Дребният петролен бизнес излиза със свои мерки срещу контрабандата

Дребният петролен бизнес излиза със свои мерки срещу контрабандата

Националното сдружение на дребните търговци и превозвачи на гориво обяви, че идния понеделник ще представи своя схема за борба с контрабандата на петролни продукти и отрече неговите членове да са част от сивия сектор. По думите на представителя на организацията Симо Симов схемата описва как трябва да изглеждат производството и вносът на петролни продукти и така ще се решат проблемите в барнша

Преди ден по време на заседание на парламентарната комисия за борба с контрабандата шефът на "Лукойл" и директор на Българската петролна асоциация Валентин Златев обяви, че точно дребният бизнес, който според него не се афиширал с имена на конкретни фирми, стои в основата на сивия сектор. На заседанието не бяха допуснати представители на сдружението, а едва са успели да влязат хора от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Ако действително от сектора изтичат по един милиард лева годишно, както твърди пък правителството в мотивите си за приемане на спорния и сега отложен за преработка закона за търговия с нефтопродукти, главният прокурор отдавна е трябвало да образува наказателни производства, смятат обаче от сдружението и отричат твърденията, че те са в основата на корупцията в сектора.

"Така приетият закон няма да пребори корупцията, нито ще спре изтичането на този един милиард в сивия сектор, за който се твърди", заяви Симо Симов пред БНР в петък. По думите му "Агенция "Митници", НАП, някой не си е свършил работата, защото няма недоказуеми неща, а просто трябва да има воля някой, за да ги докаже".

От сдружението съобщиха за опити за натиск над негови членове след протестите от миналото лято срещу скъпите горива, но потвърдиха, че запазват готовността си за протести в цялата страна по примера на "жълтите жилетки" във Франция.

Преди ден, след решението на първо четене за отлагането с шест месеца на закона ,която трябва да влезе в сила в края на януари, икономическият министър Емил Караниколов обяви, че идната седмица ще свика среща на всички заинтересовани страни, за да се обсъдят корекциите в приетите текстове. На заседанието всички парламентарни групи се съгласиха,че трябват промени, които да позволят  зареждането от мобилни бензиностанции на машините в мини, локомотиви в металургичните предприятия и тежката строителна техника, за да не пътуват до стационарна бензиностанция. Обмисля се и облекчаване на изискванията за банкова гаранция за регистрацията на всяка бензиностанция и от сегашните 20 хил. лв. можело да стане символична, по думите на Караниколов.

Симов обяви още, че сдружението ще става член на КРИБ, за да легитимира своя интерес при евентуалните поправки в закона и защото само тази организация застанала зад неговите интереси.

"КРИБ излезе публично и изложи проблемите по закона точно така, както и ние ги излагаме повече от шест месеца. КРИБ застана твърдо на позицията, че този закон не е полезен не само за браншовите организации, които членуват в КРИБ, но и за самите малки търговци, каквито сме ние. Той не е полезен изцяло за държавата и за икономиката", каза още представителят на дребния петролен бизнес..

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?