Дронове за следене на пожари и видеокамери в горите

Дронове за следене на пожари и видеокамери в горите

За да се следи поведението на избухнали горски пожари и съответно по-бързо да се потушават, се обмисля закупуването на дронове за нуждите на противопожарните и горските служби, а до три години видеокамери ще обхванат горите и ще подават сигнали при зараждане на пожари. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов по време на откриването на административна сграда и противопожарни кули на територията на Природен парк "Врачански балкан".

Системата ще се изгради от регионалните дирекции по горите с пари от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

"Опазването на българската гора е приоритет на сегашното управление на Министерство на земеделието и храните и българското правителство. Природните паркове са перлите на българската природа и те трябва да бъдат примерът, който всички трябва да следват в управлението на природните ресурси“, каза заместник-министърът на земеделието, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Горските пожари в България нанасят щети за 5 милиона лева годишно, съобщи главният експерт в Изпълнителната агенция по горите Владимир Константинов. Средно 8 хиляди хектара гори се опожаряват всяка година, като в 2/3 от случаите причината е човешка небрежност.

Успокояваща тенденция е, че от 2007 година насам броят на пожарите и поразените територии намаляват, като за тази година до момента са регистрирани 81 пожара, което е с три -четири пъти по-малко от най-проблемните години.

Сериозен проблем е липсата на ангажираност от страна на кметовете, които нито знаят какви са ангажиментите им по превенция на пожарите, нито ги спазват, твърдят експертите от агенцията по горите. Служителите в агенцията по горите имат сериозни проблеми с времето от откриване на пожара до започване на гасенето му.

Докато в съседна Турция времето за реакция е средно 12 минути, у нас при пожара в "Бистришко бранище" са били нужни 24 часа на пожарникарите, за да стигнат до него, даде пример заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Това се дължи, както на липсата на оборудване, така и на не добрата организация.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?