Драстични безобразия при стопанисването на плажа в Лозенец

Драстични безобразия при стопанисването на плажа в Лозенец

Редица нарушения на концесионния договор за "Малък плаж – Лозенец" на Южното Черноморие установи работната група на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), изпратена от министър Росен Плевнелиев да провери стопанисването на ивицата след множество сигнали в медиите за своеволията на наемателя.

Лозенският плаж се озова в центъра на скандал, след като се оказа, че фирма "АСК ентъртеймънт", регистрирана в софийското село Кокаляне, го е оградила и го е превърнала в огромен ресторант, въпреки че по закон 50% от територията му е определена за свободно ползване. Ивицата била отдадена на концесия от бившия регионален министър Асен Гагаузов, а концесионерът веднага я преотдал на въпросната фирма.

Фирмата окупирала плажа и скалите наоколо, от туристите се искали по 30 лв. за чадър и шезлонг или 50 лв. за шатра. Ако някой пожелае да опъне постелка, без да ползва екстрите, бива изгонен с обяснението, че плажът е частен. В краен случай бива отпратен в ограничена свободна зона на север на свлачище. Своеволията на "АСК ентъртейнмънт" вбесиха кмета на Царево Петко Арнаудов, който потърси съдействието на МРРБ.

Работната група на министерството е установила, че няма разкрит задължителен втори спасителен пост, над водата е построена незаконна платформа, която е част от ресторанта, обзаведена с шатра и шезлонги, която не е обозначена и обезопасена, липсва оборудване за медицински пункт, не е осигурен свободен достъп на туристи до 50% от територията на плажа.

Монтираните дървени постройки, повечето от които не са съгласувани с МРРБ, нарушават изискването преместваеми обекти да заемат не повече от 2% от територията на плажа.

Не е подновено изтеклото разрешение за отваряне на обект за бързо хранене. При укрепването на свлачище на ската над плажната ивица е прокаран временен работен път, скални късове от който са насипани в морето и в края на плажната ивица.

Докладът на работната група ще бъде внесен за разглеждане на следващото заседание на комисията за контрол по изпълнение на задълженията по концесионните договори за морски плажове, разположени на юг от нос Емине. Комисията ще определи санкциите, които могат да бъдат наложени на концесионера за допуснатите нередности.

Санкцията за незаконна постройка на плажа е от 5 хиляди до 50 хиляди лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?