Дрон ще снима недостъпни досега и силно радиационни места в АЕЦ "Фукушима"

Дронът Riser в действие в ядрения обект в Селафийд

Дрон, който се ориентира и без джипиес сигнал в затворени помещения, може да прави снимки и да събира данни от околната среда, ще влезе за пръв път на недостъпни за хората места от авариралата японска АЕЦ "Фукушима", съобщи изданието "Джапейн нюз".

Компанията оператор на ядрена централа ТЕПКО (Tokyo Electric Power Company Holdings) смята да използва възможно най-скоро до края на февруари безпилотния самолет Riser за детайлно разглеждане на сградата с реактора на Трети енергоблок на АЕЦ "Фукушима".

Разработеният от британска компания дрон с големина 93 на 83 см и тежест около 4 кг. трябва да проучи места, на които има разпръснати отломки при взрива след земетресението на 14 март 2011 г. Там човешки крак не е стъпвал заради предполагаемата висока радиация. Сега дронът трябва с помощта на своите сензори и камери да събере реална информация за нивото на радиация.

Той също така може да прави 3D-картографиране в реално време и затова специално внимание ще бъде отделено на проучването на мястото, където е разположен басейнът за охлаждане на отработеното ядрено гориво и състоянието на средата там не е ясно

Безпилотният самолет има лазери, които му позволяват да избягва сблъсък с предмети и да се "ориентира" в затворени помещения, без да използва джипиес сигнал.

Определянето на местоположението на възможни препятствия и нивото на радиация са необходими за извеждане на енергоблока от експлоатация, посочва изданието.

Този модел дрон вече е участвал в провеждане на дейности по извеждане от експлоатация на ядрен обект в Селафийлд, Великобритания.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?