Драстично нов подход към еврофондовете е изходът от кризата

Драстично нов подход към еврофондовете е изходът от кризата

Успешното усвояване на парите от европейските фондове, предназначени за България, е начинът да се компенсират намаляващите инвестиции от чужбина заради финансовата криза и да се реализира ръст на икономиката от 4%. Това заяви в понеделник Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие, по време на представяне на доклада за икономиката на страната през януари 2009 г. За да се случи това обаче е необходим драстично нов подход към усвояването на еврофондовете.

"Към края на миналата година реално усвоените пари по оперативните програми са 80 млн. евро – не става въпрос колко са договорени, а колко са получени от бизнеса, общините и т.н. Т.е. от един ресурс от 12 млрд. евро – толкова ни се отпускат по седемте оперативни програми и програмите за развитие на рибарството и селските райони, за първите две години от периода 2007 – 2013 г. ние сме усвоили тези 80 млн. Има нещо много нередно", каза Божков.

Сега е моментът, когато правителството трябва да докаже има ли смелостта и решителността да промени администрирането на еврофондовете – дали ще създаде нормална среда и ще намали бюрокрацията. Това може да стане ясно още тази седмица, когато работна група, сформирана от вицепремиера Меглена Плугчиева, трябва да представи готвените промени в Постановления 121 на Министерски съвет – то регламентира работата на институциите с европейските фондове. По думите на Плугчиева, промените ще улеснят усвояването на парите от Европа и ще направят процеса по-прозрачен.

Божков даде за пример системата за работа с европейските оперативни програми в Испания. Там бързо разбрали, че чиновниците от държавната администрация нямат нито капацитета, нито мотивацията да вършат това огромно количество работа, затова създали публично-частни партньорства, в които държавната администрация се занимава с определяне на политиката и чистото администриране на процеса, а тежката и отговорна работа по самите хиляди проекти е предоставена на специализираните фирми срещу адекватно заплащане на труда им. При установяване на нередности по одобрени от външните консултанти проекти им се налагали солени санкции.

Друг начин да се компенсират намаляващите чуждестранни инвестиции у нас е държавата да създаде изключително атрактивна среда за бизнеса.

"На управляващите трябва да им е ясно, че големите инвестиции у нас през последните години не се дължат на факта, че сме супер атрактивни, а на това, че в света имаше много свободни пари и такива инвестиции се правеха навсякъде. Сега обаче трябва да се направи нещо, за да бъдем наистина атрактивни", каза Божков. Става въпрос за промени в лицензионните и регулаторните режими у нас, които обаче вече почти година си стоят само на хартия и дори още няма списък на тези режими.

В изследването на ЦИР се посочва, че ръстът на икономиката за миналата година ще е около 6-6.5 на сто при предишни изчисления за 6.9-7 на сто.

Още в края на 2008 г. анализаторите от ЦИР обявиха, че през 2009 г. икономическият растеж на страната ще е в рамките на 4%, но с всеки изминал ден на новата година това става все по-трудно постижимо. Ако икономическата ситуация се запази вместо да се влоши и икономиката ни се нагоди към нея, това развитие е постижимо. Ръстът може да дойде най-вече от възхода на аграрния и сектора на услугите.

През последните четири месеца нещата за бизнеса доста се влошиха – според анкетите индексътна бизнес климата у нас е под средните нива за последните десет години. Затрудненията за бизнеса у нас до голяма степен са резултат от външни фактори, но тук идва ролята на държавата да предложи адекватни мерки и поведение в така създалата се ситуация, смятат от ЦИР.

Има симптоми за нарастване на безработицата, но тя няма да надхвърли 10%, прогнозират от организацията. Въпреки това трябва да се вземат адекватни мерки

Инфлацията за тази година ще е около 4% с натрупването. Проблем ще е, ако в няколко последователни месеци има дефлация. Това ще създаде проблеми на бизнеса, които няма да могат да си възвърнат направените инвестиции, заради намаляващи цени, ще имат затруднения с изплащане на кредитите си и т.н.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?