Древни находки по газовата връзка до Гърция ще се проучват с 3 млн. лв.

Трима доставчици на тръби за интерконектора продължават в надпреварата за 60 млн. евро

Проектът е в процес на редица търгове, сн. Архив БГНЕС

Още един търг по реализацията на медусистемната газова връзка България-Гърция – за археологически проучвания на регистрирани по трасето древни селища и некрополи, бе обявен от проектната компания "Ай Си Джи Би" в понеделник. За изследванията ще бъдат похарчени 3 млн. лв. без ДДС, а кой ще ги извърши ще стане ясно след преговори с предварително поканени потенциални изпълнители.

Проучванията се предвижда да продължат три месеца. Набелязани за изследване са потенциални археологически обекти, сред които праисторически селища, могилни некрополи, антични селища и др. Целта е те да бъдат проучени подробно, да се провери дали няма и други важни находки на терена, да се прецени дали строежът на връзката няма да ги увреди, налагат ли се действия за опазването им.

Поканените участници в търга са избрани на база поискани от тях оферти за извършване на археологическите дейности. Те ще имат време до 5 юни да преценят дали ще участват в процедурата.

Това е четвъртият търг за строежа на интерконектора, за който в момента се търсят и инженер-консултант, доставчик на тръбите, както и проектант и изпълнител на самия строеж.

След няколко месечно забавяне заради обжалване от винарна и фирма за имоти, в края на април би подновена процедурата за инженер-консултант на проекта. След като Върховният административен съд отхвърли претенциите, останалите кандидати за поръчката на стойност 8.45 млн. евро без ДДС, имат нов срок за внасяне на оферти – 28 май,

Напредък има и по търга за доставка на тръбите за изграждането на газопровода, чиято дължина на трасето от Стара Загора през Хасково до Комотини е 183 км. От подалите заявление за участие десет компании, до втория етап на конкурса са допуснати трима кандидати, съобщава компанията на сайта си.

Това са българската "Топливо 2", турската "Ерсиваш Челик Бору Санайи А.Ш" и гръцката "Коринт Пайпуъркс С.А.". Те ще имат право да подадат оферти за поръчката, чиято индикативна стойност е 60 млн. евро без ДДС.

Като неотговарящи на предварително зададените критерии за допускане до етапа с офертата са отстранени турските "Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш" и "Умран Челик Бору Санайи А.Ш" индийската "Велспун Корп Лимитед", руските тръбни заводи в Загорск и Челябинск и германската "Залцгитер Манесман Интернешънъл".

Още на по-ранен етап стана ясно, че от процедурата е отстранена и индийската "Джиндау", защото е включила в заявлението си и ценово предложението, което е нарушение.

Предстои да се види какъв ще е интересът към най-скоро обявената поръчка -. за изпълнител на проекта, чиято стойност е 145 млн. евро без ДДС.

Миналата седмица стана ясно, че най-сетне проектната компания е получила одобрението на Европейската комисия за прехвърляне в бюджета и на 39 млн. евро от българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Парите първоначално бяха предназначени за интерконектора със Сърбия, но проектът се забави и стана ясно,че не може да бъде въведен в експлоатация в срока на действие на оперативната програма. Чака се и решение 10-12 млн. евро да постъпят в проекта от гръцките еврофондове.

Останалото финансиране за оценяваната на 240 млн. евро газова връзка да дойде чрез заем от Европейската инвестиционна банка. Българският бюджет от години записва държавна гаранция за 110 млн. евро, която да се ползва за по-изгодни лихвени условия при кредитирането на проекта.

Тази гаранция се очаква да се активира в скоро време и да се подпише заемът с ЕИБ, за да се премине към същинската част от изграждането на връзката. Плановете са тя да бъде пусната в експлоатация през 2020 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?