Дръзко нападение на талибаните в Афганистан засенчва "майката на всички бомби" на Тръмп

Джош Смит и Хамид Шализи, Ройтерс

Дръзко нападение на талибаните в Афганистан засенчва "майката на всички бомби" на Тръмп

Осем дни след като армията на САЩ пусна най-голямата си конвенционална бомба върху заподозрени бойци на "Ислямска държава" в Източен Афганистан, талибански бойци нахлуха във военна база в северната част на страната и убиха множество местни войници.

За афганистанските и други критици на очевидната колебливост на президента Доналд Тръмп за това как да спечели една наглед почти нерешима война нападението в петък - най-сериозното от свалянето от власт на талибаните през 2001 г. - беше доказателство, че той не разбира ситуацията.

"Най-голямата заплаха за сигурността и стабилността на тази страна са талибанските бунтовници, а не силите на Даеш", каза влиятелният афганистански депутат от провинция Нангархар Мирваис Ясини, използвайки арабското наименование на "Ислямска държава".

"Хвърляш най-голямата си бомба върху Даеш, а какво става с талибаните, които убиват десетки от нашите хора всеки ден?"

Американското военно командване в Кабул не отговори на запитване за коментар, но след нападението срещу базата командващият американските сили в Афганистан генерал Джон Никълсън обеща, че ще продължи да подкрепя афганистанските сили за сигурност.

В Афганистан има почти 9000 американски войници, от които около 7000 обучават и помагат на местните сили. За тяхното изграждане буквално от нулата Вашингтон похарчи милиарди долари с надеждата някой ден напълно да им предаде контрола.

Съветниците рядко участват в преки боеве с талибаните или други бойци, но по-малко подразделение за борба с тероризма, включващо около 1500 войници, всъщност се сражава с бунтовниците, само че главните му цели са райони, където действат бойци на Ал Каида и "Ислямска държава".

По приблизителни оценки техният брой е няколкостотин, а талибаните са хиляди или десетки хиляди и завоюваха значителна територия през последните няколко години.

"Ислямска държава" пое отговорност за няколко смъртоносни бомбени нападения в Афганистан и съседен Пакистан, но мнозина експерти смятат, че талибаните са основната заплаха за подкрепяното от САЩ правителство на президента Ашраф Гани.

Лидерите във Вашингтон и Кабул често имат "почти диаметрално" противоположни възгледи за заплахата, каза бившият офицер от американската армия Кристофър Коленда, служил в Афганистан и работил по американските стратегии за конфликта.

Американските служители са склонни да се съсредоточават върху международни групировки като "Ислямска държава" и Ал Каида, а афганистанските служители смятат Пакистан - и талибаните като продължение - за главна заплаха, добави той. "При тези различия не може да има съгласувана стратегия".

В последните години от управлението на бившия президент на САЩ Барак Обама американските войници в Афганистан бяха съветвани да не атакуват пряко талибаните с надеждата, че групировката може да бъде убедена да води мирни преговори.

"Правителството на Обама до голяма степен живееше в паралелна вселена, в която ако не наричаш талибаните терористи, има възможност да се помириш с тях", каза старши експертът в изследователския институт "Ню Америка" Йоанис Коскинас.

Несигурна стратегия

Въпреки увеличаването на числеността на американските войски до десетки хиляди, което приключи през 2012 г., някои афганистански служители проявиха недоволство, че според тях Америка прекалено много се фокусира върху изтеглянето, а след това, че не се полагат усилия за спиране на войната.

Те казват, че липсата на внимание продължава през първите месеци на новото правителство на Тръмп, което още не е назначило посланик в Кабул и служители в този сектор на Държавния департамент.

"Много е трудно да имаш съгласувана политика и стратегия, когато не си запълнил длъжностите", каза Коленда. "От гледна точка на правителството на Тръмп Афганистан е доста надолу в списъка с приоритети."

В Кабул някои афганистански лидери са ядосани, че според тях американците не предприемат възможно най-твърди действия срещу талибаните, както и срещу Пакистан, когото обвиняват, че приютява и подкрепя бунтовници, за да пречи на индийското влияние в региона.

Пакистан отрича и казва, че самият той е жертва на тероризма, включително от групировки, които действат от Афганистан.

"Талибаните са най-голямото предизвикателство в страната, но за съжаление, откакто падна режимът, САЩ и афганистанското правителство нямат ясна стратегия да ги унищожат или да ги подтикнат към преговори", каза депутатът от Кабул Мохамад Фархад Седики. "След като пуснахте "Майката на всички бомби" върху Даеш, би трябвало да се пусне една върху талибанските скривалища и тренировъчни полигони от другата страна на границата в Пакистан."

Някои изказвания на новоназначени американски служители наведоха на мисълта, че може да бъде възприет по-твърд подход към Пакистан, но правителството на Тръмп още не е очертало ясно нови стратегии за региона.

Загубена територия

Анализатори казват, че следваната напоследък стратегия, подкрепяна от САЩ и включваща съсредоточаване върху защитата на големи градове и други населени центрове в Афганистан, като същевременно се укрепват силите, няма да е достатъчна, за да накара талибаните да водят преговори.

Подразделенията на афганистанската армия отстъпват, а в някои случаи са принудени да изоставят бази, разположени на по-отдалечени места и в провинциални райони. При това положение правителството може да претендира за контрол или влияние върху 57 процента от страната, показаха оценки на американската армия в края на миналата година.

В същото време талибанските сили са във възход и контролират или оспорват 43 процента от страната - с 15 процента повече от предишната година.

"В коя вселена това няма значение?", каза Коскинас. "Територията означава ресурси за тях. Ти се оттегляш от всички маршрути за контрабанда и опиум и всички неща, които обогатяват талибаните и подхранват бунтовническата дейност."

Възвръщането на територия, попаднала в ръцете на талибаните, ще бъде от ключово значение за промяна на положението, каза Коскинас. "Засега почти не е нужно да говорим за убежища в Пакистан, защото те имат убежища в Афганистан."

По БТА

Споделяне

Още от Свят