След заплахи за национализация и обещания за 2.2 млрд. лв. вложения

Драстичен спад на чуждите инвестиции със 73% на годишна база през февруари

Заради свито потребление и замръзнали цени дефлацията продължава осми месец

Драстичен спад на чуждите инвестиции със 73% на годишна база през февруари

Рекорден срив на преките чужди инвестиции от близо 73% на годишна база през февруари, а спрямо предходния месец намалението е над 43%, показват данни на БНБ, публикувани в понеделник.

В същото време НСИ отчете осми месец на дефлация заради замръзнали цени и свито потребление.

Инвестициите и инфлацията са важни индикатори за състоянието на икономиката.

Обезпокоителните икономически данни идват на фона на противоречивите сигнали, които излъчва правителството. Кабинетът се закани да отнеме лиценза на доставчиците на ток, които са чужди инвеститори. В ход са и законови промени срещу търговските вериги, по-голямата част от които също са чужди компании. Белгийската "Делез" напусна страната и продаде бизнеса си у нас на местен търговец. Германската "Практикер" също продаде бизнеса си у нас, но заради фалит на компанията майка. В подобна ситуация е и веригата строителни магазини "Баумакс", като австрийският в. "Ди Пресе" писа, че обмисля изтеглянето си от България заради финансови проблеми.

От началото на април икономическият министър Драгомир Стойнев на няколко пъти повтори, че има 33 проекта за над 2.2 млрд. лв., които чакат да получат сертификат за клас инвеститор. Стойнев така и не пожела нито веднъж да каже кои са тези тайнствени инвеститори с аргумента, че те предпочитали да останат на сянка, докато нещата не се случат.

Лошите икономически индикатори очевидно не са пречка финансовото министерство да увеличи прогнозата за икономически растеж през тази година с 0.3 пункта до 2.1% от брутния вътрешен продукт. Обяснението на финансовия министър Петър Чобанов беше, че това се прави заради ревизираните данни на НСИ за 2013 г.

Скромните 41.3 млн. лв. инвестиции през февруари

През февруари преките чужди инвестиции възлизат на 41.3 млн. евро, отчете БНБ. Сумата е със 72.9% по-малка от инвестициите, влезли в страната през февруари 2013 г. и с 43.27% по-малко от ревизираните в посока нагоре инвестиции за 72.8 млн. евро за януари.

Така чуждите инвестиции възлизат на 114.1 млн. лв. за първите два месеца на годината, сочат предварителните данни на БНБ за състоянието на платежния баланс.

Инвестициите са далеч от рекордните нива преди кризата, когато годишно възлизаха по над 5 млрд. евро. Тези времена обаче скоро няма как да се върнат, признават премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов.

Близо половината от направените инвестиции от началото на годината са от Холандия - 48.7 млн. евро. След нея са компаниите, регистрирани в Британските Вирджински острови (офшорна зона) с 18.6 млн. евро.

За януари и февруари най-много капитали от България са излезли към Франция (6.5 млн. евро), показват още данните на БНБ.

През миналата седмица председателят на управителния съвет на Френско-българската търговска камара Стефан Дьолае обяви, че Франция възнамерява да удвои инвестициите си у нас, които до момента възлизат на около 1 млрд. евро. По думите му френските компании желаят все повече да инвестират в нашата страна и не се оплакват от корупция. Най-големите френски компании у нас са "Данон", "Веолия", "Алстом" и "Монтюпе".

Дефлация от 0.2% за март

За март НСИ отчете месечна дефлация от 0.2%.Така за осми пореден месец от август 2013 г. потребителските цени се понижават на месечна база.

От началото на годината дефлацията е 0.8%, а на годишна основа - 2.3% спрямо март 2013 г..

Средногодишно за периода април 2013 - март 2014 г. спрямо април 2012 - март 2013 г. има дефлация от 0.6%.

Свитото потребление, намалението на цените на хранителните стоки и административното сваляне на цените на тока на два етапа са основните причини за тенденцията.

Очакванията са цените на електроенергията бъдат повишени през втората половина на годината и да има лека инфлация. Прогнозата на финансовия министър за 2014 г. е едфлация от 0.2%.

През март статистиката отчита намаление на цените на храните (0.3%), облеклото и обувките (0.7%) и транспорта (0.6%). Минимално увеличение на цените има при алкохола и цигарите (0.1%) и съобщенията (0.1%).

Цените на храните от малката потребителска кошница за най-бедните домакинства през март са намалели с 0.2%, на нехранителните стоки са се увеличили с 0.1%, а на услугите цените остават на равнището от предходния месец.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес