Драстична глоба или общественополезен труд за родители, ако детето не ходи на училище

Драстична глоба или общественополезен труд за родители, ако детето не ходи на училище

Привърженик съм на идеята да се увеличат глобите за родителите, които не пускат децата си на училище, заяви в понеделник министърът на образованието и науката Сергей Игнатов на кръгла маса в Народното събрание, посветена на подготвените промени в Закона за народната просвета.

Сред основните промени, които трябва да влязат в пленарна зала за обсъждане и гласуване, са от есента предучилищната подготовка да е задължителна за всички деца, навършили 5 години.

Съзнателното спиране на децата от детска градина или училище граничи с престъпление, защото необразованите деца нямат достъп до радостите на живота, допълни коментара си по-късно Игнатов пред репортери.

По думите му, ако парламентът одобри, глобите може да се увеличат до 2500 лв. В момента санкциите са до 200 лв. и общините нямат интерес да ги събират, каза министърът.

Вероятно ще се запише, че ако родителите нямат възможност да платят глобата, ще полагат общественополезен труд за училището или общината. В повечето от случаите в момента родителите, които не пускат децата си на училище, са от най-бедните слоеве.

"Тази промяна е възможност да се прекъсне водовъртежът на бедността“, посочи зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, която също застана зад промените.

"Ако инвестираме в ранното детско развитие, ще имаме млади хора с повече умения, които няма да бъдат безработни“, посочи тя.

Симеонова отбеляза, че по проект на Световната банка ще бъде подкрепяно социалното включване на деца до седемгодишна възраст от рисковите групи. Общините, които докажат, че нямат достатъчно места в детските ясли и градини, ще получат средства за тази социална инфраструктура, каза Симеонова.

На кръглата маса стана ясно, че родителите на 5-годишните деца ще трябва да плащат до 1.50 лева на ден за храна за задължителната забавачка, която се предвижда да се въведе. Към тези пари държавата ще доплаща 50 стотинки.

По думите на министъра други такси от родителите няма да бъдат изисквани. Игнатов обясни още, че държавата търси начин да използва пари от еврофондовете за заплати на учителите, които ще бъдат ангажирани в предучилищната подготовка.

Законовите поправки предвиждаха общините да имат право на 1 г. гратисен период, за да въведат новите изисквания. Министърът каза, че между двете четения на закона ще се предложи този период да стане 2 години.

Игнатов призна, че общественото обсъждане на темата за въвеждането на задължително предучилищно образование е "закъсняло“. По думите му промяната е свързана с предотвратяването на отпадането на учениците от училище.

"Държавата в по-голяма степен се ангажира с обучението на децата и се гарантира равният им старт в училище“, посочи Сергей Игнатов.

Според него в първи клас след предучилищната подготовка децата ще бъдат вече адаптирани и няма да се чувстват като в непозната среда.

"Те ще са се научили, че извън дома всички трябва да спазват обществени норми на поведение, ще могат да се концентрират по-добре върху учебния процес“, коментира министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България