Пропаганда и агитация за ГЕРБ". Пееffските рупори и високоговорители вече не му стигат,че бая ниско е паднал в очите на българските граждани. Всеки народ си заслужава управниците.

 8. Boriana
  #7

  БПЦ винаги е била подл...га на властта независимо дали става дума за царско, комунистическо или днешно време. Това обяснява защо комунистите подгониха поповете след 1944 г., после качиха патриарха на трибуните по разни международни поводи, след 1989 г. защо се оказа, че повечето йереи са били доброволни дописници на ДС. Сега ПРОСТО ГИ КУПУВАТ, нищо че моралният облик на поповете не е на нужната висота и никой от тях няма да се застъпи за справедливостта. Купуват ги за да се ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ ХОРА НА ХВАЛЕЩИТЕ ВЛАСТТА, А ТЯ ДА ИЗГЛЕЖДА НЕ САМО ХУМАННА НО И ХРИСТИЯНСКА. Пуска се мазно и на ходжите, нали ДПС крепи властта.

 9. ПИЧ
  #6

  И по-долу са задали подобни въпроси, но и аз ще попитам - откъде-накъде един поп, който е научил пет песнопения и за всяко "аким-паким" взима хонорар от тези, на които уж служи, ще е на държавна заплата?!?! А в същото време с повод и без ни се обяснява, че БПЦ е независима и държавата не може да и се бърка по никакъв повод? Но да дава пари на разпасани попове е ОК, тъй ли.... Ами не съм съгласен, ай сиктир...

 10. Bлaдo
  #5

  и тия пари са, за да се помогне на пробития руски бюджет... Щото при нас и попищата, и алахаджиите са със стародавна съветска зависимост...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.