Друмев отстранен окончателно от фонд “Земеделие”

Друмев отстранен окончателно от фонд “Земеделие”

Софийският градски съд потвърди в петък решението на районния съд от миналата седмица за отстраняването на изпълнителния директор на Държавен фонд “Земеделие” Асен Друмев от служба. Друмев няма право да се върне на работа до приключване на заведеното срещу него досъдебно производство за две неизгодни сделки, ощетили фонда с над 1 млн. лв.

В отсъствието на Друмев от съдебната зала – бил болен, магистратите счетоха, че той може да въздейства върху хода на разследването и върху служителите на фонда, които предстои да свидетелстват. По време на заседанието стана ясно, че по делото има двама защитени свидетели, работещи във фонд “Земеделие”, които били заплашвани от Друмев.

Пред Mediapool адвокатът на Друмев Дария Пенкова заяви, че отстраняването му е политическо и цели преструктуриране на Разплащателната агенция (като каквато е акредитиран фонд “Земеделие”), през която т.г. ще минат 391 млн. лв. евросубсидии, а за периода до 2009 г. - 431 млн. евро директни плащания за българските фермери и 733 млн. евро за развитието на селските региони. До 2013 г. агенцията ще разпредели 3, 242 милиарда евро.

Друмев, който е близък до ДПС и от шест години е начело на фонда, е обвиняем по сделки за офиси на Разплащателната агенция за евросубсидиите в Разград и Пловдив. Според прокуратурата договорите, които са за 10 години и са авансово платени, са неизгодни. Освен това те са сключени с фирми на хора от кръга на ДПС. Според фонда обаче сделките са изгодни.

В мотивите си съдът посочи, че двамата свидетели са заплашвани от Друмев непосредствено преди разпитите им. Той не е съдействал на разследващите и не е давал показания, отчетоха магистратите. Според тях, шефът на фонда е имал достатъчно време да вземе мерки срещу подписването на договорите за наем. 

Съдът не обсъди хипотезата за извършване на престъпление от страна на Друмев, както и твърдението на защитата пред първоинстанционния съд, че няма доказателства за вината му.

Друмев бе пуснат от министъра на земеделието и горите Нихат Кабил (ДПС) в двумесечен отпуск ден преди районния съд да го отстрани от длъжност. Кабил, който е председател на управата на фонд “Земеделие”, изцяло защити Друмев и обясни, че фондът трябвало да действа в екстремна ситуация, за да не бъде отрязана България с 25 на сто от еврофинансирането за селско стопанство.

Адвокат Пенкова обясни пред Mediapool, че под договорите за наем стоят подписите на редица други служители от фонда, сред които и двамата защитени свидетели, а Друмев е подписал хиляди договори. По думите ѝ отстраняването на Друмев е с цел злепоставянето му, а след като той бъде оправдан никой няма да се интересува от това. Според юристи обвинението за “неизгодна сделка” е много трудно доказуемо.

Премахването от поста на Друмев идва от среди, близки до социалистическата партия. Наскоро той не е одобрил два много големи проекта по САПАРД на близки до БСП лица, споделиха пред Mediapool близки до шефа на Разплащателната агенция.

Решението на градския съд разчиства пътя за нов шеф на Разплащателната агенция, като мнозина смятат, че той няма да е от ДПС. Най-вероятно обаче в тройната коалиция ще се търси по- елегантен изход от ситуацията, като агенцията мине на пряко подчинение на МС или на финансовото министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България