”Дружба”, ”Надежда” и ”Павлово” са с най-мръсен въздух в София

”Дружба”, ”Надежда” и ”Павлово” са с най-мръсен въздух в София

Столичните квартали ”Дружба”, ”Надежда” и "Павлово" са с най-замърсен въздух в София, заяви директорът на отдел "Мониторинг на въздуха" в Изпълнителната агенция по околна среда Валери Серафимов, цитиран от БТА. Високи стойности на замърсяване е отчетено и на Орлов мост, където автомобилният трафик е най-интензивен.

В "Дружба" и "Надежда" освен автомобилния транспорт, важен фактор за мръсния въздух са големите ТЕЦ-ове.

Проблем за чистотата на въздуха в София са фините прахови частици и азотните окиси. След спирането на работа на "Кремиковци", те се генерират основно от автомобилния транспорт, отоплението с твърди и течни горива, замърсените пътни настилки и някои ТЕЦ-ове.

Според данните най-чистите райони на София са разположени в подножието на Витоша и са извън наситените пътни артерии.

В "Бистрица", "Симеоново" и "Драгалевци" има проблеми през зимата, защото там повечето къщи се отопляват с твърди и течни горива, от изгарянето на които се изпускат фините прахови частици. По-чисто е в "Горна Баня" и Банкя, където има газифициране.

Според Серафимов за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София трябва да има правилно регулиране на автомобилния трафик, за да няма задръствания, да се премине от отопление с твърди и течни горива на природен газ, а пътните артерии да се почистват редовно.

Проблем за столицата е, че е разположена в Софийската котловина, която е оградена отстрани с планини и те намаляват възможността за самопочистване на атмосферата, коментира експертът.

Мястото с най-чист въздух в България е връх Рожен в Родопите, където не са регистрирани превишавания на серни, азотни окиси или фини прахови частици. Въздухът на Копитото на Витоша също е много чист.

Споделяне

Още от България