Дребният петролен бизнес остава в стачна готовност до окончателната промяна на спорния закон

Дребният петролен бизнес остава в стачна готовност до окончателната промяна на спорния закон

Малки търговци и превозвачи на горива декларираха, че  не са част от сивия петролен бизнес, срещу който претендира, че се бори отложеният на първо четене в парламентарната комисия за борба със сивата икономика закон за регулиране на дейностите с нефтопродукти.

От Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива дадоха в понеделник пресконференция, облечени с жълти жилетки и обявиха, че запазват стачната си готовност до пълната отмяна и поправка на спорния закон, което трябва да стане с тяхното участие.

Законът трябва да влезе в сила в края на януари, но парламентът изрази готовност да отложи действието му до 1 юли с идеята да се променят недомислени текстове, принуждаващи багери, минни машини и строителна техника да излизат от границите на обектите си и да се зареждат на стационарни бензиностанции. Малките търговци пък твърдят, че исканите от тях капитал за дейност и банкова гаранция за всяка бензиностанция ще ги фалират, ще увредят конкуренцията и ще доведат до поскъпване на горивата. Икономическият министър Емил Караниколов обясни, че се мисли върху намаляването на тази финансова тежест за малките играчи на петролния пазар.

От сдружението на дребния петролен бизнес заявиха, че в сегашния му вид законът няма да спре сивата икономика в бранша и да донесе нито лев в бюджета. Мотивът за приемането на новите мерки срещу бизнеса с петролни продукти е, че с тях ще се се вкарат в бюджета около 1 млрд. лв., които в момента изтичат през контрабандата.

Малките търговци обясниха, че 1 лев от цената на литър гориво представлява акциз и ДДС и ако бюджетът губи 1 млрд. лв. от контрабанда, това означава, че милиард литра горива се продават на черно. От организацията на едрия бизнес – Българската петролна и газова асоциация, пък твърдят, че сивата икономика в сектора обхваща над 2.7 млрд. литра горива.

"Ние сме против сивата икономика, тя пречи и на нас, но с този закон в бюджета няма да влезе една стотинка“, заяви говорителят на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива Симо Симов,

Според него много често се спекулира, че целта на искането да се спре и изчисти законът е продължаване на сивата икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?