Драстични нарушения във Фонда за лечение на деца

Бавно разглеждане на заявления и вземане на решения и конфликт на интереси на бившия шеф Пилософ са предадени на прокуратурата

Драстични нарушения във Фонда за лечение на деца

Фондът за лечение на деца в чужбина е бавил с месеци свои решения, не е разглеждал заявления за помощ, а бившият му шеф Владимир Пилософ не е декларирал, че заема други длъжности, които го поставят в конфликт на интереси. Това сочат резултатите от проверка на Министерството на здравеопазването за периода от септември 2015 г. до октомври 2016 г., цитирани от БНТ В неделя

Проверката е по сигнал на петима членове на Обществения съвет на фонда от октомври 2016 г. Докладът е от 127 страници, като в 24 от тях информацията е прикрита, защото проверката е предоставена на прокуратурата.

Здравното ведомство е знаело за резултатите от инспекцията от 2 декември 2016 г.

Открити са и неизискани или забавени становища на външните експерти, както и решения за лечение на деца без мнението на независими специалисти, което е в нарушение на правилника на фонда. Установено е и че имало решения, взети само със становище на комисии от заинтересованите болници. Има и случаи, в които е търсено мнението на един и същ експерт, който дава непълни становища, разкрива проверката.

С месеци са били забавяни заповеди на директора за лечения, заявления от Обществения съвет са били връщани заради непълна документация. Разглеждани са и случаи за откази на лечение на деца в Сърбия, направени с мотива, че лечението там е било експериментално и незаконно. Според проверяващите това не е безспорно установено, което означава, че родителите на децата са имали основание да протестират.

Един от изводите на комисията е, че нарушенията се дължат на липса на управленска компетентност от страна на директора. Открити са и непълни протоколи от заседания на Обществения съвет, които в разрез с организацията на фонда не са подписани.

Проверяващите се уверяват и лично за разминаване на взети решения с това, което впоследствие е отразено в интернет на страницата на фонда. Според заключенията от инспекцията липсата на регистри и правила за работа създава предпоставки за злоупотреба с власт без гаранция за безпристрастност.

Като директор на фонда проф. Пилософ не е декларирал две свои длъжности, които го поставят в конфликт на интереси. Външни експерти също са спестили подобна информация в декларациите си.

От 8 щатни служители на администрацията 7 са назначени в нарушение, а длъжностните им характеристики имат сериозни пропуски. В доклада се посочва още, че директорът не е осигурил работеща система за финансово управление на харчените от фонда публични средства и има основание да се смята, че той не ги е управлявал законосъобразно и ефективно.

Комисията установява също, че липсват и декларации от болници за провеждане на обществена поръчка за медицинските изделия, финансирани от фонда. В нарушение на правилника болниците са фактурирали медицински изделия на цени, определени след пряко договаряне, а това повдига съмнения дали са защитавани финансовите интереси на фонда.

Така скандалите във фонда след показната акция и арести в него миналата година, довели до още две ракови в ръководството на звеното, продължават.

Красимира Величкова от Българския дарителски форум и бивш член на Обществения съвет към фонда коментира, че докладът на практика потвърждава аргументите на общественици, с които те напуснаха надзорния орган.

"Има системни административни нарушения, които на практика са и причина за забавяне на лечението на деца. Защо след като на 5 декември този доклад е бил даден на Министерство на здравеопазването, не е сменено ръководството и това е довело до допълнителни забавяния", каза тя, цитирана от БНР.

Смененият наскоро шеф на фонда Владимир Пилософ, при когото са ставали разкритите нарушения и който е уличен в конфликт на интереси,  заяви, че няма за какво да се притеснява.

"Правилата трябва да продължат да се променят и актуализират, защото практиката показва, че има неща, които затрудняват работата на фонда, но всякакви приказки за това, че фондът не работел са, меко казано, преувеличени", смята Пилософ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес