Драстичен спад на бежанците по границата ни с Турция

Обстановката в Одрин е спокойна

Драстичен спад на бежанците по границата ни с Турция

През последното денонощие има драстичен спад на емигрантския натиск по българо-турската граница в сравнение с предходния ден.
Държавната граница са опитали да преминат 256 души, задържани са 22 души. Това съобщи пред журналисти в Елхово директорът на главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски, цитиран от БТА.

Според него причина за намаления повече от три пъти натиск на преселници са съвместните действия с турските гранични власти, засилената охрана на граничната зона, използването на допълнителна техника, както и новите законови мерки срещу трафика на бежанци.

Терзийски определи ситуацията по границата като нормална на фона на ставащото около нашата страна. Засега силите на Министерството на вътрешните работи са в състояние да овладеят положението, ще се търси съдействието на военните, само ако това се налага.

В помощ на служителите на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово е придаден целият ресурс на гранична полиция, командировани са 213 полицаи от вътрешността на страната, с които охраняващите стават общо 453, информира нейният директор комисар Георги Калайджиев.

Министерството на отбраната е изпратило 40 души със специална високо проходима техника за извозване на униформените.

В района на река Резово 85 души са опитали да преминат границата, но не са успели.

През последното денонощие е арестуван един българин превозващ емигранти. Калайджиев посочи, че от началото на годината на българо-турската граница са задържани около 15 000 души, а не са допуснати да преминат други близо 25 000 емигранти.

Няма сирийски бежанци на турско-българската граница. Обстановката в Одрин през изминалите часове със сирийските бежанци е спокойна, въпреки че близо 2000 от тях прекараха нощта под открито небе на магистралата за Истанбул, съобщи БНР.

Това създаде проблем и трафикът се осъществяваше само в едно от платната. Сред мигрантите имаше деца, жени, възрастни хора и инвалиди в колички. Турската жандармерия и полиция успя да им попречи преди това да стигнат до Одрин, откъдето да се насочат към границите на ЕС с Гърция и България.

Кметът на Одрин Реджеп Дюркан нареди на общинските власти да отворят вратите на залата за борби, където да бъдат настанени сирийските бежанци, които пък поискаха от своя страна среща с турския премиер Ахмет Давутоглу с молба да отвори границата с Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от България