Дребни търговци заплашиха да запалят бензиностанциите си, ако се приеме законът “Ревизоро“

Сн. БГНЕС

Дребни търговци и превозвачи на горива заплашиха с масови палежи на бензиностанциите си, ако Народното събрание приеме на второ четене т.нар. „Закон Ревизоро“ за горивата, стана ясно в понеделник след среща на техни представители с вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Според тях текстовете са лобистки и обслужват големите компании. След срещата Ангел Даскалов от Сдружението на търговците и превозвачите на горива обяви, че текстовете ще доведат и до повишаване цената на горивата.

"Ако дойде някой да ми посегне, просто няма да го дам на никой. Ще си запаля камионите, ще си запаля бензиностанцията и няма да я дам на никой без пари", каза той, след което прогнозира: "До една година очаквайте три лева бензин и три лева дизел, без промяна на цената на петрола".

Зад исканията им застана вицепремиерът Валери Симеонов. "Не мога да приема опитите за ликвидиране на цял един бранш чрез лобистки закони. В случая, един цял бранш се правят опити да бъде премахнат, унищожен, ликвидиран, за да се даде служебна победа на няколко големи фирми“, каза той.

Симеонов подчерта, че участва в нея като партиен лидер, а не член на кабинета, защото законопроектът не е на правителството, а на депутат.

"Няма как да не се намеся в тази бъркотия, да не кажа патаклама. Не мога по друг начин да определя внасянето на законопроект без аргументи. Не се опитвам да вадя политически дивиденти, но и не мога да я дам (пресконференцията - бел. ред.) в Министерския съвет“, каза Симеонов и подчерта, че неговата партия винаги е подкрепяла дребния и средния бизнес, чийто представител е и той лично.

Представители на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива застъпиха становището, че проектът на Емил Димитров цели да разчисти пазара за едрите производители и търговци, защото въвежда непропорционално високи изисквания за дистрибуторите, които са същите като за големите "акули" , а именно - 3 млн. лв. уставен капитал и 500 хил. лв. банкова гаранция.

"Аз попадам в графата търговци на едро - една и съща банкова гаранция на търговец на едро - моята е с месечен оборот 50 - 100 хил. литра гориво, а се сравнява с милиони литри за месец. Пълен абсурд.", възмути се Георги Паничарски от сдружението.

Негов колега се оплака, че е смятан за търговец на едро, въпреки че е посредник между големите производители - мастодонти и фермерите, като приема отложено плащане в свой ущърб.

За да купя от "Лукойл", трябва да му платя 100% и чакам земеделския производител 40 дни да ми преведе парите. Същото е и при "Инса", "Сакса", ОМВ...", изреди той големи компании - доставчици.

Друг член на организацията пък разказа за ново изискване, което го задължава като търговец на газови бутилки да разполага с резервоар за 50 куб. м, докато обемът на неговия е само 25 куб. м. Освен това трябвало да купи и 7 хил. газови бутилки, макар че са му достатъчни 3 хил. Сега трябвало да изнася капитал в Турция, защото в България нямало качествени бутилки, а трябва да изпълни ненужното изискване.

Апостол Апостолов, който каза, че фирмата му се занимава с търговия на горива и на едро, и на дребно, подчерта, че от 2012 г., за да отговори на всички изисквания на държавата, е инвестирал във всяка от бензиностанциите си по 50 хил. лв., а сега правилата се променят за пореден път и той вече е извън пазара. "От 2012 г. инвестирахме във всеки обект по 50 хил. лв. - нивомерни системи, газова фаза, три пъти сменяме фискалните системи, а до края на тази година - четвърти път, чакаме сървъра на НАП“, каза той.

"Всеки опит тези хора да се представят като измамници и хора, които въртят сивия сектор, са само нескопосани аргументи, за да скрие истинския смисъл на този закон", заяви Симеонов.

Симеонов обвини депутата от "Обединени патриоти" Емил Димитров, че през закона обслужва интересите на големите фирми на пазара у нас.

Отговорът на големите фирми

Веднага след това Българската петролна и газова асоциация изрази “острото си възмущение от манипулативните твърдения и откровените лъжи, изказани от вицепремиера Валери Симеонов и представители на няколко неназовани фирми за търговия с горива по адрес на всички големи вериги в България“.

От браншовата асоциация настояват Симеонов веднага да сезира компетентните органи и да им предостави конкретни данни и факти за неправомерни действия на който и да било от членовете на БПГА, вместо да използва властовата си позиция за публично очерняне на големи международни компании.

Любопитен момент е, че Емил Димитров – Ревизоро, който е вносител на законопроекта също като Валери Симеонов е част от Обединените патриоти, само че той е депутат от квотата на ВМРО.

По-рано през деня пред Нова телевизия лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че проблемите в националистическата коалиция не се дължат на друго, а на факта, че имат малко време да си говорят.

Той сравни отношенията в коалицията със семейството и даде пример, че със съпругата му са заедно от 28 г., но от време на време имат различия. “С жена ми си говорим, с Валери Симеонов се случва по-рядко и това е проблем”, каза Каракачанов и добави, че винаги е готов на диалог.

“Има колеги, които смятат, че с удряне по масата може да се решават проблеми. Това е въпрос и на характер. Не може да превъзпиташ някой, който е на 50 г.”, каза Каракачанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България